Vakit gazetesine linç!
İLGİLİ HABERLER:
312 GENERAL DAVASI SARIKIZ'IN NERESİNDE?-TIKLAYINIZ
YENER DÖNMEZ'İN HABERİ...
Dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir tazminat davası dün Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde karara bağlandı. Kamuoyunda “312 General Davası” olarak bilinen ve 25 Ağustos 2003 tarihinde yazarımız Asım Yenihaber’in kaleme aldığı bir yazıdan dolayı generallerin açmış olduğu davada, gazetemize her generale 2 bin TL ödeme cezası kesildi. Yasal faiziyle birlikte 1 trilyon 800 milyar Lira’yı bulan ceza, Türkiye ve dünyada bir ilki teşkil ediyor.
“312 General Davası”nın, Ergenekon iddianamesinde de geçen ETÖ’cülerin Vakit gazetesini susturmak için gazeteyi tazminat davasına boğma planının bir parçası olduğu açıkça görülürken, Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanı Adem Albayrak, avukatımızın bu konudaki talebini reddetti ve gazetemizi 1.8 trilyona yakın tazminat ödemeye mahkum etti.
SALDIRAY BERK VE İLKER BAŞBUĞ DA VAR
Aralarında Ergenekon Terör Örgütü ve Balyoz davalarında yargılanan emekli generaller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Saldıray Berk ve Aytaç Yalman’ın da bulunduğu 312 general, Asım Yenihaber’in 10 Kasım 2003 tarihli yazısında kendilerine hakaret edildiği gerekçesiyle dava açmıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök hariç, aralarında Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ’un da bulunduğu davacılar, kişi başına 2’şer bin TL tazminat talebinde bulunmuştu. 20 Mayıs 2004 tarihinde faiziyle birlikte gazetemize kesilen 900 milyarlık ceza daha sonra “Ceza davası görülmeden tazminat davası görülemez” denilerek Yargıtay tarafından usulen bozulmuştu. Ancak dün mahkeme bir kez daha, daha önce verdiği cezayı onaylayarak bu defa faiziyle birlikte 1,8 trilyon ceza kesti.
DÜNKÜ DURUŞMADA NELER OLDU?
Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına, davacı generallerin avukatı Bilgin Yazıcıoğlu ile Vakit’in sahibi Nuri Aykon’un avukatı Hacı Ali Özhan ve eski RTÜK üyesi Mehmet Doğan’ın avukatı Eda Değirmenci katıldı.
Yargıç Adem Albayrak, avukat Yazıcıoğlu’nun, Türk Telekom yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulması talebiyle mahkemeye dilekçe sunduğunu kaydetti.
Avukat Yazıcıoğlu, dilekçesindeki hususların dikkate alınması gerektiğini belirterek, ayrıca Nuri Aykon’un avukatı Özhan’ın mahkemeye sunduğu dilekçenin de gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.
Avukat Özhan ise, “2. Ergenekon davasının iddianamesinde, Vakit gazetesine karşı alınacak tedbirler başlığıyla hazırlanan bir takım hususların yer aldığını” ifade ederek, bu konunun şu anda mahkemede görülmekte olan davayı etkileyecek bir konu olduğunu söyledi.
Özhan, “davacıların emir komuta zinciri içinde ve üst makamların emirleriyle dava açtıklarını” ifade ederek, “Kişi, bir başkasının isteğiyle dava açarsa davanın reddi gerekir” dedi.
Avukat Özhan, aynı konudaki Bakırköy 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ceza dosyasının da beklenmesi gerektiğini belirtti. Yargıç Albayrak, ara kararında, avukat Özhan’ın dilekçesinde talep ettiği hususların reddini ve avukat Yazıcıoğlu’nun, Türk Telekom yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulması şeklindeki talebi konusunda da karar verilmesine yer olmadığını kararlaştırdı.
DÜNYA TARİHİNDE BİR İLK
Avukat Yazıcıoğlu, daha önceki beyanlarını tekrarlayarak, davanın kabulüne karar verilmesini istedi.
Avukat Özhan da dava konusu yazının, bir eleştiri yazısı olduğunu, hakaret kabul edilse bile Aytaç Yalman ve Çetin Doğan ile ilgili bir yazı olduğunu belirterek, diğer davacıların aktif husumet ehliyetlerinin bulunmadığını kaydetti. Özhan, davanın reddine karar verilmesini talep etti.
Avukat Değirmenci ise müvekkili Mehmet Doğan yönünden davanın reddine karar verilmesini talep etti. Yargıç Albayrak, Mehmet Doğan yönünden pasif husumet yokluğu sebebiyle davanın reddine karar verildiğini açıkladı. Albayrak, diğer davalılar Harun Aksoy ve Nuri Aykon yönünden davanın kabul edildiğini belirterek, her bir davacı için 2 bin TL olmak üzere toplam 624 bin TL manevi tazminatın, 25 Ağustos 2003 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi.
DAVA KONUSU YAZI
Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un da aralarında bulunduğu 312 general, Asım Yenihaber imzasıyla yayımlanan “Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke” başlıklı köşe yazısında kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla gazetemiz aleyhinde 624 bin TL’lik manevi tazminat davası açmıştı.
Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, her bir davacı için 2 bin TL olmak üzere toplam 624 bin TL’nin, Nuri Aykon, Harun Aksoy ve Mehmet Doğan’dan müştereken tahsiline karar vermişti.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin bu kararını, eksik inceleme gerekçesiyle bozmuştu.
