Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Kalbin Şehrinde ve Tevbe Risalesi

Kalbin Şehrinde ve Tevbe Risalesi

Bu haftaki eserlerimiz Nesil Yayınları’na ait. İlk kitabımız, “Kalbin Şehrinde” ismini taşıyor ve yazarı Mürsel Gündoğdu.

İkinci eserimiz ise İmam Gazali’den “Tevbe Risalesi” ismini taşıyor. Tercümesini Ramazan Balcı yapmış.
Mürsel Gündoğdu’nun “Kalbin Şehrinde” isimli romanı, bu serinin ikincisi ve ilk sayfası İmam Gazali’nin şu sözüyle başlıyor.
“Ey oğul! Aklının hemen kabul etmeyeceği şeyi söyleme. Lüzumsuz laftan, çok gülmekten, şaka ve alaya almaktan, din kardeşinle tartışmaktan sakın. Böyle yapmak saygıdeğerliği götürür, kin ve düşmanlık kapılarını açar.”
Günümüz Müslümanları olarak sadece ama sadece bu nasihate kulak verebilsek ve mesaimizi buna göre düzenleyebilsek, herhalde hem bu dünyamızı hem ahiretimizi Cennet ederiz.
Aslında İslam dini çok kolay bir din ama biz Müslümanlar, imanımızla nefsimizi kapıştırırken, nefsi ön plana koyup, imanızı ötelediğimiz için bir türlü iflah olmuyoruz.
Neyse romana geçelim.
…………….
“Kalbin Şehrinde” romanı; hakikati yana yakıla arayışın, çağın ilim ve fikir akımlarıyla hesaplaşmanın ve bunun neticesinde nihai saadete nail oluşun romanıdır.
Biriktirdiği bütün bilgilerle kavgaya tutuşmak, hesaplaşmak ve kendisiyle yüzleşmek için şöhreti, serveti, makamı ve sahip olduğu her şeyi bir çırpıda elinin tersiyle iten muhacir bir âlimin ızdıraplarının romanı.
Aklın odalarından kalbin şehrine yelken açarak, yerle bir olan hisarından iman ve tefekkür çınarları yeşertmeyi başaran bir gönül adamının çilelerle dolu Şam, Kudüs, Hicaz, İskenderiye ve Ayintab seyahatleri ve çetin bir nefis mücadelesinin romanı.
Bütün vaktini İslam’ı zararlı akımlara karşı müdafaa etmeye ve din ilimlerini ihya etmeye hasreden çileye talip bir gönül adamının; şekilden öze, mana iklimine revan oluşuyla birlikte, Yüce Allah’ı bilmenin, O’na yürümenin ve kalbin aydınlık şehrinde gerçek huzura ermenin hayret uyandırıcı bir serüvenin romanı.
…………………
Nesil Yayınları’ndan çıkan diğer eser yine İmam Gazali’ye ait demiştik.
Ramazan Balcı’nın tercüme ettiği Tevbe Risalesi;
-“Tevbe gaybı bilen ve ayıpları örten Allah’a dönüş yapmaktır” denildikten sonra şöyle izah ediliyor.
Tevbe; Adem (a.s.) ve sair enbiya nesli için yola girenin başlama noktası, kazananların ana sermayesi, irade ehlinin ilk adımıdır.
Batıldan hakka yönelenlerin doğruluk anahtarı, yakınlık arzu edenlerin gayreti, seçkinliğin doğuş yeridir.
Her insan ya Adem (a.s.) ya meleğe ya şeytana uyarak nesebini tashih eder.
Günahına tevbe eden insan, insan olmanın gereğini yerine getirmekle nesebinin Adem’e ulaştığına dair bir delil ortaya koymuştur.
İsyan etmekte ısrar eden insan, nefsinin nesebini şeytan üzerine tecil etmiştir. Zira şeytan işlediği günahtan tevbe etmemiştir.
Bilgi için Nesil Yayınları 0212- 551 32 25

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi