Sap ile samanı birbirine karıştıranlar
Geçtiğimiz hafta, İsveç’te Noel programını Müslüman bir sunucu sunmuş. Sunucu tepki alınca televizyon yöneticileri, sunucunun Müslüman olmasına rağmen hem Noel’i hem Ramazan bayramını kutladığını o yüzden gelen tepkilere bir anlam veremediklerini açıklamış. Aslına bakılırsa bu olay, İslam toplumlarının içine düştüğü kimlik sorununun da bir göstergesi. Nitekim Müslüman olduğunu iddia eden halkımızın ekserisi Noel hazırlıklarına bir ay öncesinden başlıyorlar. Noel bir Hıristiyanda uyandırdığı heyecanı bu insanlarda da uyandırıyor. Yapılacak yemekler, gidilecek ziyaretler, alınacak hediyeler çok önceden belirleniyor. Noel Müslüman evlerinde de ne yazık ki, büyük bir heyecanla kutlanıyor.
Geçmiş dönemlerde bir papaz, “Hristiyan kızlara boynunuza haç takın çünkü Müslüman kızlar da artık sizin gibi giyiniyor” demişti. Bu ifade anne babaların hoşuna gitmeyebilir fakat ne yazık ki, bizler İslami bilince sahip, şahsiyetli çocuklar yetiştiremedik. O yüzden bizim çocuklarımız Müslüman gibi düşünüp Hristiyan gibi yaşıyorlar.
İnsanlarımız sadece Noel kutlamalarında değil, yaşamın tüm alanlarında çelişkiye düşüyorlar. Müslüman olduklarını iddia ediyorlar fakat giyim kuşamları, yiyip içmeleri, hayat felsefeleri ile bir batılıyı andırıyorlar. Ramazanda oruçlarını tutuyor, dini bayramlarda görevlerini yerine getiriyorlar, sorulduğunda “Elhamdülillah Müslümanız” diyorlar. Fakat Müslüman olmanın gerektirdiği vecibeleri hakkıyla yerine getiremiyorlar. İddia ettikleri şeyin aksine bir Hristiyan gibi yaşıyor ve bundan rahatsızlık duymuyorlar.
Tutum ve davranışlarımızı İslami değerlere göre şekillendirmezsek maske takmaya mahkûm oluruz. Maskeli kişilerin en büyük sorunları kendileri olamamalarıdır. Onlar kendi kültürlerine, kendi değerlerine yabancıdırlar. Zayıf ve edilgendirler, rüzgârın önünde savrulan bir yaprak gibidirler.
Şunu unutmayalım, çocuklarımıza sadece temel değerleri vermek yeterli değil, bu değerlere bağlı kalmayı da öğretmek zorundayız. Bu doğrultuda yaşayabilen bir çocuk, düşünce ve davranışlarını kontrol eder ve istikamet üzere yaşayabilir. İslami değerleri içselleştiremeyenler ise bugün olduğu gibi yarın da sap ile samanı birbirine karıştırmaya ve kimlik karmaşası içinde yaşamaya devam ederler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.