Reis Bey Ve Ötüken’in 50. Yılı
“Necip Fazıl göklerin çektiği kartaldı.” Sezai Karakoç
Üstad Necip Fazıl, 25 Mayıs 1983 günü, arkasında dev bir “Müslüman kadro” bırakarak, Azrail meleğiyle yüzleşe yüzleşe; “Demek böyle ölünürmüş” deyip Hakk’a yürüdü.
“Ölüm Güzel Şey” şiiriyle zaten mesajını vermişti. Ayrıca esas mesaj vasiyetinin son cümleleriydi. Şiirden önce vasiyetinin sonuna yer verelim.
-“Allah’ı, Allah dostlarını ve düşmanlarını unutmayınız! Hele düşmanlarını!... Olanca sevgi ve nefretinizi bu iki kutup üzerinde toplayınız.
Beni de Allah ve Resul aşkının yanık bir örneği ve ardından bir takım sesler bırakmış divanesi olarak arada bir hatırlayınız!”
Hatırlamaktan öte asla unutmadığımız üstadın ruhu şeriflerine birer Fatiha göndererek vefamızı gösterelim ve şiirinden ilk dörtlüğünü paylaşalım.
Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber...
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber?...
Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun!
Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun!
……………..
Biliyorsunuz, “Reis Bey,” Üstadın ünlü tiyatro eserinin adıdır.
Aklı önceleyen ve merhameti, “hastalıklı bir hal” gören bu oyununda, akıl ile merhametin mücadelesi anlatılır ve sonuçta merhamet kazanır.
Şahsımı ilgilendiren güzel bir tevafuktur ki, Reis Bey’in sinema filmi olarak çekilmesinde benim de tuzum vardır.
Şimdilerin artık ihtiyarlık sınıfına adım atan ama hala üzerinde taşıdığı “Genç Yönetmen” unvanıyla işine emek veren Mesut Uçakan, Reis Bey’i çekerken ben de çömezi olarak yanındaydım.
……………….
Bu kısmı geçelim ve kitaba dönelim. Çünkü kitapla ilgili yeni bir şey öğrendim. Belki bilenler vardır, ben yeni duyduğuma göre taze demektir.
Ötüken Yayınları, ülkemizin köklü kuruluşlarından birisidir. Rahmetli Erdem Beyazıt’ın; “Sana bana ve ülkemin insanlarına” dair şiirinde olduğu gibi; vatanımıza, milletimize, dini ve mille değer yargılarımıza hitabeden kitaplar yayınlarlar.
İşlerini ciddi yaparlar. Para kazanma uğruna asparagas kitaplara yer vermezler. Kitabın ciddi iş olduğunu Ötüken’den öğrenmek gerekir.
İşte “Reis Bey” de Ötüken’in yayınladığı ilk kitapmış. Bu yıl 50. Yılını kutlayan Ötüken, yarım asırlık yaşını yine “Reis Bey” ile taçlandırmış ve yeniden basmış.
Kitabın serüveni, “Nevzat Köseoğlu’nun hatırasına… Dualarımızla… diye şöyle anlatılıyor:
……………………..
“Ötüken Neşriyat, 1964 yılında kitabı ekmek kadar aziz bilen birkaç üniversite öğrencisinin harçlıklarını birleştirmesi sayesinde kuruldu.
Şehzadebaşı’ndaki beş metre karelik yarı bodrum bir dükkânda yakılan meşalenin ilk ateşi, Necip Fazıl’ın “Reis Bey’i” oldu.
Ellinci yılı idrak ettiğimiz bugünlerde “Reis Bey’i” 1000. kitap olarak yeniden yayımlamanın sevincini yaşıyoruz.
Üstadın eserlerini Büyük Doğu Yayınevi ile yaşatan ailesine kitabın bu yayınının gerçekleşmesinde gösterdikleri cömertlik için şükranlarımızı sunuyoruz.”
Ötüken Yayınları; 0212- 251 03 50
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.