Yemen Türküsünün Hüznünü Tahsil Etmek
Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğanın, Neresi Muştur? (03 Nisan 2012 Yeni Akit) yazısında Yemen türküsü sık sık tarihimizin hüznünü tahsil ettiğim vazgeçilmezlerimdendir ifadesini okuyunca sevindim. Ufkumuzu açan fikir erbabı birinden duyduğum en anlamlı bir ifadeydi bu. Ölümcül seferberlik ve askerlik gurbetlerimizi nağmelendiren Yemen türküsünün hüznünü yüreğinde hisseden Türkçe Lügatimizin hâmisi, Türkçenin üslûpkârı usta yazarın bu cümlesi, Yemen Türküsüne olan meftunluğumun malâyânî olmadığını tescil ediyordu.
Tarihimizin hüznünün Yemen türküsünde olduğunu ifade eden ve Yemen Türküsüne dair yazı yazan bir ehl-i kalem çıkınca işte böylesine seviniyorum.
Sanırdım ki, bu ülkede fakîrden başka Yemen türküsünü alıp yüreğine bin miligram dozda çeken başka biri olmaz. Sanırdım ki, Yemen türküsünü herkes bilip dinler ama, onun nağmelerinde muazzez milletin mâşerî hüznünü hissedebilecek yüreği yanında biri daha çıkmaz.
Yemen türküsü sık sık tarihimizin hüznünü tahsil ettiğim vazgeçilmezlerimdendir diyen, Cumhuriyetin oligarklarınca dokunulmaz örtülerle kapatılan karanlık yakın tarihimizin yüzünü açan, asırlardır İslâm ecdâdımızın dilinden sâdır olan lügatımızın kadirşinas yazıcısı ve büyük müdafîi D. Mehmet Doğan ağabeye Yemen Türküsünün hüznüyle vurulup vurulup kıvranmaya tiryaki olduğumu anlatmak isterdim?
Anadoluda Mâşerî Hüznün Dili: Yemen Türküsü başlığı atıp, her yaştan ve rütbeden askerimizin Yemende din ü devlet ve hilafet için şehit oluşlarını, çilelere katlandığını, dönülmesinin mümkünü olmayan savaşlarda ana, baba, eş ve evlât hasretleriyle yanıp kavrulduğunu, Sultan Abdülaziz zamanından Birinci Cihan Harbi sonuna kadar üç neslin acı yüklü Yemen Seferlerinden geçtiğini yazarken hüzünden sarhoş olduğumu nasıl ifade etsem?
Bir devrin acı yüklü duygu ve vakalarını dile getiren Yemen Türküsünün, yürek dili bakımından necip milletimizin hüznünün aynası olduğunu, her haneden şehit vererek yaşanan acıyı ciltler dolusu kitaplardan daha iyi anlattığını hangi kelimelerle anlatsam?
Âşina olduğum günden bu yana adını bile duyduğumda hüzünlenip vecde geçtiğim Yemen Türküsünü dinlerken yüreğimde sızı hissetmediğim vâki değildir. Duyduğum bu sızıyı alıp herkesin yüreğine sürerek Hakka tapan millete aidiyeti kuvvetlendirmeye çalışmak, fikir ve gönül tâlimlerimin arasındadır.
Yemen Türküsü dinleyip de gönlüne hüzün düşmüyorsa bir insanın, idrak ve zihniyeti lâdinî Altı Ok Cumhuriyetinin ilke ve kurumlarıyla kirlenmiştir. Bu türküyle kalbî ve tarihî ünsiyet kuramıyorsa bir insan, millet kimliğini kaybettiği, Atatürk ilke ve inkılâplarınca uluslaşıp 1923 öncesi bin yıllık muazzez medeniyetimizle bağını kestiği kesindir.
