Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Yine İş Bankası

Yine İş Bankası

Bu bankada İŞ var.

Cevabını arayan sorulara cevap verecek olanların İŞ’i var!

İş Bankası siyasi bir banka mı, özel bir banka mı, devletin bankası mı belli değil..

Adem Çevik’in iddiaları önemli: Mahkemeye verdiği dilekçede, “CHP-İşbank Hilafet Paralarını gasbetti”, “CHP’nin İŞ Bankası’nın hisseleri Diyanet’in olsun”, “CHP-İşbank kendinden 4 kat büyük Osmanlı İtibari Milli Bankası’nın 400.000 hissesini gasp etti” şeklindeki yaygın iddiaları mahkemeye intikal ettirdi.. Osmanlı İmparatorluğunun hazinesi ve Maliyesi gasp ediliyor.. İddialar böyle. Şimdi Halk Bankası unutun, İş Bankası ile ilgili iddiaya bakın: Osmanlı İmparatorluğunun hazinesi, Maliyesi, Evkaf-ı Humayun Nezareti ile Şer’iyye ve Evkaf vekaleti (Hazine Müsteşarlığı İle Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü)

1916 yılında ortak kurulan Osmanlı İtibari Milli Bankası 1927 yılında tüm mal varlığıyla birlikte İş Bankası’na devredilip birleştirildi.. Birleşmeye karşı çıkan Cavid Bey öldürüldü. Yani işin içinde bir de cinayet var.. Eğer bu iş tam olarak soruşturulacaksa, Mustafa Kemal’in vasiyetinden, mirasçılarına, mal varlığından, İttihat Terakki’ye birçok şeyin eşzamanlı soruşturulması gerek. İşin içine bir de Cavit Bey’in öldürülmesi girince, işler daha da karışacak! Hele tek parti döneminde, imtiyazlı bir özel banka olarak devraldığı misyonu, darbe dönemlerinde de sürdürdü.. Bu özellikleri dolayısı ile kimse bu işi pek de kurcalamak istemedi.. Birileri İş Bankası soruşturulamaz, denetlenemez diye düşünüyordu sanki. Bu konu hukuk ve anayasa üstü birtakım düzenlemeleri de içerdiğinden herkes konuya mesafeli durdu. Ama artık bu finansın kozmik odasına da girilmesi gerek.. Bu iş ne kadar gecikirse o kadar daha karmaşık hale gelecek..

Bana kalırsa İş Bankası’nın gerçek mahiyeti anlaşılana kadar da Mustafa Kemalin manevi torunlarının davalarının dondurulması gerek.

İş Bankası devlet içindeki bir ayrı paralel ve derin bir yapılanmadır.. Bunu da görmek gerek..

Mahkemeye sunulan belgelerden de anlaşıldığına göre, Osmanlı İtibari Milli Bankası’ndan 400.000 adet kurucu ortaklık hisse senedi satın alınmıştır. T.B.M.M. Dilekçe Komisyonu Başkanlığı,  Hazine Müsteşarlığına bu konuyu yazılı olarak sormuş ve aldığı cevapta ise, Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’na ait 50 bin adet ve ayrıca tereke yoluyla 4 adet hisse senedine karşılık olarak İş Bankası’na ait 50 bin hisse, 4 adet hisse senediyle başa baş değiştirilerek alındığı ve başka da hiçbir hisse senedinin olmadığını 25.06.2013 tarihinde yazılı bildirmiştir. Peki diğer hisseler nerede? Bu hisse senetleri hangi çizme kutusunda saklanıyor ya da  kimin üzerine kayıtlı!

Devlet, Hazine Müsteşarlığı’na, Genelkurmay Başkanlığı’na, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve eşraftan insanımız adına yaklaşık 750 civarında mirasçıları eşleri, çocukları, torunları, torunlarının çocukları, torunlarının torunları ve Avukatları Mahmut Doğan 87 yıl aradan sonra ilk defa 23 Ocak 2014 tarihinde ilk duruşmaya katıldılar. Son duruşma perşembe günü yapıldı. Bundan sonraki duruşma 12 Haziran’da 9. Asliye Hukukta.. 27 Şubat’ta 22. Asliye Hukukta İş Bankası’nın, bu iddiaların gündeme gelmesi sebebiyle açılan davanın duruşması yapılacak.

Bildiğim kadarı ile Adem Çevik Hindistandan da o dönemdeki Müslümanların Hilafet fonundan gönderdikleri para ile ilgili bilgi istedi..

Yaklaşık 5.000 kişi, kurucu ortaklık hisse senedi haklarının verilmesi için 9. Asliye Hukuk Mahkemesi ve hakiminden istemeye ve almak için geliyorlar. Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik’e de “CHP-İşbank hilafet paralarını gasp etti” dediği için İşbank suç duyurusu yaptı ve 22. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

1116 Sayılı Yasayla 1927 Yılında Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası Tüm Malvarlığıyla Birlikte İş Bankası A.Ş.’ye devredilmiştir ve Devredilen Kurucu Hisse Senedi Alanlar ise şunlar: 1- Osmanlı Maliyesi 50.000 adet hisse senedi, (Bugünkü adı Hazine Müsteşarlığı), 2- İttihat ve Terakki Cemiyeti Merkez-i Umumisi. 15.000. adet hisse senedi, 3- Osmanlı Donanma Cemiyeti 31.000 adet hisse senedi, 4- Harbiye Nezareti Muhaberat Dairesi 10.000 adet hisse senedi, 5- Askeri Demir Yolları 12.000 adet hisse senedi, 6- Evkaf-ı Şeriye Hümayun Nezareti 8.000 adet hisse senedi, (Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü), 7- Muvazzaf asker ve askeri sivil memur ile bazı eşrafın 274.000 adet hisse senedi.. Burada asıl soru şu: Bu hisseler nerede, ya da kimin hesabına kaydedildi.. DİB İş Bankası’na ortak olduğuna göre, bunun dini mahiyeti ne ya da bu hisselerin neması kime veriliyor ve ne şekilde kullanılıyor?

1916 - 1917 Yılında Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası ortaklık senedi alanlar: Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri birliklerde görevli asker ve sivil memur maaşından 50 Osmanlı lirası kesilmiş ve isimlerine yazılı kurucu ortaklık hisse senedi verilmiştir. Ayrıca eşraftan, Miralay Ali Rıza Keskiner, Bedriye Hanım (Koç İsmail), Kara Mehmet Ağa, Halilzade Mustafa Hikmet, Hacı Hasan Hüseyin Efendi, Şerif Ağa, vb, birçok insanımıza ve mirasçılarının hakları 87 yıldır ödenmemiştir.

Binlerce vatandaşın hak kaybı ve mağduriyetleri sözkonusu..

Yok, yok! Bu tartışma bugün de bitmeyecek. Yarına da devam edelim..

Bakalım bunları soru önergesine çevirecek bir milletvekili çıkar mı? Ya da harekete geçecek bir savcı çıkar mı? Ya da hangi Media bu işin üzerine gider.. Umarım bu yapılırken, bankayı değil, bankayı yönetenleri hedef seçerler.. Yönetenler derken de bir yanlış varsa o yanlışı kim yapıyorsa onu kasdediyorum.. Bu konu bugün de bitmedi. Yarın da devam edeceğiz demektir.. Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi