Süslü Şatafatlı Harap Camiler
KEŞKE, kararları hayata geçirilen büyük bir İSLAM ŞÛRASI olsa da, anıt mahiyetinde birkaç bina dışında yeni müzeyyen (süslü), şatafatlı, masraflı camilerin yapılması durdurulabilse.
Resulullah Efendimiz (Salat ve selam olsun ona) âhir zamanda süslü püslü camiler yapılacağını, bunların beş vakitte cemaatsiz kalacağını haber vermişlerdir.
Cami niçin yapılır? Camiin fonksiyonu nedir?
Öncelikle, beş vakit namazlarda mü’minlerin toplanıp, farz namazları cemaatle kılması için…
Büyük camilerin bitişiğinde İslam medreseleri olur, oralarda Ümmet’e hizmet verecek, halkı irşad edecek icazetli ulema ve fuqaha yetiştirilir.
Eskiden bazı camilerde cami dersleri verilir, bunlara devam edenler bilahare imtihan edilir ve kendilerine icazet verilirmiş.
Camiler, İslamî merkezlerdir.
Ehliyetli, liyakatli, icazetli vâizler cami kürsilerinde halka nasihat ederler. Dinin temeli nasihattir.
Camiler sosyal adalet merkezleridir. Civardaki fakirler tespit edilir, zenginler onlara zekat ve sadaka verir.
Bazı camilerin yanında imarethane olur, pişirilen yemekler yoksullara dağıtılır.
Cami imamının mutlaka icazetli ulema fuqaha sınıfından olması gerekir.
Ona verilen maaş, namaz kıldırdığı için değil, cami hizmetleriyle meşgul olurken kendisinin ve çoluk çocuğunun nafakasını çıkartamadığı içindir, geçimi içindir.
Camilerimiz artık bu fonksiyonlarını yitirdi.
Harıl harıl her yerde kubbeli müzeyyen cami binaları yapılıyor. Bunların binde biri mimarlık sanatına göre güzel oluyor. Bir cami binası ne kadar süslü olsa da, içinde bilhassa sabah namazlarında yeterli cemaat olmazsa mânen haraptır.
İslam Ümmetinin ileri gelenleri, süslü, büyük, şatafatlı, masraflı cami inşaatını durdurup, onların yerine gerçek İslam mektepleri açılmasını teşvik etmelidir. Halk bu işi tek başına yapamaz. Bu konuda raporlar yazılmalı, plan ve programlar yapılmalı, projeler üretilmelidir. Cami binası yapmak oldukça kolaydır. Para bulunursa bina, bilemediniz birkaç senede meydana çıkar. Gerçek İslam mektebi kurmak buna benzemez. Bunun için yüksek kültür, çok vasıflı eğitim uzmanları ve öğretmenler bulunması gerekir.
Cami yapılmasın demiyorum, yapılsın ama ağırlık binalara değil, İslam okullarına verilsin.
Türkiye’de din okulları yok mu? Bugünkü din okulları gerçek din okulları değildir.
İslam ilim, irfan, kültür, medeniyet, sanat temelleri üzerinde yükselir. Gerçek İslam okulları olacak, bu okullarda İslam’a ve Ümmete ihlasla hizmet edecek vasıflı Müslümanlar yetişecek ki, işlerimiz yürüsün, durumumuz iyi, geleceğimiz parlak olsun.
Sırf binayla cami olmaz. Beş milyon liraya yeni bir cami yapıldı diyelim. Bunun mihrabına geçecek imamın, minberine çıkacak hatibin, kürsisine oturacak vaizin yetişmesi için de en az beş milyon lira planlı programlı şekilde harcanmalıdır. Camiyi cami yapan beton, demir, taş, çini, halı, kubbe, minare, hoparlör, klima, kalorifer değil, içinde hizmet veren hademe-i hayrattır. Zamanımızda onlara din görevlileri deniyor, hademe-i hayratın yerini tutmaz.