Yaşlılarla oturmanın anlamı
Yaşlılarla aynı evi paylaşmanın bazı olumlu taraflarına bir göz atmakta fayda var sanırım…
1. Genç ev-lil-er açısından önemli bir problem olan ev ara-ma zah-me-ti or-ta-dan kalk-ar (çünkü zaten kurulu bir aile vardır)…
2. Yeni evliler bir sürü eşya al-ma der-din-den kur-tu-lur-lar (eşyaya ve-ril-e-cek para da-ha faydalı şeyler edin-mede değerlendirilir)…
3. Ku-ru-lu bir düzen olduğu için, gençler, ye-ni düzen kur-maya vak-it ayırmazlar (dolayısıyla da-ha ilk günlerde yıpranmaz, yo-rul-maz-lar. Ta-bii bun-lar-dan kay-nak-lan-an tartışmalara da gir-mez-ler)…
4. Ge-lin hanım kocasının sevdiği ye-mek-le-ri biz-zat kaynanasından öğrenme imkânı bu-lur. An-nes-i-nin oğluna nasıl davrandığını gözler ve za-man içinde bunları uy-gu-lay-a-rak kocasını ken-di-sine çeker…
5. Ye-mek ve te-miz-lik gi-bi önemli iki büyük der-t ortadan kalkar. Karı-koca birbirlerine daha çok zaman ayırabilirler. Ra-hat ra-hat gez-me-lere çıkabilirler. Bu da yeni aileyi sağlamlaştırır…
6. Biliyorsunuz geçim sıkıntısı, boşanmayla sonuçlanan pek çok kavganın sebebidir. Eve anne-ba-ba kanalıyla da iyi-kötü para girdiğinden, ye-ni ev-lil-er geçim sıkıntısı çekmezler, dara düşmezler…
7. İşten atılma ve beş parasız kalma kor-ku-su hayatlarını ce-hen-neme çevirmeyeceğinden, da-ha mut-lu ol-ma ih-ti-mal-le-ri ar-tar…
8. Ail-eye başka ka-nal-lar-la para girdiği için, ge-lin hanım çalışmak zo-run-da kal-maz. Da-mat bey, aynı gerekçeden dolayı ikin-ci bir işte çalışmayacağından vak-tin-den önce çökmez. Tüm va-kit-le-ri-ni bir birle-rine ve çocuklarına has-re-derl-er…
9. Da-mat bey za-man za-man iş icabı gec-e-le-ri de- çalışacak ya-hut sey-a-hat-lere çıkacaktır. Bu du-rum-da, ev-de anne-ba-ba yok-sa, ge-lin hanım ya-payalnız kalır. Özellikle evliliğinin ilk yıllarında, alışmadığı bir mu-hitte, hat-ta kent-te yaşadığı için, yalnız kal-mak-tan kor-kab-i-lir. Kor-ku-su si-nir-le-ri-ni bozacağından, başka biçimde eşine yansıtabilir. Böylece ye-ni ai-le-nin ilk kavgaları başlayabilir (gece çalışmalarının ürettiği kor-ku-lar, kuşkular ve kıskançlıklar sebe-biyle dağılan aile-leri her gün gazetelerde okuyoruz)…
10. Çocuklarıyla aynı ev-de ot-u-ran yaşlı anne bab-a-lar, daha mut-lu olur-lar. Onların mutluluğu genç ev-li-le-ri etkileyeceğinden, tüm ai-lede mut-lu-luk havası es-er. Bu da çocukların ruhsal gelişimi açısından son derece önemlidir…
11. Yeni gelinin ha-mil-e-lik döneminde, de-ney-im-li bir insanın (gel-i-nin ya-hut damadın an-nesi-nin) ai-ledeki varlığı, genç bir ge-lin için büyük güvencedir. Eğer ai-lede tecrübeli bi-ri yok-sa geçici süreler için yine an-ne-lerd-en yardım is-ten-e-cek, böylece iki ta-raf da mec-bur-en alışmadıkları ortamı paylaşacak ve büyük ih-ti-malle hu-zur-suz olacaklardır. Bu da za-ten stres içinde olan ha-mile ge-li-ni da-ha büyük bir strese sürükler…
12. Çocuklar, büyüme çağında, yalnız anne-ba-baya değil, dede ve nin-eye de muhtaçtır. Pek çok hayat der-si-ni on-lar-dan alırlar. Dede ile nine kavramı bel-li yaşlardaki çocuklar için bir sığınaktır. An-ne-nin yer-siz öfkelerinden ve za-man za-man şiddete va-ran çıkışlarından kaçan çocuk de-de-sine ya-hut nine-sine sığınır. Her bi-ri hay-at-tan alınma masalları, kıssaları, hikâyeleri ve hatıraları on-lar-dan din-ler. Hat-ta çocuklar, çıkarsız sev-meyi, yaşlı yakınlarını seve-rek öğrenirler…
13. Anne-ba-baya sev-gi, saygı; anne-babayı kor-u-ma, kol-la-ma, gözetme ve mut-lu et-me, za-ten Al-lah’ın em-ri, Pey-gam-ber’in kav-li-dir. Bu it-i-bar-la ib-a-det-tir. İbadet ise sevaptır. Se-vap ise cen-net-tir.
De-mek oluy-or ki, yaşlı anne ve babalarımızın ve diğer yaşlılarımızın yüreği cen-ne-tin kapısıdır. Onların yüreğine gir-mek de-mek, cen-nette git-mek de-mek-tir. Az biraz sıkıntısı olsa da katlanmaya değmez mi?
Yaşlılarla oturmanın bazı sıkıntılı yönlerine de yarın bakalım inşallah.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.