Süleyman Yaşar

Süleyman Yaşar

Altın kimlik krizine mi girdi?

Altın kimlik krizine mi girdi?

Küresel piyasalarda altın fiyatları aralık ayında yüzde dokuz geriledi. Altının onsu (31.1 gr) dün en yüksek 1.608 dolar oldu.
Peki yıl başına göre altın fiyatları dolar olarak nasıl gelişti? Ocak 2011'de altının onsu 1.349 dolardı, dün 1.608 dolara kadar yükseldi. Böylece yılbaşına göre altının ons fiyatı dolar olarak yüzde 19 arttı.
Peki altının Türk parası cinsinden fiyat hareketleri nasıl oldu? ABD dolarının yılbaşından bu güne Türk parası karşısında yüzde 21 değer kazanması nedeniyle, altın Türk parası cinsinden oldukça iyi bir kazanç sağladı. Bir Cumhuriyet altını yılbaşında 465 liradan satılırken dün serbest piyasada 661 liradan alıcı buldu. Böylece Cumhuriyet altınının fiyatı yılbaşından bu güne yüzde 42 arttı.
Gelelim altının kimlik krizine... Dün The Wall Street Journal'da bazı uzmanlar, altının kimlik krizine girdiğini belirttiler. Altının artık güvenli bir liman olmaktan çıkıp riskli bir varlık olduğunu ileri sürdüler. New York merkezli, yatırım ve emeklilik fonlarına danışmanlık yapan Waverly Advisors LLC firmasının yatırım müdürü Adam Grimes, "Altın güvenli bir liman olmaktan çıktı, çünkü büyük resim bana altının artık riskli bir varlık olduğunu gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.
Peki düne kadar güvenli liman olan altın niye şimdi riskli varlık oldu? Bu sorunun cevabını altın uzmanları şöyle veriyor. "Piyasa genellikle hisse senedi satarsa altın alırdı. Altın satarsa da hisse senedi alırdı. Şimdi ikisini birden satıyor" diyorlar. Altın fiyatlarının oynak hale geldiğini düşünüyorlar.
Aslında bu kanaate varmalarının nedeni euro'ya güven kaybının artmasından kaynaklanıyor. Euro'nun dolar karşısında değer kaybı altının cazibesini azaltıyor. Yatırımcılar Avrupa'da belirsizliklerin arttığını düşünerek nakitte kalmayı tercih ediyorlar. Dolayısıyla altını ve hisse senedini aynı anda satıp ABD dolarına geçiyorlar.
Gelelim karşıt görüşte olanlara... Altın yatırımından yana olanlar bu yıl altının dolar bazında yüzde 12 kazanç sağlayacağının kesinleştiğini düşünüyorlar. Altının geleneksel bir yatırım aracı olduğunu ve onun hakkındaki beklentilerin yine olumluya dönüşeceğini ileri sürüyorlar.
Peki bundan sonra ne olacak? Altın son on bir yıldır farklı oranlarda da olsa sürekli kazandırdı. Bundan sonra da kazandırabilir ama bu çift haneli mi tek haneli mi bir kazanç olur bilinmiyor. Bu arada, "altın, kazandırmanın sonuna geldi. Risklere karşı bir sigorta olmaktan çıktı, sıcak bir patatese dönüştü" değerlendirmesini yapanlar da var tabii. Ama Türk parası dikkate alındığında, bu yılın en çok kazandıran yatırım aracının yine altın olduğunu hemen belirtelim. Peki şimdi altın alınır mı? Amatör yatırımcıların Türk parasında kalmalarında fayda var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Yaşar Arşivi