Risale-i Nur’da Külli Kaideler
Bu haftaki eserimiz, Şahdamar Yayınları’ndan. Müellifi ise Ali Ünal.“Risale-i Nur’da Külli Kaideler” adını taşıyan eserin içeriğinde; “İslami Düşünce, İnanç, Hayat, Ahlak, Aksiyon ve İlimler” adına pırlanta ölçüler var.
Eserin ilk konusu “Besmele.” Hemen her Müslüman anne ve babanın çocuğuna öğrettiği dini kuralın ilki; “Her hayrın başının Besmele” olduğudur.
Her hayırlı işe başlarken besmele çekilmesi gerektiğini söylerlerdi ama ardından şunu ilave etmezlerdi. “Şer işlere başlarken Besmele çekilmez.”
Bu şu demekti; “Siz hayırlı işler yaparsınız, şer işlere bulaşmazsınız, bu sebeple şer kısmını söyleyip saf zihinleri bulandırmayalım.
İslam’daki nezâket ve Müslümandaki inceliğe bakar mısınız!.
Ali Ünal da; “Risale-i Nur’larda Külli Kaideler” kitabına Üstad Bediüzzaman’ın Risalelere başladığı ve ilk söz olarak yazdığı “Besmele” bahsiyle başlamış.
..............................
Bismillah Her Hayrın Başıdır.
Risale-i Nur’lardan “Sözler’in” hatta denebilir ki Risale-i Nur’ların ilk cümlesi olan bu söz, biri itikadi biri fıkhi, şu iki önemli mana ve/veya iki önemli kaideyi ihtiva etmektedir.
Her hayırlı işe “Bismillahi’r-Rahmani’r-Rahim’le başlanmalıdır. Besmelesiz başlanan işler sonunda neticesiz kalmaya mahkûmdur.
Bismillah’daki Allah Lafz-ı Celâli, Rahman ve Rahim’i de içine alır fakat Hz. Allah’ın kâinatla ve hayatımızla olan münasebeti ve bu münasebet içinde O’nu tanıma adına Rahman ve Rahim isimlerini anmak da önemlidir.
Bu manada şu kaide yatmaktadır ki, “Hayırlı olmayan işlere besmele çekilmez.”
....................
İkinci olarak, mademki hayırlı olmayan işlere Besmele çekilmez ve Besmele’siz başlanan işler hayırlı netice vermez veya neticesiz kalmaya mahkûmdur, öyleyse bir mü’min, daima hayırlı işlerle meşgul olmalı, “içinde hayır” olmayan işlerden kaçınmalıdır.
Dolayısıyla bu cümle, bir bakıma mü’minin niyetini de ihtar etmiş olmaktadır.
...................
Besmele ile ilgili olarak çok önemli bir husus da şudur:
Besmele, “... Allah’ın adıyla” şeklinde eksik tercüme edilmektedir.
Oysa Besmele, aynı zamanda “... Allah adına” demektir. Yani Besmele, niyet ve ihlâsa da işaret eder. Mü’min yaptığı her hayırlı işi Allah için, Allah adına, Allah rızası için yapar.
Nitekim Bediüzzaman Hz.leri “1. Söz’de” bu hususa dikkat çeker ve şöyle der:
-“Ey nefis! Böyle ebleh olmamak istersen Allah namına ver... Allah namına al... Allah namına başla... Allah namına işle...” Ayrıca şöyle der:
-“Madem her şey manen Bismillah der. Allah namına, Allah’ın nimetlerini getirip bizlere veriyorlar. Biz dahi Bismillah demeliyiz. Allah namına vermeliyiz, Allah namına almalıyız. Öyleyse Allah namına vermeyen gafil insanlardan almamalıyız.”
..........................
Eser tam 684 sayfa ve bir hazine. Bilgi için Şahdamar Yayınları: 0216- 522 11 44
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.