Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Laiklik ve cumhuriyet üzerine 3. yazı

Laiklik ve cumhuriyet üzerine 3. yazı

Sahi İngiltere, hani şu demokrasinin, liberalizm, yani özgürlüklerin beşiği İngiltere neden monarşi ile yönetilir..

Hani şu insan hakları belgelerinin en eskisi kabul edilen Magna Carta’nın hayat bulduğu coğrafyadan söz ediyorum..

Ortadoğu denilen coğrafyadaki bu diktatörlüklerin oluşmasında İngiltere ve Fransız devrimi ile laikliğin ve özgürlüklerin, modern batı uygarlığının beşiği sayılan Fransa’nın rolü hiç mi yok.. Belfaur deklarasyonu, Sycos-Pcot anlaşması..

Her iki ülke de BM güvenlik konseyinde veto yetkisine sahip ve her iki ülkenin de onlarca sömürgesi var.. Yani sömürgeci ülkeler.

Dünyadaki birçok monarşi, diktatörlük, darbe yönetimi bu ülkelerin himmet ve himayesi ile ayakta durur..

Başka ülkelerin sınırlarını kendi çıkarlarına göre kendileri çizmişti. O ülkelerin rejimlerini ve yönetici kadrolarını da kendileri tayin etmişlerdir..

Oh ne ala memleket değil. Ne güzel demokrasi..

Kendi demokrasilerini yaşatmak için arka bahçelerinde yaşanan hak ihlallerine karşı kör, sağır ve dilsizdirler. Mesela Mısır’daki darbeye darbe bile diyemediler. Darbeciye darbeci diyemediler. Nobel ödülü verdikleri Baradey’i ve İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’i Sisi’ye danışman bile yaptılar..

İngiltere monarşiden vazgeçmez. Vazgeçemez.. O zaman eski sömürgelerinden vazgeçmesi gerekir.

Aslında tek bir İngiltere yok. Bir England var, bir Britanya, bir de Büyük Britanya.. İngiltere diye bir yer yok aslında.. Bakın bu olay Wikipedia’da nasıl anlatılır: “İngiltere (İngilizce: England), Birleşik Krallığı meydana getiren dört ülkeden en büyük ve merkezî olanı. Avrupa’nın batısında, Büyük Britanya adasında bulunur. İngiltere halkına İngilizler denir. England adı, 5. yüzyılda Saksonlarla birlikte adayı istila eden Cermen halkı Angluslardan (İngilizce: Angle) kaynaklanır. Angleland (Anglus diyarı) olarak kullanılan isim, zamanla günümüzdeki şekline dönüşmüştür. Ülkeyi tanımlamak için Türkçe’de kullanılan İngiltere sözcüğü ise İtalyanca’daki İnglaterra ve Fransızca’daki Angleterre adlandırmalarına dayanmaktadır. Terra; toprak, arazi anlamlarına gelmektedir. İngiltere adı günümüzde yaygın olarak uluslararası medyada ve zaman zaman da resmî düzeyde Birleşik Krallık veya Büyük Britanya anlamında kullanılır. İngiltere kavramının siyasi, ekonomik ve kültürel efsanesi yaşamakla birlikte; kendi yerel hükümetleri olan İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın aksine günümüzde İngiltere isimli bir siyasî oluşum veya hükümet yoktur.”

Britanya, İrlanda Adası’nın doğusunda yer alan, üzerinde İngiltere, Galler ve İskoçya’nın bulunduğu Birleşik Krallığa bağlı adaya verilen ad.. Büyük Britanya ise “İngiliz Milletler topluluğu”nun bağlı bölgelerinin tümünü ifade eder, Kanada’dan, Yeni Zellanda’ya, Avustralya’ya kadar..

Birleşik Krallığın bağlı toprakları uzun bir liste oluşturuyor.. Anguilla, Britanyalı Antarktika Bölgesi, Ağrotur ve Dikelya, Bermuda, Cayman Adaları, Cebelitarık, Falkland Adaları, Guernsey, Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları, Britanya Hint Okyanusu Toprakları, Jersey, Man Adası, Manş Adaları, Montserrat, Pitcairn Adası, Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha,  Tristan da Cunha , Birleşik Krallık Virgin Adaları, Virginia Kolonisi.

Şu ülkelerde cumhurbaşkanı yok. Bu ülkeler kraliçenin atadığı valiler tarafından yönetiliyor: Kanada, Avustralya ,Yeni Zelanda, Barbados Valisi, Bahama Adaları, Grenada, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Antigua ve Barbuda, Saint Kitts ve Nevis, Belize, Fiji, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Tuvalu, Ashmore ve Cartier Adaları, Avustralya Antarktika Bölgesi, Christmas Adası, Cocos Adaları, Heard Adası ve McDonald Adaları, Mercan Denizi Adaları, Norfolk Adası,  Cook Adaları, Niue, Ross Bölgesi, Tokelau, Ağrotur ve Dikelya, Anguilla,  Bermuda, Cayman Adaları, Cebelitarık, Falkland Adaları, Guernsey, Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları, Britanya Hint Okyanusu Toprakları, Britanya Virjin Adaları, Jersey, Man Adası, Montserrat, Pitcairn Adaları, St. Helena (Ascension Adası ve Tristan da Cunha dahil), Turks ve Caicos Adaları..

Ayrıca Antigua ve Barbuda, Avustralya, Bahamalar, Bangladeş, Barbados, Belize, Birleşik Krallık, Botsvana, Brunei, Dominika, Gambiya, Gana, Grenada, Guyana, Güney Afrika,  Hindistan, Jamaika, Kamerun, Kanada, Kenya, Kıbrıs, Kiribati, Lesotho, Malavi, Maldivler,  Malezya, Malta, Mauritius, Mozambik, Namibya, Nauru, Nijerya, Pakistan, Papua Yeni Gine,  St. Kitts ve Nevis, St. Lucia, St.Vincent ve Grenadinler, Samoa, Seyşeller, Sierra Leone,  Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Svaziland, Tanzanya, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Yeni Zelanda, Zambiya İngiliz Milletler topluluğu üyesi..

Bu ülkeler İngiltere hükümetinin kontrolünde, himayesinde değil.. Kraliçenin himayesinde.. İngiltere de kraliçenin himayesinde.. Eğer İngiltere imparatorluktan vazgeçerse bütün bu ülkeler üzerindeki imtiyazlarını kaybedecek.. Onun için İngilizler kraliçeye razıdırlar.. Çünki işlerine geliyor..

Bu konuya bir daldık çıkamıyoruz.. Yarın Osmanlı’nın devamı olan yeni devletin kuruluşu, cumhuriyete geçiş ve hilafet konusunu ele alacağım.. Biliyoruz dizi yazıya döndü ve arkası yarın gibi devam ediyoruz.. Yarın bu konuyu bitirelim.

Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi