Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Kadir Gecesi; milât gecesi

Kadir Gecesi; milât gecesi

‘AŞR EL AVAHİR’ denilen Ramazan’ın mübarek son on günlerindeyiz. Cenâb-ı Hak Müslümanların ferd ve ümmet olarak akdarlarını (kaderlerini) tayin ettiği Kadir Gecesini kader gecesi olarak da anabiliriz ve bu geceyi bir yılın içine gizlemiş. Yılın içinde Ramazan’a Ramazan içinde de son on güne denk getirmiş. Son on günün içinde de Ramazan’ın 27’sine işaret etmiş. Bu bapta en güzeli, her geceyi kadir, her gördüğümüzü de Hızır sanmamız ve kadru kıymetini bilmemizdir.

Şark hikemiyatında yer aldığı gibi yaşlı bir zat vefat esnasında oğullarını başına toplar ve onlara şöyle vasiyet eder: Size miras olarak bıraktığım tarlada bir hazine sakladım. Kazın ve küpü bulun ve mesut ve bahtiyar bir şekilde yaşayın. Küpün ve hazinenin kokusunu alan çocuklar sabanlarını ve bellerini alarak tarlayı koşarlar. Tarlayı kazarak onu didik didik ederler. Küpe rastlayamazlar. Bununla birlikte altının sıcaklığı ve iştahı onları tarlayı yeniden sürmeye sevk eder. Bir iki üç derken 7 defa sürerler ve sonunda umutlarını keserler. Ama bu umudun bittiği yerde başka bir umut başlar.

Sonunda babalarının ne demek istediğini kavrarlar. Birbirlerine dönerek şöyle seslenirler: Babamız bize şunu söylemek istedi. Küp biter, ama çalışmakla tarla üzerinden elde edeceğiniz gulle, gelir, nimet ve bereket asla tükenmez. Dolayısıyla 27’inci gecenin kadru kıymetini bileceğiz, ama yirmi yedinci gecenin kadru kıymetini bilmenin ancak bütün yılın kadru kiymetini bilmekle eşdeğer olduğunu ve mümkün olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz geceyi ihmal etmememiz ihsana mazhar olmamızın nişanesidir. Kadir Gecesi aynı zamanda dinî gecelerin zirvesi ve adeta bir yılbaşısıdır. Nasıl malî yılbaşı gibi yılbaşları varsa kutsal yılbaşları da var. Kadir Gecesi aslında bir yılın başı değil, 80 küsur yıllık bir asrın da yılbaşıdır. Ulemanın beyan ettiği gibi eceller, rızıklar ve âlemin gelişmeleri ve havadisi bu gece tayin edilir. Burada kaderin tayin edilmesi Kur’ân-ı Kerim’in semadan semaya ve oradan âlemi şehadete nüzûlüne benzer. Kader de böyledir. Enzele, nezzele ve nezele makamları arasındaki münasebet gibidir. Kadir Gecesi ezele yazılan kaderin o yıl uygulamaya girmesini remz eder. Kaderin düğümlerinden biridir. Dolayısıyla Kadir Gecesi diğer gecelerden veya ezel ve ebedden kopuk değildir. Ama bir dönüm noktasıdır.


Leyle-i Kadirde yapılan her amel ebediyet kisvesi giyer. Bu gecenin bereketinden nasibini alır. Bu gece tilâvet edilen Kur’ân, verilen sadaka ve zekât, Kadir Gecesinin bereketiyle nemalanır. Bu gece bin aydan hayırlı olduğu gibi bu gecede çıkarılan zekât ve yapılan ameller de aynı kıymeti kazanır. İnşallah Müslümanların makus talihi bu gece hürmetine aslî suretine avdet eder. Müslümanlar dünyanın dörtte birini teşkil etmelerine rağmen Aksa hâlâ esir olarak Selâhaddin’ini beklemektedir. Keza yüzyıllık süreç içinde az gittik uz gittik dere tepe düz gittik ama yine arpa boyu ilerleyemedik ve yerimizde sayıyoruz. Müslümanların en temel üç hastalığında bir değişiklik yok. Bunlar: Cehalet, fakirlik (zaruret) ve ihtilâf gibi manevî ve fizikî hastalıklardır. Bu gece ise Ümmet-i Muhammed’e imamet, zeamet ve kavvamiyet vaat etmektedir.


Kur’ân, ümmetin ruhudur ve bu ruh Ruh’la birlikte (Cebrail) Kadir Gecesi inmeye başlamıştır. Dolayısıyla Kadir Gecesi sadr-ı evvelin ve evailin milâdı ve yeniden doğuşu olduğu gibi umut edelim ki, yeni neslin de miladı olsun. Kur’ân-ı Kerim’in inişine zarf olan bu gece hürmetine İslâm ümmeti hastalıklarından beri olsun ve hastalıklarından ve illetlerinden beri olarak yeniden dünyaya gelsin. Bunun işaretleri alınmaya başlandı. 20’inci yüzyılın komunizmin çöküşüne sahne oluşu gibi, Kadir Gecesine tekaddüm eden günlerde ve 1429 Ramazanı da kapitalizmin sembolü olan Wall Street’in İkiz Kuleler gibi çöküşüne tanıklık etmeye başlamıştır. Kapitalizm Bush’la birlikte kendi mezarını kazmaya başlamıştır. Bush’un 7 yıllık bereketsiz yıllarının sonunda kapitalizmin sembolü olan Wall Street çökmeye başlamıştır. O, 11 Eylül’le birlikte İslâm alemini çökertmeye niyetlenmişti ama kazdığı kuyuya kendisi düştü. Bush da Kadir Gecesi öncesinde bir müjde gibi son malî krizin uzun sürebilecek bir durgunluk döneminin habercisi olabileceğini söylemiş ve Amerikan ekonomisinin topyekûn bir çöküntünün eşiğine geldiğini ifade etmiştir. Bu yöndeki kuşkularını dile getirmiş ve uyarısını yapmıştır.


(El Cezire: 21:28, 25 Eylül 2008)


Wall Street, Hollywood gibi bir semboldür ve 2008 Kadir Gecesiyle, birlikte 21’inci yüzyılda inkiraza uğrayacağının işaretlerini vermekte ve alâmetlerini izhar etmektedir. Güler Sabancı da artık ekonominin kitabının yeniden yazılması gerektiğini söylemiştir. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylemesi de kapitalizmin su-i akibetine işaret ediyor. İnşallah Kadir Gecesi milât gecemiz ve menhus yıllardan çıkışımızın gecesi olur. Beni İsrail’in Exodus yani mekânî huruçlarına mukabil İnşallah Kadir Gecesi bizim zamanî bir çıkışımız ve manevî Exodus’umuz olur.


Fiha yufreku kullu emrin hakiym…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi