Ahmet Doğan İlbey

Ahmet Doğan İlbey

Her yer kitap, her yer fikir ve edebiyattı o gün…

Her yer kitap, her yer fikir ve edebiyattı o gün…

Bizim ülkemiz tuhaftır, kış mevsimine girince ortalık kitap fuarlarıyla şenlenip canlanıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince 2. açılan Kitap ve Kültür Fuarı’nda kısa da olsa kitaplara bakıp şenlendik. Gerekmez bazı yayınevleri dışında çok sayıda değerli yayınevlerinin kitaplarını ve dâvet edilen bazı yazarlarını görmüş olduk.

Bu bir kitap bayramı idi bizim gibi kitap tiryakileri için. Birkaçını zikredebilirim ancak. Semerkand Yayınları hayli yayınlarıyla cezbediciydi. Ali Yurtgezen hocanın “Hâcegân Sultanları” kitabı bütün hâlisiyeti ve vakarıyla yüzüme çarpmıştı. Bu asâletli kitabın imza gününde unutulmaz cezbeli hâtıralarım oldu.

Mostar dergisi yazarı Mehmet Raşit Küçükkürtül’ün geçen yıl Semerkand Yayınları standında düzenlediği imza gününde alıp okuduğum Mostar Yayınları’ndan çıkan muhtevalı bir başucu kitabı olan “Kubbelerin Gölgesinde İslâm Şehirleri” adlı kitabını bir yakınıma hediye etmek üzere almak istemiştim fakat Ali Yurtgezen hocanın şâkirdlerinin sohbet ve yârenliğinden vecd fazlasına tutuldum da almayı unutmuşum. 

------------------------

Şehr-i Maraş’ta Fikir Dükkânı müdavimi iken sonra Batı gurbetine çıkan, yâni Balıkesir Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı hocası olan Prof. Dr. Mehmet Narlı’nın, Akçağ Yayınları standında sıra sıra kitaplarını gördüm de kendisini görmüş gibi oldum. İmza günü tertip etmiş de ağır mazeretimden dolayı gidemedim. “Şiir ve Mekân” (inceleme), “Roman Ne Anlatır? (inceleme)”, “Roman Sevdaları”, “Şiir Burcu (inceleme)”, “Roman Sevdaları (inceleme)”, “Dil Kapısı (Şiir)” yayınlanan bazı kitaplarıdır. Bu kitaplarından “Dil Kapısı” kitabının gönlümde ve nezdimde hususi bir yeri olup, içindeki şiirlerin hâtırası çoktur kalbimde.

--------------------------
Bir yıl içinde yüze yakın (rakamla 100) fikir kitaplarıyla yayın başarısına imza atan Fikir Teknesi Yayınları yeni yayınlarıyla göz doldurucuydu. 2. kez fuarda kitaplarıyla içtimaya çıkan bu yayınevinin sahibi Haki Demir velut bir Büyük Doğu Fikriyatının temsilcisi ve şerhçisidir. Standtaki yüz küsur kitaptan ilâve olarak yeni yayınlanan kitapların adını duyurmak istiyorum:

Ramazan Kartal’ın “Necip Fazıl’ın Şahsiyet Terkibi” ve “Necip Fazıl’ın Mücadele Süreci.” Adnan Köksöken’in “Terkip ve İnşa dergisi Külliyatı-Medeniyet Hamlesi” ve “Terkip ve İnşa Dergisi Külliyatı-İslâm Medeniyet Tasavvuru.” Atilla Fikri Ergün’ün “Modernleşme Girdabında Medeniyet Arayışı.” Ömer Yılmaz’ın “İslâmlıklar Üzerine.” Ebubekir Sıddık Karataş’ın “Medeniyet Şehri-Belediyeler İçin Yol Haritası.”

Metin Acıpayam’ın “Mülakatlar-1-Fikir ve Siyaset”, “Mülakatlar-2-Büyük Doğu” ve “Mülakatlar-3-Ehl-i Sünnet” adlı kitapları da Fikir Teknesi’nin kitap kervanına katılan yeni yayınlardır.  “İslâm Medeniyet Tasavvuru-1-Terkip ve Tefekkür” , “İslâm Medeniyet Tasavvuru-2-, “İnşa Muhafaza Tecdit”, “İslâm Medeniyet Tasavvuru-3- ve “Şehir ve Medeniyet” isimli kitapların da ikinci baskısı yapılarak standa yerin almış.

Bu yayınevinden “Hâlce” ve “ Dünya Hâli” adlı iki şiir kitabı yayınlanan fikirli ve cezbeli şair Memduh Atalay’ın Fikir Teknesi standında imza günü vardı da ağır mazeretim sebebiyle gidemedim.

Fikir Teknesi’nde kitapları yayınlanan Mavi Marmara gâzisi Nuri Yıldız’ın bu kez farklı yayınevlerinde basılan kitapları da bu standdaydı: “Topukları Taşa Vurmak” (Serüven Kitap Yay.), “İnadına İnsanlık” (Bengisu Yay.), “Kelebeğin Kaygısı” (Serüven Kitap Yay.), “Mavi Marmara’da Beyaz Güvercinler” (Kişisel Yayınlar)

 

----------------------------

BİZE GELEN KİTAPLAR

Gelenekli ve atışmacı şiirin temsilcilerinden Elbistanlı şair Mehmet Gözükara peş peşe kitaplar yayınlamıştı. Son kitapları olan “Çark-ı Devran” (Özgü Yay.), “Söz Kuşandı Şairler- Kılıçtan Keskin” (Özgü Yay.)  ve “Boyun Büktüm Güle Doğru” (kendi yayını) adlı kitaplarını takdim etti.

