Valide sultanlara iftira atanlara duyurulur (6)
Sağlam Müslümanlardı:
Meselâ İstanbul fatihi Sultan Mehmedin eşi Gülbahar Hatunun (Sultan II. Bayezid ile Gevher Sultanın annesi) Edirnede kendi adına yaptırdığı cami, külliye ve çeşmeleri vardır.
Sultan II. Bayezidin eşi Hüsnüşah Sultan 1490 - 1503 yıllarında oğlu ile birlikte Manisada bulunduğu sırada Hatuniye Camiini yaptırmış, yanına Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz hükmüne uyarak Hüsnüşah Sultan Kütüphanesini tesis etmiştir. Eski kayıtlar, bu kütüphanede 400 civarında yazma eser bulunduğunu belirtmektedir.
Sultan II. Beyazıdın torunu Neslişah Sultan, Edirnekapı civarında bir cami yaptırmıştır.
Fatihin sütannesi Hundi Hatun Edirnede 1486da bir cami yaptırmıştır. Daye Hatun Camii olarak bilinen bu mâbed, ne hazin ki 17 Eylül 1940ta alınan 75 sayılı kararla 50 liraya satılmıştır.
Sultan II. Bayezidin eşi ve Yavuz Sultan Selimin annesi Gülbahar Hatun tarafından 1451 yılında yaptırılan Gülbahar Hatun Camii de maalesef aynı akıbete uğramış, 21 Mart 1935te 65 lira bedelle eski Keresteci Cafere satılmıştır. (Ayrıca bu hayırsever sultanın benim doğduğum köyde de bir camii mevcuttur)
Yavuz Sultan Selimin eşi Hafsa Sultan, oğlu Şehzade Süleymanın (Kanuni Sultan Süleyman) sancak şehri Manisada valilik yaptığı sırada ona refakat etmiş ve burada cami, medrese, kütüphane, imaret, şifahane, hamam ve sıbyan mektebinden (ilkokul) oluşan bir külliye vücuda getirmiştir.
Nurbanu Sultan:
Sultan II. Selimin hanımı ve Sultan III. Muradın annesi Valide Nurbanu Sultan Mimar Sinan Ağaya yaptırdığı Valide-i Atik Külliyesinde bir medrese, şifahane, imaret, çifte hamam ve sıbyan mektebi mevcuttur
(Her dini eserin yanına okul yapılmasına dikkat) Ayrıca Nurbanu Sultan İstanbulda su yolları, çeşmeler, sebiller yaptırmıştır.
Sultan II. Selimin büyük kızı ve Sokullu Mehmet Paşanın hanımı İsmihan (Esmehan) Sultanın da bir camisi ile muhtelif hayır eserleri vardır.
İstanbul Eminönündeki Yeni Cami, III. Muradın eşi Safiye Sultana aittir. Camiin temelleri 1597 yılında atılmış, ancak tamamlanması başka bir hanım sultana, Turhan Valide Sultana nasip olmuştur.
Safiye Sultan ayrıca Mısırdaki tüm mal varlığını Mekke, Medine ve Kudüste Kuran okuyacak 120 hafız ile Mekkedeki sebil, mescid ve kuyulara bakacak hizmetlilere vakfetmiştir.
Hanımkent: Üsküdar
Biliyoruz ki, Üsküdar, kadın eserlerin bolluğu açısından tam bir Hanımkentdir. Vakfiyelerle, külliyelerle süslü bir Hanımkent
Bizim tarihçilerin lanetlediği isimlerden ikincisi olan Sultan I. Ahmedin eşi ve Sultan IV. Muradın annesi Mahpeyker Kösem Sultanın Üsküdarda Çinili Cami diye bilinen bir camisi, bir Hamamı (Çinili Hamam), bir sıbyan mektebi, sebili ve çeşmesi vardır.
Ayrıca Mekke-Medine fukaralarına dağıtılmak üzere her yıl Sürre Alayı ile hatırı sayılır bir meblağ gönderirdi.
Bunun için vakıf tesis eden kadın sultanlar bile vardır.
Onları rahmetle anıyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.