Ah Sarkozy ah!
Yarın Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu’nun toplantısı var.. 26-28 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek foruma bu sene Türkiye’den Aile Bakanı katılacak. Ama sanırım Fransa’daki “inkar yasası”nın senatoda kabul edilmesi gündeme damgasını vuracak.
Fransızlar uçak yapıyor, füze yapıyor ama çocuk yapamıyorlar..
Fransız hükümeti, ekonomik çöküşten dikkatleri başka yöne çekmek için bir bahane bulmuş gibi gözüküyor.. Türk düşmanlığı, İslamifobia gibi bir gündemle aslında Fransa Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilir. Ermeni olayında Fransızların rolü ve günahı da bu tartışma sürecinde gündeme gelecektir.. İttihat Terakkicilerin arkasında kimler vardı, ona da bakmak gerek..
Bu konuda Fransız halkı kaygılı olsa da bu karardan en çok İsrail’in memnun olduğunu düşünüyorum.. İsrail de sonuçta bu işten zarar görecek. Soykırımla ilgili tartışmalar yeniden başlayacak.. Fransa internet üzerindeki tartışmaları yasaklayabilecek mi? Hiç sanmıyorum. Fransa’nın Çin’de, Afrika’da yaptığı insanlık dışı katliamlar yeniden gündeme gelecek.
Bu karar Ermeniler açısından bir kazanım olmayacak..
Fransa sonuçta kaybedecek, Türkiye kazanacak.. Fransa dünya kamuoyunda da, AB içinde de yalnızlaşacak..
Bu iş burada bitmeyecek.. Fransızlar bu yasa yokken de, mesela Yahudi soykırımı konusunda Garaudy’yi cezalandırdı.. Fransa bu işi bugün biraz iç politika konusu olarak ele alıyor.
Aslında yasama süreci tamamlandı. Şimdi yargı süreci başlayacak. Anayasa Mahkemesi, AB ve BM’de bu konu tartışılacak.
Bu sonuç, bu tartışmayı dünya gündemine taşıyacak. Fransa şimdi sosyal media ve internet mediası ile nasıl baş edecek onu göreceğiz.. Eğer bu tartışmalara interneti kapatacak olursa bu başka bir tartışmayı beraberinde getirecek.
Hemen belirtelim ki, Türkiye açısından Fransa alternatifi olmayan bir ülke değil. Ama Fransa açısından Türkiye’nin alternatifi yok.. Bu işten Fransa ciddi kayıplara uğrayacak.
Fransa’nın bu tavrı NATO ittifakı ve AB’nin geleceği ya da Türkiye’nin AB içindeki yeri ve rolü konusunda beraberinde yeni tartışmalara sebeb olacak.
Bu gelişmeler, Fransa’yı AB içinde ciddi olarak yalnızlaştıracağı gibi, özellikle Afrika’da Fransa ciddi anlamda mevzi kaybedebilir..
Fransa bu kararla aslında Fransız devrimi kazanımlarına da ihanet etmiş oldu.
Bu tartışmalar Sarkozy’ye bir seçim kazandırmayacak, aksine seçim kaybına sebeb olabilir..
Bu karar kamuoyunda da ciddi tartışmalara sebeb olacak..
Burada ilginç olan 127 senatörün nasıl olup da böylesine bir saçma tasarıya evet dedikleri.
Şimdi Fransa, tarihinin en büyük sivil itaatsizlik eylemine tanık olabilir..
Fransa yapacağını yaptı. Türkiye’nin buna vereceği cevap için birkaç gün beklememiz gerekecek..
Bana kalırsa bu süreç Türkiye’nin elini güçlendirecek. Fransa savunmada kalacak..
Bu kanun, savunma hakkına karşı bir yasak. Fikir hürriyetine ket vuran bir yasa..
Hukuka uygun olmayan yasa suç aletidir..
“Ben bu suçu işlemedim” demeyi suç haline getiren bir yasa yapıldı Fransa’da..
Bu aşamadan sonra Türkiye’de Fransız şirketleri için yeni bir dönem başlayacak..
Fransa’nın Türkiye’ye tavrı, İslam dünyasında da yankı bulacaktır..
AB ile ilişikiler açısından da bu durum önemli etkileri olacak bir durumdur.
Türkiye tüm uluslararası platformlarda bu konuyu tartışacak ve Fransa’nın günah galerisini bu forumlara ve internet ortamına taşıyacak.. Fransa açısından gelecek günler geçen günleri aratacak. Bu karar Anayasa Mahkemesinden geri dönse bile aslında bu konu iki ülke arasındaki ilişkilerde kalıcı izler bırakacak.. Fransız vatandaşı Müslümanlar açısından da bu kararın tam bir hayal kırıklığına sebeb olduğunu düşünüyorum..
İlk turu 22 Nisan 2012’de yapılacak olan seçimlere kadar bu tartışma yoğun olarak devam edeceğe benziyor. Görünen o ki, seçimlere bu yasa damgasını vuracak.. Sonunda Sarkozy bu seçimleri kaybedecek ve bu yasanın ilk kurbanı kendisi olacak. Selam ve dua ile..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.