SOMA
Soma’da maden faciası..
Bugüne kadar maden kazalarında 3000 kadar insan kaybetmişiz 1940’lardan bu yana.. En fazla kayıp, 1992’de 263 kişinin öldüğü Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki grizu faciası olmuş. 100 bine yakın da yaralı var bu kazalarda.. Soma’da can kaybı 205.. Yaralılar da var ve bu sayı artabilir..
Ortada ciddi bir sorun var.. Sonuç ortada. İlk bilmemiz gereken sebeb ne? Kasıt, ihmal, kusur var mı? Ya da bir suikast ihtimali..
Sebeb ne olursa olsun, birileri bu sonucu iktidarı yıpratmak için kullanacağı çok açık. Daha ilk andan itibaren, bilgi sahibi olmadan kanaat sahibi olan birileri “Soma’da seçimleri AK Parti kazandı ve sonuç bu” diye mesajlar atmaya başladılar.. Birileri bu gözyaşını siyasi ranta çevirme çabasında.. Kriz lobisi işbaşında anlayacağınız..
Bu arada; TBMM’de muhalefetin Soma için verdiği araştırma önergesi, 24 Nisan’da iktidar milletvekillerinin oylarıyla reddedilmiş. Bu konunun da üzerinde durulması gerek.. Bu önergeyi verenler ve reddedilmesini sağlayanlar kimlerdi. Neden bu yönde bir karar alındı..
Soma Holding araştırılmalı. Soma’daki diğer ocak işletmecileri de.. Sadece Soma Holding’de 130 mühendis ve 5500 işçi çalışıyor.. Ama, tabi bunlar vardiyalar halinde çalışıyorlar. Kaza olduğunda yeraltında 500 kadar kişi olduğu düşünülüyor. 18 milyon ton kömür rezervi kömür payı karşılığı işletiliyor..
Kazanın vardiya değişimi sırasında olduğu ileri sürülüyor.. 200 kadar hayatını kaybeden var. 100 civarında insan kurtuldu ya da kurtarıldı. Demek ki (dün öğle saatleri itibarı ile) 200 kadar kişiden henüz bilgi yok.. Kurtarma çalışmaları devam ediyor..
Yangının sebebi ne, önce onu bilmeliyiz. Trafodan kaynaklanmış olabilir mi? Trafo teknik şartnameye uygun mu idi? Düzenli rutin bakımları yapılıyor mu idi?.. Cevabını arayan bir çok soru var. İşletme mi kusurlu, çalışanlar mı?.. Ya da bir sabotaj ihtimali var mı?
Bütün ihtimaller, bütün detayları ile incelenmeli ve işin istismarına karşı çıkılmalı..
Şimdilik milli yas ilan edildi ve 19 Mayıs törenleri iptal. Tabi üniversitelerin mezuniyet şenlik ve törenleri de..
İşin bir başka trajik yanı, 200 ölüm haberinin geldiği sırada yeraltında akıbeti belli olmayan daha 200 civarında işçinin bulunması.. Her an yeni bir kurtarma haberi geliyor, ama henüz Soma’nın faturası tam olarak ortaya çıkmış değil.
Çağın en önemli sorunlarının başında enerji sorunu geliyor.. Enerji petrol, kömür, su kaynaklı olsun hep belli bir riski beraberinde getiriyor.. Bu enerjilerin üretim, taşıma ve tüketim maliyet ve riskleri var. Barajlardan elde edilen enerji çok güvenli gibi gözüküyor ama, bendlerin yıkılması halinde o da çok tehlikeli olabilir. HES’ler bu açıdan risksiz ama, başka bir takım sorunlar sözkonusu. Rüzgâr ve güneş enerjisi, talebi karşılamaktan uzak, onların da maliyet ve riskleri yok değil. Nükleer enerji bir alternatif.. Onun da başka riskleri var.. Kobe’de bunu gördük.. Kimine göre nükleer enerji daha ekonomik ve diğerlerine göre daha güvenli..
Türkiye enerji politikasını efradına cami, ağyarına mani bir şekilde masaya yatırmak zorunda.. Korkuların tolere edilmesi önemli, ama umudumuzu öne çıkartmalıyız..
Daha düne kadar bu maden ocakları ile ve iş güvenliği ile ilgili bakanlıktan, Hürriyet-Radikal gibi gazetelerden övgü dolu haberler geliyordu.. İleri güvenlik ve ileri teknoloji kullanıldığı söyleniyordu. Maliyetler aşağı çekilmiş, üretim artmıştı.
Peki şimdi ne oldu da bu kaza yaşandı? Kim, nerede, nasıl bir hata yaptı?
Muhalefet, araştırma önergesinde neyin araştırılmasını istiyordu. Şimdi savcılık ve idari birimler, araştırılması istenen o konuları araştırmaları gerek..
İddialar gerçek olabilir, gerçek de olmayabilir ya da iddialarla kaza arasında bir ilişki kurulabilir ya da kurulmayabilir de..
Şimdi sükunetle gelişmeleri takip etmemiz gerek.. Kimse bu işten siyasi rant elde etmek için gerçekleri gizlememeli ve saptırmamalı..
Kuşkusuz meslek odaları ve işçi sendikaları da işin üzerine gitmeli..
Kimbilir, belki de sıradan, basit bir yanlış ya da ihmalin sebeb olduğu ciddi bir trajedi yaşanmaktadır..
Öfkeyle kalkıp, zararla oturmak istemiyorsak, bir acıdan başka acılar üretmek istemiyorsak, acılı ailelerinin acıları üzerinden siyasi rant sağlamaya çalışmaktan vazgeçmemiz lazım..
Savcılık soruşturma başlattı ama, yapılan açıklamada; “Soruşturma başlatıldı, ancak ilk etapta gözaltına alınacak amirler de işçilerle birlikte hayatını kaybetmiş durumda” denildi.
Bu arada şunlar söylenebilir: Bu felaketin içinden ilginç hayat hikâyeleri, başka trajediler, ihmaller, kusurlar çıkacak ortaya, tıpkı 15 yaşında ocağa inen bir çocuğun hayat hikâyesi gibi. Onu, o işe alan ve onu o madene gönderen hayât hikayesi gibi.. Her şeyi tartışmayı seven birileri, tartışacak daha çok şey bulacaklar..
Selam ve dua ile..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.