Dünyanın işi Türkiye’nin gücü
MÜSİAD 22 Ekim’de dünya ekonomi tarihine damgasını vurmak için hazırlanıyor. Başta İslâm ülkeleri olmak üzere, dünyanın çeşitli ülkelerinden 2 bini aşkın iş adamı İstanbul’a gelecek.
100 milyar dolarlık iş anlaşmasının yapılacağı tahmin edilen MÜSİAD büyük fuarı, dünyanın ve Türkiye’nin umudu haline geldi. “Dünyanın işi Türkiye’nin gücü” sloganı ile yola çıkan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği MÜSİAD, iki dev organizasyona ev sahipliği yaparak Türkiye’nin adını dünya gündemine taşıyacak.
İslâm Konferansı Teşkilatı’nın üyeleri ve ülkelerini yöneten liderler ile iş dünyasından yüzlerce temsilcinin buluşacağı 12. Uluslararası İş Forumu (IBF) 22 Ekim’de, MÜSİAD’ın her iki yılda bir düzenlediği MÜSİAD Fuarı da yerli ve yabancı ziyaretçilerin katılımlarıyla 23-26 Ekim’de gerçekleştirilecek.
Fuar ve IBF ile ilgili açıklamalarda bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, IBF’nin, Afrika, Asya ve Ortadoğu’yu kapsayan coğrafyada; ortak sosyal değerlerin ve kültürel mirasın paydaşları arasındaki tarihi “İpek Yolu” birikimini, Afro-Avrasya Ortak Pazarı’na dönüştürmeyi amaç edinen bir platform olduğunu söyledi.
MÜSİAD’ın dış ilişkilerle ilgili vizyonunda önceliğin Türkiye’nin tam merkezinde yer aldığı ve doğal hinterlandı olan Afro-Avrasya coğrafyasına verildiğine dikkat çeken Vardan; “Bu coğrafya; Avrupa-Asya-Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsamaktadır. Balkanlar-Ortadoğu ve Kafkaslar üçgeninin tam ortasında yer alan ülkemiz, 3,5 uçuş saati mesafesinde tam 55 ülke ile direkt ulaşım imkanına sahiptir” dedi.
Uzun ve yorucu bir çalışmanın neticesinde bütün hazırlıkların bittiğine de değinen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan; “Bugün artık net olarak görülmektedir ki, Avrasya hinterlandında siyasi ve ekonomik istikrarını sağlamış, ekonomik, sosyal ve demokratik gelişmesini tamamlamış güçlü bir Türkiye, komşularına ve çevre ülkelere de güç vermektedir. Bu bölgede ülkemizin üstlendiği rol, girift ve zengin yapısıyla Ortadoğu bölgesinin barış ve istikrar havzası olmasına önemli katkılar yapmaktadır” diye konuştu.
23-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarda; 27.000 m2 kapalı alanda 14.000 m2 stand kurulacak. Fuara 400’ü yerli 100’ü yabancı olmak üzere 500 firma katılacak. MÜSİAD fuarlarının en görkemlisi hem katılım açısından hem de içerik bakımından bu yıl gerçekleştirilecek. İstanbul’a 2 bini aşkın işadamı gelecek.
‘Dünya İstanbul’da buluşuyor ve dünya İstanbullu oluyor’ demek abartı olmaz sanırım. Neredeyse bütün dünyanın ekonomik krizle boğuştuğu bir sırada MÜSİAD’ın fuar ve IBF toplantısı, başta Avrupa olmak üzere özellikle Afrika ülkeleri için bir umut kapısı olacak.
Avrupalı ve Afrikalı pek çok iş adamının güvendiği Türkiye, MÜSİAD sayesinde yabancı yatırımcıların umudu olma özelliğini koruyor. MÜSİAD’ın bu anlamda iş alemi için önemli bir köprü vazifesi gördüğü de bir gerçek. Güven ve istikrarın iş dünyasının vazgeçilmezi olduğunu düşündüğümüzde, MÜSİAD’ın böyle bir zamanda dev iki ayrı organizasyona ev sahipliği yapması, ülkemiz ve iş adamlarımız açısından çok önemli.
Öte yandan, “Afro-Avrasya’nın ticaret ve yatırım arenası” olarak nitelenen forumda, bu yıl ilk defa “İslâm Dünyası’nın Finansal Entegrasyonu” masaya yatırılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yapacağı forum, İslâm ülkeleri arasında işbirliği çalışmalarına somut katkıda bulunacak.
Birleşmiş Milletler’deki en büyük grup olan İslâm Konferansı Teşkilatı’nın üye ülkeleri arasındaki finansal bütünleşmenin sağlanması hususu, ilgili ülkelerin devlet erkânını ve işadamlarını buluşturan bu uluslararası organizasyonda önemli açıklamaların yanı sıra işbirliğine yönelik somut adımların atılması bekleniyor. Cevahir Kongre Salonu’nda 22 Ekim 2008 Çarşamba günü yapılacak toplantıda 15 ülke bakan düzeyinde temsil edilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.