Bu tarzda bir kitap daha var elimizde. Daha önce iki şiir kitabı yayınlayan Afşinli şair Haşim Kalender’in, Afşin’deki Eshab-ı Hehf için yeni yayınladığı “Eshab-ı Kehf Laleleri” (Afşin Belediyesi Yay.) kitabı güzel şiirler doludur.

-----------------------------------------

ADI GÜZEL, KENDİ GÜZEL BİR DERGİ: VAKT-İ SÜKÛT 5. SAYIYA ERİŞTİ

Adı güzel, kendi güzel kültür edebiyat sanat dergisi “Vakt-i Sükût” 5. Sayıya erişti. Dergi başlığının üzerinde sabit duran anlamlı sözü bu kez duyurmak isterim: “Sükût Et! Kopsun Kıyamet!”  Vakt-i Sükût’un 5. sayısında yer alan şair ve yazarların bir kısmı bu yolda kıdemli âşina isimlerdir:

Yasin Mortaş – Sükût / Memduh Atalay - Yaşasın Ölüm / Hasan Ejderha - Çay Verenin Çok Olsun / Tayyib Atmaca - Yunus Üzüm Yedi Erik Dalında / Bestami Yazgan - Sükût Makamı / Hasan Fahri Tan – Ayna / Hasret Biner – Mucize / Nedim Yılmaz - Sonbahar: Buğulu Bir Kalbin Anatomisi / Ahmet Menteş - Güzel Olan / İbrahim Gökburun - Terzi Defteri / Ejder Turan - Kimsesiz Dua / Kevser Kılınç - Yoksul Adamların Gizlediği / Münteha Baran – Ölümlü / Gazi Balcı - Ayna Suskunluğu / Saliha Güngör - İnsan Ağırlığınca / Hızır İrfan Önder – Üçlemeler / Mahmut Topbaşlı – Ayna  / Seda Kuru - Yoksul Gönül / Abdulbari Karabeyeser - Yazmak Zor İştir / Ramazan Akyel – Şahin / Tunay Özer - Doğu'da Zaman / Ali Parlak – Fetva / Hasan Konç – Olmasın / Muhammet İbrahim Balcı – Hâlim / Kadir Erdoğan - Yusuf'a Ermek / Büşra Altun – Meh / Fatih Memiş - Ay'na / Osman Aytekin - Nazenin Zarafet Ve Sevgi Kokusu / Ahmet Avcı - Genç Gelen Ölümlere Prelüdler / Güven Fatsa - Sevda Bileyerek / Kadir Soydan - Maria İle Raif / Adem Çavuşoğlu – Bendedir / Emine Gündüz - Guguk Kuşu – Çizim / Rasim Demirtaş - Temmuzda Mudanya / TC Murat Arıcı – Aynalar / Mervan Söylemez – Sığınak / Nilüfer A. Zontul-Kırılmadan Aynalar / Talat Özer - Bir Hâl Değişimidir ''Aşk'' / Mustafa Mete Yeşiloğlu - Emr-i Kün: Son Çınar'a Veda / Ahmet Doğan Can - Haydi Uçmağa / Muhammed Emin Metin - Çiçekleri Yakmasınlar / Muhammed Isa Öztürk - Gözyaşlarımda Haykırış Sesleri / Ziya Başak - Zafer Yahut Hiç / Mehmet Yıkılmaz - Teo Ontoloji / Ömürbek Tillebayev - Yaprak Ve Hayat (Çeviri Şiir)

------------------------------------------

GELENEKLİ ŞİİRİN HÂMİSİ HECE TAŞLARI DERGİSİ 9. SAYISINA ULAŞTI

Atışma gibi gelenekli şiirin yaşayan son temsilcilerinden şair Tayyib Atmaca’nın Yayın Müdürlüğünde Eskişehir’de çıkan Hece Taşları Dergisi’nin (hecetaş[email protected]) Aralık 2015 / 9. sayısı ulaştı adresimize. Bu sayının doyası Ahmet Tanpınar’dır. Bu dergide de yine aşina ve usta yer aldğını görüyoruz:

Ahmet Hamdi Tanpınar  / Metin Önal Mengüşoğlu / İsmail Göktürk (Aczî) / Yasin Mortaş / Bestami Yazgan / Mehmet Avşar / Tacettin Şimşek / Mustafa Erkenekli / Məhərrəm Qasımlı / Mehmet Kurtoğlu  / İbrahim Eryiğit / Osman Arslan / Hayrettin Durmuş / İbrahim Türkhan / Ö.Kaplan Kozanoğlu / Azade Turap / Nuri Peköz / Halil Gürkan / Köksal Cengiz (Niyazkâr) / Hasan Konç / Haşim Kalender / Halit Yıldırım / İsmail Gül / Ahmet Arslan / Durmuş Kaya /  Kibar Ayaydın / Sabri Dil (Mestani) / Süleyman Pekin / Esat Anık / Ali Kemal Mutlu / Fikret Görgün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Doğan İlbey Arşivi