Türkiye büst manyağı mı olsun?
Türkiye gibi siyasal ve toplumsal hayatı heykel ve büst merkezinde inşa etmiş kaç ülke var acaba? Az ya da çok fakat asıl dert bu değil. Temel sorun devlet ve Kemalist aydınların heykel ve büst merkezinde bir toplumsal düzen inşa etme hakkını kendilerinde görmeleridir. Böylelikle heykel ve büstlere bir şahsı manevi yükleyerek oluşturdukları meşru iktidar-borçlu tebaa mantığı muhafaza etmek istedikleri en önemli hedeftir.
MİT-Emniyet, Hükümet-Cemaat çekişmelerinin zirve yaptığı, Başbuğ için İnternet Andıcı davasında hazırlanan iddianamenin hiç de yenilir yutulur olmadığı, 28 Şubat darbesinin aktörlerinin yargılanmak için sırasını beklediği bir konjonktürdeyiz. Neden büst-heykel gibi teferruatlarla uğraşıyoruz o halde?
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinin bahçesinde bulunan büstün önünde birkaç kız öğrenci resim çektiriyor. Kızlar başörtülü ve büste espri olsun diye bir tavşankulağı yapmışlar. Sosyal medyada paylaşılan bu resim Kemalist medyada hemen bir tahkir ve tezyif duygusu oluşturmuş. Bunun üzerine laik-Kemalist çevreler Ulu Önderin şahsı manevisine yapılan bu türbanlı taarruzu geri püskürtmek ve karşı atağa geçip hadlerini bildirmek üzere harika bir fırsat yakaladılar.
Atatürkle Alay Ettiler manşeti üzerine ilk elde Güngör Mengi, Mustafa Mutlu atağa geçti. Emin Çölaşan hem İHLlere hem de Başbakan Erdoğana vurdu. Ahmet Hakan Coşkun ise diğerleri gibi fotoğrafta yer alan kızlara zavallı, insafsız, sıkma başlı filan gibi kaba hakaretler(!) etmeden bir değerlendirme yaptı. Büste tavşankulağı gibi muziplik yapan bütün öğrencileri haylazca duygular içerisinde saygısızlık kategorisine soktu. Bütün bir toplumun kulağını çektikten sonra hepimizin en azından bir saygı borcu olduğuna hükmetti. Yani Nankörlük etmeyin, saygıya mecbursunuz dedi.
BÜST, DESPOTİK BİR İKTİDARIN SEMBOLÜDÜR!
Okul bahçesinde, şehir meydanında, parkın ortasında dikilen yüz binlerce büst ve heykelle hedeflenen nedir? Heykel ve büstlerle bir ülke ve toplumu terbiye etmeye kalkan siyasal sitemlerin adı nedir? İktidar sınıflarına sorumuz şu: Neredeyse yüz yıldır bir toplumu ve ülkeyi sayılarını bilemediğimiz kadar çok heykel ve büstle kuşatma, üstelik de halkı bu büst ve heykellere saygı gösterisinde bulunmaya zorlama hakkını neren aldınız?
Kimsenin Mustafa Kemalin heykel ve büstlerini istediği kadar sevme, saygı gösterme tercihini tartışacak değiliz elbet. Tartışma konusu olan şey devlet sınıflarının bütün toplumu bu sevgi ve saygıya mecbur tutma hakkını kendisinde görmesidir.
Kamusal kaynaklardan sınırsız harcamalar yaparak ülkeyi yüz binlerce büst ve heykelle doldurmanın ne kadar büyük bir akılsızlık ve zorbalık olduğunu anlatmaya çalışmak beyhude bir çabadır.
BÜST SORUNU ÖZGÜRLÜKLER ÖNÜNDE ENGELDİR
Yasal mecburiyete ve seri üretime bağlanmış heykel ve büst üretimiyle çiğnenen insanlık onurudur, soyup soğana çevrilen kamu kaynaklarıdır. İnsanları büst ve heykellere saygıya zorlamak en büyük saygısızlıktır. Okul bahçesine dikilen büstlerin normal şartlarda öğrencilere kazandırılması gereken bilgi, mantık, ahlak, merhamet gibi insani vasıflardan hiç birine zerre miktarı faydası yoktur. Büst ve heykeller resmi ideoloji adına kurşun askerler imal etme isteğinin somut tezahürleri olmaktan öteye hiç anlam ihtiva etmezler.
Mustafa Kemalin heykel ve büstleri tartışmasız bütün toplumun hayatını kuşatan, itiraz kabul etmeksizin kamusal alana istikamet veren somut bir zorbalıktır. Siyaset ve toplumun yolu hemen her zaman mecburi istikamet gibi heykel ve büstlere çıkıyor. Hukuk ve adaletin tesisinde en önemli engellerden biri de işte bu resmi ideoloji gösterenlerinin tartışma dışı tutulmak istenmesidir.
BİR BÜSTE KAÇ VATANDAŞ DÜŞÜYOR?
Bir doktora kaç hasta, bir öğretmene kaç öğrenci, bir gardiyana kaç mahkûm düşüyor? gibi pek çok istatistikî bilgiyi kamuoyuyla paylaşan TÜİKin şimdiye kadar bir heykele kaç vatandaş, bir büste kaç öğrenci düşüyor? bilgisine dair araştırma yapmamış olması dikkatlerden kaçmıyor.
Her şeyin istatistiğini tutan TÜİKin heykel ve büstlerin istatistiğini tutmamış olması hiç de hayra alamet sayılmaz. TÜİK tez elden harekete geçip heykel ve büst sayımına girişmelidir. Türkiye toplumunun daha kaç yüz bin heykel ve büste ihtiyacı olduğunun acilen tespit edilmesi ve gereğinin yapılması için HER TÜRK GÖREV BAŞINA! Aşk ile buyurunuz; heykel, büst, heykel, büst, heyk...!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.