Yönetici İlkeleri
Yöneticiliğin kitabı yoktur derler ama, yine de iyi bir yönetici nasıl olur? sorusuna ciltler dolusu kitaplar yazılmıştır.
Bir önceki yazımızda, eski bir valinin kaymakamlık kursunda verdiği bir derste; iyi bir kaymakam olmanın olmazsa olmaz üç şartı olarak saydığı özellikler, bazı okuyucularımızın dikkatini çekmiş.
Ne devlete ne halka ne de mesleğe hiç katkısı olmayan bu gayr-ı ahlaki özelliklere mukabil, yöneticilerde bulunması gereken özelliklerin ne olduğunu bizim saymamızı isteyenler oldu.
Bu yazımızda da, onların taleplerini yerine getirelim istedik.
Kamuda, resmi ve özel sektörde görev yapan yöneticilerde hangi özellikler bulunmalı, birkaç maddede sıralamaya çalışalım.
Bu sıralayacağımız özellikler sadece kaymakamlar için değil, tüm resmi, idari, mülki, askeri erkan için geçerli olduğu gibi, özel sektörde görev yapan yöneticiler için de geçerlidir.
1-Yönetici ahlaklı olmalı: İş ve meslek ahlakına bağlı, evrensel ve fıtri ahlak ilkelerine ve vicdani muhasebeye sahip olmalıdır.
2-Esnek uzman olmalı: Günümüz dünyasında sadece bir konuda uzman olmak yetmiyor, hayatı ve dünyayı ilgilendiren diğer konularda da yeterli bilgi sahibi olmalı ve bilgisini geliştirip zenginleştirmelidir.
3-Küresel, evrensel olmalı: Gelişen dünyada kendi kabuğuna çekilmek, yenilgiyi kabul etmektir. Yönetici, birden fazla dil bilmeli, ufku geniş ve farklı düşüncelere açık olmalıdır. Bilgi ve hikmeti yitik malı gibi görmeli, nerede bulursa ondan yararlanmaya çalışmalıdır.
4-Vizyon sahibi olmalı: Bulduğu gibi yönetmek, sıradan yöneticiliktir. Vizyoner yönetici; yenilikçi, üretken ve etkilidir. Bir günü diğerine eşit olmayan atılımlarla organizasyonlarını geleceğe göre düzenler.
5-Akıllı ve sağduyulu olmalı: Yönetici; dayatmacı değil, uyumlu ve uzlaşmacıdır. Aklını; çalışmak, verimlilik, güvenilirlik ve istekli olmaya dayanan sağduyu ile destekler. Daima olumlu ve iyi niyetlidir.
6-Bilgisayar ve teknolojiye aşina olmalı: Enformasyon teknolojisini bilmeyen, internet dünyasından ve sosyal medyadan habersiz bir yönetici, eskilerin okur-yazar olmayanı gibidir. Çevresine karşı kör ve sağır kalır, problemlere çözüm üretemez.
7-Ekip lideri ve takım oyuncusu olmalı: Başarıda ekip çalışması şarttır. Herkes, bu ekibin oyuncusu olduğunu bilmeli, ortak akla hizmet etmeli, ama lider/yönetici; hem takım oyuncusu hem de yönetici kaptan olarak görev yapmalıdır.
8-Girişimci olmalı: Yönetici daima yön veren, yönlendiren, işleri başlatan kişidir. Pasif, ürkek ve korkak değil, aktif, cesur ve ataktır.
9-İnsan ilişkileri iyi olmalı: Yönetici; hangi işi yaparsa yapsın, her zaman insanlara muhataptır. Bu sebeple insanlarla ilişkileri hep iyi, sürekli ve istikrarlıdır.
Kısaca özetlediğimiz bu özelliklere, insan kişiliğini ve bilgisini geliştiren, devleti ilerletip yücelten ve halkın maddi/manevi refahını yükselten daha başka maddeler de eklenebilir.
Ancak bunların içine, CHP zihniyetli emekli Valinin dediği gibi; ne pik enpası tutturmak, ne elinden rakı kadehini düşürmemek, ne de iyi zamparalık yapmak, bir özellik olarak sayılabilir! Aksine, bu üç özellikle ancak şahsiyetler sefalete, devletler felakete, halklar da cehalete sürüklenirler! Bunun dışında bir sonuç ortaya çıkmaz!
Allaha hamdolsun ki, bu zihniyetin iz ve tesirleri yavaş yavaş silinmekte, yerini yukarıda sayılan özelliklere sahip bir nesil almaktadır.
Ülkemiz, bu yeni neslin omuzlarında yükselecek ve inşallah bu nesille büyük Türkiye yeniden inşa edilecektir.
twitter.com/parlakturk
facebook.com/vaktulemin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.