Menderese Özal vefası
Yıllardan beri memleketimizin neresine gitsem, Menderese Fatiha okuyan, rahmet dileyen ve dua eden insan evlatlarına rastlarım.
Alnı secdeye giden veya secdeye gidenlere saygısı olan helâl süt emmiş kimle konuşsam hepsinde Menderes sevgisi görürüm.
Bu hakikati Rahmetli Özal, çiçeği burnunda bir gençken; Menderesin, Yeter Söz Milletin sloganıyla iktidara geldiği gün görmüştü.
Menderes idam edildiğinde rahmetli Özal 34 yaşında, devletin içini ve dışını okuyan yaştadır. Menderesin idam edildiği gün kendisine şu sözü verir.
Bir gün seni oralardan alıp İstanbulun göbeğine getireceğim ve Fatih Sultan Mehmedin İstanbulu fethetme hazırlıklarını yaparken çadır kurduğu tepeye mezarını yaptıracağım.
Özal kendisine verdiği sözü Menderesin idamından tam 29 yıl sonra tutar. 17 Eylül 1990 günü, Türkiye için bir dönüm noktası olur.
Menderes ve arkadaşları, Anadolunun her köyünden, ilçesinden ve ilinden binlerce insanın omuzlarında taşınarak Türkiyenin bağrına defnedilir.
Milletimiz adına bu büyük vefaya öncülük eden Özalın Menderese olan borcu bitmez. Rahmetli Özal, kendisinin de aynı yere defnedilmesini ister.
¥
Liderinden çobanına kadar, milletimizin Menderese olan sadâkatinin bitmesi mümkün değildir.
Menderese vefa; inanç ve iman sahibi her Müslümanın vicdan borcudur ve ödenmesi zor borçlardandır.
Şöyle bir soru akla gelebilir.
-Menderes göz göre göre idama giderken, millet neredeydi?
Sorunun çok cevabı var ama birini söyleyeyim.
1950 yılına kadar Jandarma ve tahsildar baskısından inim inim inleyen bir millet, kendi iradeleriyle sürünmekten kurtulup, ayağa kalkmak üzereyken, darbe yiyince yeniden korktu ve sesini çıkaramadı.
Yalnız bu sinme uzun sürmedi, Menderesin idamından bir ay sonra yapılan ilk seçimde Demokrat Partinin devamı diye Adalet Partisi, yüzde 34,8 oy alarak 158 milletvekiliyle TBMMye girdi.
1965 seçimlerinde ise bu sessizlik daha da belirgenleşti ve Menderese olan vefanın neticesi, AP yüzde 52,87 oy oranıyla iktidar oldu.
CHP zihniyeti ise bir daha iktidara gelmemek üzere ikinci defa silinmişti.
Hemen şunu belirtelim. Adalet Partisinin aldığı bu oy oranına Süleyman Demirelin bir katkısı olmamıştır.
APnin aldığı oy, tamamen Menderese sadâkatin bir sonucudur. Eğer Demirel faktörü olsaydı, 1973 yılında MSP oy patlaması yaşamazdı.
¥
Vefadan söz ederken bir vefa insanını anmadan geçmeyelim.
Bugün Menderes, Polatkan, Zorlu ve Özalın mezarının olduğu büyük caddeyi rahmetli Menderes 1958 yılında açmış ve Vatan Caddesi adını vermişti.
Bugünün Başbakanı R. Tayyip Erdoğan ise 1994 yılında belediye başkanı iken Menderese bir vefa borcu olarak Vatan Caddesinin adını Adnan Menderes Bulvarı olarak değiştirmişti.
Kısacası, her fırsatta Menderese Fatiha okunuyor. Peki darbecilere ne okunuyor?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.