Siyasî Propaganda Aracı Olarak Açılışlar
Bugün de seçimle ilgili yazacağız... AK Parti’nin oyları Ankara’da da düştü... Bir önceki seçimde neredeyse yüzde elliye yakın oy almışken, bu defa 41’de kaldı.
Ankara hükümetin gözü önünde. Ne olup bittiğini, halkın neden hoşnut olup neden olmadığını bilmek daha kolay. Gelip geçerken bile bazı şeyleri görmek mümkün.
Şaşırtıcı olan şu: Vatandaşın gördüğünü devletlular göremiyor!
Mesela, “dekoratif meydan saatleri”ni gören yok mu hiç? Hiçbir yerdeki görülmese, Meclis’in burnunun dibinde, Başbakanlığa yüz metre mesafede Genelkurmay Kavşağı’ndaki görülmüş olmalıdır.
Bu meydanda devasa bir kol saati var!
Ankara Büyükşehir’in şehrin muhtelif meydanlarına diktiği “dekoratif meydan saatleri”nin şehir estetiği açısından nasıl bir rezalet olduğunu anlamak için tek başına bu dahi yeter. Önümüzdeki belediye seçimi kampanyalarında
birçok aday bunları yıkma sözü vererek oy toplayacak!
Mesela şehrin muhtelif istikametlerine yapılan kapılar...
Kapı, fakat kapanmıyor! Holivut dekorundan başka bir şey değil!
Kapı fakat, şehir kapıdan kilometrelerce önce başlıyor! Çıkarken çıkmıyorsun, girerken girmiyorsun!
Bir şehirde kapıdan söz ediliyorsa, sur da olması lâzım. Ankara’nın iç suru var, Hisar. Eski dış surlar yok olalı da yüzyıllar olmuş. O dış surlardan hatıra, Çankırı kapısı veya Dışkapı semtidir. Demek ki en son yıkılan o kapı.
İstanbul, Erzurum, İzmir, Kayseri kapıları çok önceleri ortadan kalkmış.
Ankara’da başka neler yapıldı? Bunu liderlerin yaptığı açılışlara bakarak sağlıklı olarak anlayabilir miyiz? Sanmayın ki açılışlar sadece iktidar partisinin liderleri tarafından yapıyor. Muhalefet de kendi çapında açılışlar yapıyor.
Mesela Ankara’da CHP’nin iki belediyesi var, onlar da parti başkanlarına açılış yapma fırsatı hazırladılar. MHP Ankara’da değilse de başka yerlerde açılışlar yaptı.
Bu yolla halka “biz çalışıyoruz, iş yapıyoruz, hizmet ediyoruz, eser bırakıyoruz” denilmek isteniyor. Peki gerçekten gösterişli açılışları hak eden işler yapılıyor mu?
Hem sık sık duyduk, “filan parti başkanı açılış yaptı ama, o bina, köprü yapılalı yıllar olmuştu”, denildiğini, hem de şahit olduk. Hatta bazı eserlerin defalarca açıldığı haberleri de basına yansımıştır.
İşte Ankara’daki açılışlardan biri...
Buna “açılış rezaleti”nden başka ad veremiyorum. Daha önce “Hacıbayram Camii Çevre düzenlemesi” açılışı hakkında yazmıştım. Hacıbayram Camii çevre düzenlemesinin Hacıbayram külliyesini geri plana düşüren, rant üretmeye yönelik bir uygulama olduğunu, burada mevcut Tülüce Mescidi’nin en azından hatırlatma babında bir maketinin bulunması gerektiğini... Ayrıca Hacı Bayram dinî bir merkezken “Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı” adlandırmasının doğru olmadığını... Dünyanın ilk “velî market”inin Ankara’da açıldığını...Tabii ilanda belediye “kitapçılar çarşısı açılışı” yazmayı uygun bulmuş ama, açılan Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı! İsteyen gitsin baksın!
İşte bu vesile ile 36 eser daha açılmış!
Neler neler yok ki? Yıllardır gelip geçtiğimiz yollar, kavşaklar, köprüler, parklar... “Büyükşehir çalışıyor”, yıllardır! Sadece bunlar mı? Siteler dış cephe kaplamaları ve Sami Efendi ile Âsım Köksal Camii cehpe yenilemesi... Hatta bilgisayar ekranları da açılmış!
Bunlarla iktifa edilir mi: Ankara’daki bütün itfaiye binları açılmış!
Elmadağ, ASO, Başkent, Kurtuluş, Altınpark vb. itfaiye binaları yıllardır var. Bazılarının yanından, bazılarının önünden geçiyoruz. Acaba açılan nedir? Mesela müdür beye yeni bir koltuk alındı, acaba onun açılışı mı yapıldı?
Böyle açılışlar vatandaşda hayal kırıklığına yol açıyor... Bu yüzden de arzu edilen tesiri uyandırmıyor. Liderler şehri yöneten zat tarafından kandırılıyor ama vatandaş kandırılamıyor!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.