Boğulacakmışım gibi geliyor
* 25 yaşında bir öğrenciyim. Derslerim gayet iyi, üniversiteyi bitirdikten sonra öğretmen olmak istiyorum. Çocukları çok seviyorum ve onlara faydalı olmayı düşünüyorum. Fatma abla ben, asansöre bindiğimde kendimi çok kötü hissediyorum. Sanki elektrik kesilecekmiş ve ben asansörde boğulacakmışım gibi geliyor. O yüzden yüksek katlara bile yürüyerek çıkıyorum. Annem tedavi ol diyor ama ben bunun büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
H. K.
Gerçeği yansıtıyor mu?
*Asansöre girdiğinizde, elektriğin kesileceğini ve boğulacağınızı düşünüyorsunuz. Peki hiç bu düşüncenizin analizini yaptınız mı? Düşünceniz gerçeği yansıtıyor mu yoksa bu senaryo, zihninizin ürettiği çarpık bir düşünce mi? Bunun ayırdına vardığınızda sorununuzu daha rahat çözebilirsiniz. Bir de küçük uygulamalarla korkularınızın üzerine gidin ve gerçeği yansıtmayan düşüncelerinizi kendi gayretlerinizle değiştiremeye çalışın. Bunun için, ilk hafta günde bir kere de olsa, asansöre binin ve birinci kata çıkın, ikinci hafta ikinci kata, üçüncü hafta üçüncü kata kadar çıkın ve her deneyimden sonra duygu ve düşüncelerinizin analizini yapın.
Okumak istiyorum ama sıkılıyorum
* Fatma hanım, ben iki çocuk annesi bir bayanım. Kendim lise birinci sınıfa kadar okuyabildim. Babam okutmaya taraf olmadığından beni okuldan aldılar. Ama okuma aşkı içimde her zaman vardı. Çocuklarım okuyor ama ben içimdeki okuma açlığını bir türlü gideremiyorum. Evimde kitap okumak istiyorum ama birkaç sayfa okuduktan sonra sıkılıyorum ve bırakıyorum. Kızım her ay benim için kitap alıyor ama ben çok istediğim halde okuyamıyorum. Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz?
İ. K.
İlgi alanınıza uygun kitaplar seçin
* İfadenizden anladığıma göre, okumayı seviyorsunuz ancak okuma sürecinizi uzun tutuğunuzda sıkılıyor ve bırakıyorsunuz. Bu durumda öncelikle okuyacağınız kitapların ilgi alanınıza uygun olup olmadığını dikkate almalısınız. Bunun için önce ilgi alanınızı belirleyin. Tarihi kitapları mı seviyorsunuz, eğitim kitaplarını mı? Edebi eserleri mi? Felsefi çalışmaları mı? İlgi alanınıza uygun tarzda kitaplar seçtiğinizde bahsettiğiniz sorun ortadan kalkacaktır. Bir de, ilk günlerde kendinize yüklenmeyin günde on sayfa okuyun ve bırakın. Sonra bunu yavaş yavaş arttırın ve bu şekilde okuma programınıza devam edin. Okuduğunuz bölümleri çocuklarınızla kritik yapın ve onların da düşüncelerini almaya çalışın. İsterseniz önce romanlardan başlayın ve okuduğunuz kitapların özetini çıkarın. Daha sonra okuma yelpazenizi genişletebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.