M. KEMAL, YEMEN TÜRKÜSÜNE DEVRİMLERİNİ SÖYLETTİREBİLİR MİYDİ?
Bunun böyle olduğu doğrudur ki, Kemalistler, Yemen Türküsünü meydana getiren sebeplere fikren ve tarihî bir vaka olarak da karşıdırlar. Gerçi, Sofralarda Yemen Türküsü çalınırken bir miktar üzüntü ye kapılmış olabilirler. Keza M. Kemal, Sofrada Yemen Türküsü çalınırken kendince hüzünlenmiş, fakat bu hüzün bildiğimiz millet-i beyzânın yüreğinden çıkan mâşerî hüzün değil. Din ü millet inancına dayanmayan insanî bir üzüntüdür. Çünkü, Yemen Türküsünü dinlerken dedikleri, onun bu türküye kastettiğimiz mânada bakmadığını gösteriyor: Bir hiç uğruna Arabistan çöllerinde ziyan olan Türk gençlerinin geride kalanlarının yıkılan umutlarını ve yakınmalarının anlatırdı.
M. Kemal, Yemen Türküsünü milletin mâşerî yüreğince dinleyip hüzün duymuş olsaydı, Türkülerin Batı çalgı ve makamlarıyla çalınmasını kanunlaştırmazdı ve Osmanlı müziği, Türkiye Cumhuriyetindeki büyük devrimleri söyleyecek güçte değildir. Bize yeni müzik gereklidir.(
) Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir sözlerini Nutuka alıp ideolojileştirmezdi.
Osmanlı müziği Cumhuriyetin büyük devrimlerini söyleyecek güçte değildir diyen zihniyete göre Yemen Türküsü ve benzeri türkülerin de Kemalist Cumhuriyet devrimlerini terennüm etmesi mümkün olabilir miydi? Elbette olamazdı.
M. KEMAL, YEMEN TÜRKÜSÜNÜN HÜZNÜNE MADDÎ VE POZTİVİST
DUYARLILIKLA BAKIYOR
M. Kemal, Nutukta Hilafetin gereksiz olduğu dair uzun gerekçeler sayarken Yemen ve Hicazı da işin içine katıyordu: Anadolu çocuklarının ne işleri vardı Yemen çöllerinde? Oraya gönderildiklerinde belki yeni evliydiler. Geride genç eşlerini, kundaktaki yavrularını bırakmışlardı. (
) Yazık değil miydi evlatlarımıza?
Ardından da şunu söylüyor: Ulusumuz, yüzyıllarca bu boş görüşlere dayanılarak sağa sola koşturuldu. Ama ne oldu? Her gittiği yerde milyonlarca insan bıraktı. Yemen çöllerinde kavrulup yok olan Anadolu çocuklarının sayısını biliyor musunuz?
Bütün Kemalistler gibi M. Kemalin de, Hilafetten koptuktan sonra başlayan Arap düşmanlığı üstünden İslâm medeniyetiyle irtibatı kesmek için her şeyi malzeme yaptığı mâlûmdur. Yemen Türküsünün hüznüne sadece maddî ve pozitivist duyarlılıkla bakan M. Kemal, Hicazın da boşaltılıp boşuna savunulmamasını yazı ve görüşleriyle beyan eden biridir.
