Beşşar bütün cephelerde kaybediyor
Abdulllah Fevvaz adlı analizci Beşşarın ayakta kalmak için bölgeyi karıştırmak ve istikrarsızlığa sürüklemekten medet umduğunu söyledi. Bunun için de bazı kartlara sahip olduğunu ve bunları kullanmaya çalıştığını ifade etti.
Beşşar Esatın ayakta kalma araçlarını sayarken; içeride sistematik tutuklama, sindirme, takrir-i sükun politikalarına ilaveten bunlar tutmazsa iç savaş ve sonunda da sahile çekilme seçeneklerini devreye sokmayı planladığını kaydetmiştir. Abdullah Fevvaz dış kartlar olarak da İsrailin güvenliği, Lübnanın istikrarı daha doğrusu istikrarsızlaştırılmasını da saydı. Ve bu iki meseleye ilaveten, araç olarak PKK ve Kaidenin kullanılması var. Esasında Suriye yönetimi değişik şekillerde ve seviyelerde bu kartların hepsini kullandı. Esat anahtar teslimi kuzeydeki bazı bölgeleri PKK ve yandaşlarına terk etti. Kaybedecek bir şeyi kalmadığından artık ince hesaplar yerine kaba hesaplarla yetiniyor. Onu ülke değil kaderi ilgilendiriyor. Zaten ülkeyle ilgili olsaydı vaktinde bırakırdı. Saddamın 2003 yılında işgal öncesinde herkese petrol dağıtması gibi Beşşar da neredeyse ülkeyi ona buna peşkeş çekiyor. Nasıl olsa babasından kalma! Türkmenleri bile ayartmak için onlara özerklik vaad ediyor. Halbuki, Türkmenlerin Kürtler gibi bir böyle ve bölge talebi yok. Bu işlere toklar. Suriye halkının istediğini yani Beşşar ve rejiminin gitmesini istiyorlar. Suriye rejimi Kaide kartını da oynuyor. Şöyle ki, Irakta ABDye karşı eylemler için onlara koridor açarak güvenli bir biçimde Iraka geçmelerini sağlamıştır. Bundan dolayı Nuri Maliki de Suriye devrimine kadar Beşşarı teröre hamilik yapmakla suçlamıştır. Suriyede yani kendi ülkesinde ise Kaide ile Batıyı ve dünyayı telaşlandırmak için Kaide markasını hatırlatan bazı nitelikli patlamalara yol vermiştir. Elbette sınırlı oranda Suriyede Kaidenin varlığı reddetmek gerçeklere ters düşebilir. Lakin Suriye rejimi hacmini ve varlığını abartarak bu örgüt veya markası üzerinden gelenin gideni aratacağı mesajını veriyor. Baştan beri Hıristiyanlara ve azınlıklara karşı politikası da bu yönde olmuştur. Lübnanlı Şii ulemadan Heni Fahs da buna dikkat çekmektedir.
Lakin bu kartlarından bazıları elinde patladı. Armutlu bombanın Şabanın (Kemal Sunal) elinde patlaması yerine Ali Şenin elinde patlaması gibi! Sihir sahibine geri döndü. Sözgelimi Lübnanı karıştırma politikası işlemedi, ters tepti. Daha önce Lübnan rejimi içine çöreklenmiş dostları ve kolları vasıtasıyla Trablusşamda cebel-i Muhsin bölgesinde Sünniler/ Selefilerle Nuseyriler arasında çatışmanın fitilini ateşledi. Lübnanda Suriye yanlısı bazı güvenlik güçleri fitne ortamı meydana getirdiler ve Nuseyrilerle Selefileri çatışmanın kıyısına taşıdılar. Şimdi Tahran-Şam ekseni Türkiyede de hükümetin kolunu bükmek ve politikalarından caydırmak için hem Kürt hem de Alevi kartını oynamaya çalışıyor. Lübnanda az kalsın yeni bir Nehrül Barid olayı yaşanıyordu. Selefilerin önde gelen isimlerinden Şadi Mevlevi tuzağa çekilerek tutuklanmıştı. Tepkilerin kontrolden çıkmasıyla Lübnanın kontrolden çıkacağı varsayılıyor ve hesaplanıyordu. Lakin bu tuzak da tutmadı. Aksine Beşşar rejimi bütün cephelerde kaybetmeye başladı. Ürdün rejimi politikalarını netleştirdi ve Şam yönetiminden uzaklaştı. Zira artık beka şansı görmüyor.
Hülagu gibi şehirleri yakan Beşşar son kumarını oynuyor. Riyad Hicapın kaçması kadar Suriye rejimini etkileyen bir diğer olay da Lübnanda yaşandı. Tahran-Şam-Paris ekseninde Suriye rejiminin en önemli müttefiklerinden olan Michel Simaha ülkeyi karıştırmaya hazırlandığı bir sırada etkisiz hale getirildi, yakayı ele verdi, enselendi. Simaha, Beşşarın Lübnandaki baş adamıydı. Plan üzerinde yakalandığı ve suçunu da itiraf ettiği ifade ediliyor. George Simaha Lübnanda 8 Mart grubunun önde gelen isimlerinden birisi olarak Hasan Nasrullah, Michael Aunun siyasi ortaklarından. Özellikle Suriyedeki devrim başlayalı beri sahibinin sesi olarak Türkiyeye verir veriştirir ve atıp tutardı. Türkiyeye Beşşar namına tehditler yağdırıyordu. Televizyonlar kendisini allayıp pullaşıp Türkiyede Hüsnü Mahli örneğinde olduğu gibi stratejik tahlilci ve siyasi analizci diye takdim ediyorlardı. Hazım Sağiyenin yazdığı gibi, aslında Taif anlaşmasından beri 14 Mart ittifakı kesinlikle eline kana bulaştırmamıştır. Lakin Hizbullahın da ortaklarından olduğu 8 Mart grubu birçok suikasta ve kanlı olaya karışmıştır. Modus Vivendiyi (farklılıkların birlikte yaşaması kuralı veya anlaşması) bozmuştur. Suriye olayında hacminden ve boyundan büyük işlere karışmama kararı alan Lübnan yönetimi ise Hamaneyin Temsilcsi Celilinin ziyareti sırasında da Tahrandaki Suriye toplantısına katılmaktan kendilerinin muaf tutmalarını istemiştir. Lübnan yönetimi yavaş yavaş Tahran ve Şamla iplerini kopartıyor. Simaha olayı bunun en bariz göstergesi. Dolayısıyla bölgede dengeler değişiyor. Lübnan Simahanın iş üzerinde yakalanmasının gürültüsüyle sarsılırken Hizbullahın Parlamenterlerinden Mustafa Raad bunun bir tezgah olduğunu ileri sürdü. Zaten tezgahçıların dilinden tezgah ifadesi hiç eksik olmaz, düşmez.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.