Hangi boşluğu dolduruyor?
İnternet bağımlılığı bulaşıcı bir virüs gibi yayılıyor. Hemen her ailede bir bağımlı mutlaka bulunuyor. Kadın ya da erkek eşlerinin kendilerine vakit ayırmadığından neredeyse vaktin tamamını internet başında geçirdiğinden şikâyet ediyorlar. Anne babalar “çocuklarımız internet bağımlısı oldular, sosyal yaşamdan uzaklaştıkça yalnızlaşıyor ve hayattan kopuyorlar diyor ve uzmanlardan yardım istiyorlar. Fakat hiç kimse daha yaşamının başındaki bir çocuğun internetle neden bu kadar yakınlık kurduğunu sorgulamıyor. Kimse bir çocuğun ailesi ya da çevresi ile vakit geçireceği yerde neden robotlaşmayı tercih ettiğini sorgulamıyor.
Uzmanlar kendini değerli hissetmeyen kişilerin vakitlerini internet başında geçirerek bu boşluğu burada doldurmaya çalıştıklarını söylüyorlar. Gençler sosyal medya üzerinden kurdukları ilişkilerle, sevildiklerini, beğenildiklerini düşünür ve bu sanal dünyaya kendilerini o kadar kaptırırlar ki, gerçekle hayali ayırt edemeyecek duruma gelirler.
Hayatta istediğini elde edemediğine inanan ve bir arayış içinde olan bu çocuklar internete bağımlı hale gelirler.
İnternet bağımlısı kişilerin çoğunun geleceğe dair hedefleri yoktur, insanlarla sağlıklı ilişkiler kuramamaktadırlar. Peki, özünden uzaklaşan ve kendine dönmek yerine dünyayı kendine mahsup kılan bu insanların durumunu sadece tespit etmek yeterli midir? Elbette hayır… Madem ki internet bu kimselerin yaşamlarındaki bir boşluğa konuyor, öyleyse bu kişilerin sorunlarını tanımlamalarına ve kendi imkanları ile çözüm bulmalarına yardımcı olmalıyız. Yalnızlık, yoksulluk ve manevi boşluk dehlizlerinde kaybolan insanları uzaktan seyredip, kendimizce yorumlar yapmakla yetinemeyiz. El uzatmak zorundayız.
Bizim toplumumuzda nedense sorunların sadece tespiti yapılır, çözüm noktasında gerekli adımlar atılmaz. Oysa eğitimde hiçbir boşluğa yer yoktur. Eğer çocuğunuzun internet, televizyon cep telefonu gibi araçların güdümünde yaşadığını düşünüyorsanız bu araçların yerini dolduracak faydalı meşgaleler bulmalısınız. Mesela çocuğun internet başına oturduğu saatlerde sohbet ortamı oluşturabilirsiniz, çocuklarınızla birlikte dışarı çıkabilirsiniz, onların ilgisini çekecek bir oyun kurabilirsiniz. Bunları yapmayıp çocuğun önünden bilgisayarı çekmekle yetinmek hiç işe yaramayacaktır. Bundan emin olabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.