YEMEN TÜRKÜSÜ ATATÜRK CUMHURİYETİNİN DEĞİL, HAKKA TAPAN MİLLETİN TÜRKÜSÜDÜR
Yemen Türküsü hakkındaki âcizâne yazdıklarımı bir daha ifade etmemi vecdime sayınız: Yemen Seferleri, tarihimizin inkıraza, firaka, hasrete ve ölüme dönüşün tarihidir. Osmanlının son kahramanları için sûrun çalınışıdır. Yemen Türkülerinin hikâyesini bilmeyenler ecdâdının yüreğini ve erdemlerini bilemezler. Şol Yemende can veren Mehmetle Memiş lerin Devlet-i Âliyenin bekâsı için sefere çıkışının adıdır Yemen çölleri. Arkalarında bıraktıkları ana, baba, eş ve yetim evlatlarının gözyaşlarına rağmen millet sevdasından dolayı yayan yapıldak sefer eylemişlerdi acı Yemene. Gitme Yemene Yemene / Yemen sıcak dayanaman / Kalk borusu çalınca / Sen küçüksün uyanaman deseler de devlet ve milletin izzeti için gidip de dönmemek, dönüp de görmemek üzere sebil oldular Yemene. Yemen Türküleri o hüzünlü seferlerden bu yana millî ıstırabımızın ve âhı göklere ulaşan anaların, eşlerin yüreklerinden kopan figanın nağmesi olmuştu. Yemen Türküleri, cümleten gurbete ve şehitliğe akan milletimizin acıyla yoğruluş nağmeleridir. Milletçe yaşanılan hüzün, gurbet, ayrılık ve şehitliğin türkü diliyle yazılmış tarihçesidir. Bir verem gibi sızlayan anaların yüreklerinden kopan figândır: Gökte uçan kırlangıçlar / Siz Yemeni biliniz mi? / Guzularım şehit mi moldu? Siz onları gördünüz mü?
Ardından da şöyle ifade etmiştim Yemen Türküsünün hüznünü: Yemende şehit olan oğlunun naaşının gömülmeyip çölde güneş altında çürüdüğünü, gözlerini karıncaların oyduğunu düşünen bir ananın yüreğinden boşanan kanlı göz yaşlarını anlayabilir mi laikçi cumhuriyetin müfredatıyla yetişen nesil?: Günden yanı soldu mola / Yerden yanı uldu mola / Mehmedimin ela gözün / Garıncalar oydu mola.
Modernizm dalgasına kapılan zamâne insanı, Yemene de benim ağam Yemene diyen Rüşdü Beyin yaktığı Mihrali Bey Ağıdını ciğerlerine çekmeden Millet-i âlinin derûnunu nasıl bilebilir?: Ben gidiyom Rüştü Beyim ağlama / Köz koyup da ciğerimi dağlama /Alay gitti beni burda eğleme/ Yemene de benim ağam Yemene / Erdi mi mola Mihrali Bey Yemene / Kurdu mola çadırları çimene / Oğul köz düştüğü yeri yakar kime ne / Oğul dert benim değil mi vallah kime ne
Tarihimizin hüznü ve millet-i beyzânın nârası: Ah, Yemen türküleri!
-----------------------------------
İLÂVE YAZI:
GÖNLÜME DÜŞENLER
Yunus Barman; Bir Hocama bağlılığı ve sadâkatiyle takdir toplamış bir dost. Fikir ve Gönül Dükkânının, yani Mekteb-i İrfanın Balıkçı kolundandır. Onun yerini almak isteyen niceleri çıkmış fakat Bir Hocam kabul etmemiştir. Bazı dostlar, bu sâdık kişiye öteden beri iftiralar atarlar. Meselâ, Balık tuttuğu görülmemiştir. Balığa gitmesindeki maksat define aramaktır. O, aslında küp (define) arayan biridir* derler. Onun bir küpçü (defineci) olduğu yönünde konuşmamı birkaç kez fakirden de istemişlerdi. Fakat bendeniz olmaz konuşamam, çünkü o dostun bana üç iyiliği var diyerek savuşturmuştum.
*Bu mesele hâlâ vuzuha kavuşmamıştır.
---------------------------------------------------
NOT: Edebî hüviyeti ve kimliği olan Hasan Ejderha.Blog sitesinin eki olan Yoldaki Kalemler sitesinden şirin, samimi ve bediî vasıfları olan nezih edebiyat dergilerinin tadını aldım. H. Ahmet Eralp, Bekir Büyükkurt, Şeyhşâmil Ejderha, Metin Acar gibi isimlerin yazdığı Yoldaki Kalemleri yürek dilime denk düşen, cirmi küçük fakat samimiyet ve aşkınlığı büyük bir dergi olarak okuduğumu beyan ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.