ERGENEKON'UN VAKİT PLANINDA AÇIK AÇIK ORTADA
Ergenekon iddianamesinde, Türkiye'de oluşturulacak kaos ortamına engel teşkil eden basın yayın organlarının susturulması için bir dizi planlar yapıldığı ortaya konmuş ve 'Vakit Gazetesi'ni susturmak' için bir dizi eylem yapılması kararlaştırıldığı yer almıştı. İddianamede, mahkeme heyetinin dikkate almadığı Ergenekon iddianamesinde Ergenekon'un Vakit gazetesi için hazırladığı şu plan yer almıştı.
“-Gazete yönetiminin ve yazarlarının özel yaşamları ve aile ilişkilerinin teknik takibe alınması
-Her gün Adli Müşavirlikçe gazete taranarak suç unsuru tespit edilen haber ve yorumların İstihbarat Yönetim Şube Müdürlüğü'ne bildirilmesi
-Tespit edilen suç unsurları doğrultusunda ilgili kişi, kurum ve STK'ların, duruma göre açık veya kapalı olarak uyarılması ve dava açmalarına öncülük edilmesi,
-Bu şekilde organize edilen yoğun davalarla gazetenin çalışamaz hale getirilmesi,
-Vakit gazetesinin kullandığı temalar takibe alınmış olup, bu temalar ve savundukları tezlerin çürütülmesi için cevabî mahiyette çalışmalar yapılması,
-Gazetenin, Remix projesi de dahil olmak üzere Mali ve Teknik D. Bşk’lığının imkan ve kabiliyetleri kullanılarak çok yönlü takibe alınması
-Vergi, mali durum, ahlaki durum ve diğer ticari faaliyet ve ilişkileri takibe alınarak, işlem yapılması ve elde edilen bilgilerin kamuoyuna sızdırılması
-Gazetenin ilgi ve iltisaklarına ilişkin elde edilecek bilgiler bir gazetede yayınlanarak, iki gazete arasında yaratılacak polemikten istifade edilmesi (...) uygun değerlendirilmektedir.
GENERALLER ERGENEKON VE BALYOZ ŞÜPHELİSİ
Ergenekon iddianamesinde yer alan planın bir parçası olduğu açıkça görülen dava, davacıların bazılarının Ergenekon ve Balyoz şüphelisi olmaları açısından da dikkat çekiyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök dışında kamuoyunda isimleri Ergenekon Terör Örgütü ve Balyoz darbe planlarıyla gündeme gelen bazısı emekli generaller arasında Hurşit Tolon, Şener Eruygur, İbrahim Fırtına, Özden Örnek de bulunuyor.
VAKİT'TEN ŞOK CEZA AÇIKLAMASI
Anadolu'da Vakit Gazetesi yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu, 312 general davasında verilen 1,5 milyon lirayı aşkın manevi tazminat davasının Türkiye'de şimdiye kadar bir ilk olduğunu söyledi.
Kararı Yargıtay'da temyiz edeceklerini belirten Karahasanoğlu, Türkiye'de iç hukuk yollarının tıkanması halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını belirtti.
Vakit Gazetesi Yazarı Asım Yenihaber'in 2003 yılında yazdığı "Onbaşı olamayacakların general olduğu ülke" başlıklı yazısına karşı açılan davada aralarında Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ, Saldıray Berk, Hurşit Tolon, Şener Eruygur, İbrahim Fırtına, Fevzi Türkeri, Özden Örnek, Aslan Güner'in de bulunduğu 312 generalin açtığı dava sonuçlandı. Davadan çıkan 1,5 milyon liralık tazminat kararını değerlendiren Vakit Gazetesi köşe yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirtti. Kararın kendilerine ulaşmasının ardından Yargıtay'a temyiz haklarını kullanacaklarını belirten Karahasanoğlu, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin kararı bozacağına inandıklarını belirtti.
Yargıtayın kararı bozması halinde olayın tekrar yerel mahkemeye döneceğini ancak aksi durumda Türkiye içinde hukuk yollarının sona ermesi halinde konuyu AİHM'e götürmeyi düşündüklerini belirten Karahasanoğlu, "Prensip olarak olarak biz bu güne kadarki davalarda AİHM'e gitmedik. Ama bir sembolik olay bu. Sembolik olayda belki gitmeyi düşünebiliriz. Evvelki kararlarda, 5 -10 milyarlık kararlarda sineye çektik. 'Türkiye'yi bir dosyada daha davalık yapmayalım' dedik. Bu işin yükü çok aşan bir karar çok astronomik bir karar." diye konuştu.
Türkiye'de şimdiye kadar bu kadar ağır bir cezanın verilmediğini aktaran Karahasanoğlu, "Kesinlikle Türkiye'de en yüksek karar bu. Fatih Altaylı, Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin 7'sine birden çok açık ve net olarak üyelerin tamamını kastedecek şekilde 10'ar milyardan 70 milyara hükmetmişti. Belki 1 tane 2 tane daha böyle hakaretler vardır. Ama 100 milyarın üzerinde ya da bu günkü parayla 100 bin liranın üzerinde kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti'nde bir manevi tazminat kararı, gerek yazılı gerek televizyon ve internet olsun hiçbirinde şu ana kadar verilmiş bir karar yok." ifadelerini kullandı.
VAKİT-HABERVAKTİM.COM-AA-CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.