Anayasanın zamanı mı değil mi?
Türkiye'de zaman ölçerler var. Her yeniliğin zamanını kendilerine göre ayarlıyorlar. Yapılacak bir yeniliğe "onun zamanıdır veya değildir" diyerek karar veriyorlar. Böylece birçok yenilik bu zaman ölçerler tarafından engelleniyor.
Hafta sonunda gazetelerde yer alan bir haberde Anayasa Hukuku Profesörü Burhan Kuzu, yeni Anayasa'nın bir buçuk yıldan önce bitmeyeceğini söylüyor. Ona göre seçim dönemi bir başladı mı, yerel seçim, genel seçim, cumhurbaşkanlığı seçimi derken, sandık telaşı işleri aksatıyormuş.
Oysa tam aksine... Türkiye'de yeni Anayasa'nın hemen yapılması seçimler için şart. Çünkü ekonomide yabancı sermayeyi çekmek, yeni yatırımları yapabilmek için demokratik bir Anayasa mutlaka gerekiyor. Yoksa Türkiye yatırım iklimini Avrupa'ya uyduramaz. O zaman da Başbakan Erdoğan'ın en büyük iddialarından biri olan 2023 ekonomik hedefleri tutmaz. Çünkü fert başına gelirin, bütün siyasi partilerin 12 Haziran 2011 genel seçimi öncesi beyannamelerinde belirttiği gibi 25 bin dolara ulaşması için, önce darbecilerce yapılan 1982 Anayasası'nın değişmesi gerekiyor.
İşte bu nedenle hukuk profesörü Burhan Kuzu'nun zaman ölçerliği bırakıp yeni Anayasanın bu yıl içinde acilen bitirilmesi için tempolu çalışması gerekiyor. Bir de Kuzu'ya şu soruyu sormak gerekiyor...
Darbeciler altı ayda anayasa yapıyor da seçilmiş parlamento niye bir yılda yapamıyor? Üstelik Türkiye'de güneşin altında yeni anayasa için söylenmedik neredeyse hiçbir şey kalmadı. Hangi maddenin demokratik bir anayasa gereği nasıl değiştirileceğini herkes biliyor.
Hemen bir maddeyi hatırlatalım onlara...
Darbecilerin yaptığı 1982 anayasasının 135'inci maddesinde yer alan "kamu kurumu" niteliğindeki meslek kuruluşlarına üyeliğin zorunlu olmaktan mutlaka çıkarılması gerekiyor. Çünkü Çin'de bile TOBB gibi kuruluşlara zorunlu üyelik yok. İsteğe bağlı üyelik var. İşte size bir demokratik anayasa maddesi! Bütün bunları yapmak için bir buçuk yıldan fazla mı bekleyeceksiniz? Bu toplum 1982'den beri bekliyor.
Gelelim yeni anayasa yapım sürecinin uzatılmasının nedenine... Türkiye'de ne zaman Cumhurbaşkanlığı seçimi olursa muhakkak öncesinde Türkiye bir karıştırılır. İşte bu nedenle 2014'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir karışıklığa meydan vermemek için Cumhurbaşkanlığı seçimini yeni bir anayasayla yapmak gerekiyor.
Aksi takdirde eğer aday olmak isterse, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına adaylık yolu kapatılacak. Niye? Çünkü rakipleri tarafından yıpratılacak. Ve iki dönemdir "yeni demokratik anayasa yapacağım" sözünü verip de tutamamış bir Başbakan olarak seçime katılacak. Böylece hakkında olumsuz propaganda çoğaltılacak, kazanma ihtimali zayıflatılacak. Anlayacağınız yeni Anayasa'nın yapılmaması, hem ekonomi hem de Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na seçilmemesi için kurulan bir tuzaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.