Taraf'ta Savaş Çıktı
Taraf Gazetesi'nde sular durulmuyor. Oral Çalışlar'ın geliş-gidişiyle birlikte gazete fena halde karıştı. Bir yandan köşeler kapanırken bir yandan da istifalar geliyor.
Birinci bildiriye imza atan köşe yazarlarından ise bugün bir bildiri şoku daha geldi. Taraf'ın yeni genel Yayın Yönetmeni Neşe Düzel de ilk sayfadan "dosta-düşmana" deyip ipleri eline almaya çalıştı.
Taraf Gazetesi'ndeki iç savaş Oral Çalışlar'dan gazeteye miras kaldı. Çalışlar'ı destekleyen köşe yazarları, istifanın ardından birer birer köşelerini kaybetmeye başlayınca ayaklandılar. Dün Taraf Gazetesi'nde iki yazar veda yazısı yazdı. Pazar günü de Yıldıray Oğur istifasını vermişti.
İKİNCİ BİLDİRİ ŞOKU!
Taraf'taki iç savaş yatışmak yerine gelen yeni bir bildiriyle daha da köpürdü. İlk bildiriye imza koyan yazarlar yeni bir basın açıklaması yaparak gazete yaşananların politik görüş ayrılığından kaynaklandığını belirttiler.
KOLTUK DEĞNEĞİ OLMAYACAĞIZ
İşte Taraf gazetesinden 19 yazarın imzaladığı son bildiri:
"Taraf'ta izlediğiniz sarsıntı, her ne kadar sonunda gelip, mevcut yazılı mutabakatı da ayaklar altına alan bir editoryal bağımsızlık krizine dayanmışsa da, temelinde öyle sıradan da değil, son derece ciddi bir politik görüş ayrılığı yatmaktadır.
Duyduğunuz ses, bu dalganın, Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesine beş buçuk yıl yol göstermiş olan "pusula"mıza vuruşunun sesidir.
DEMOKRASİ Mİ BARIŞ MI SORUSU AKILDIŞIDIR
Taraf demokrat kamuoyunun üzerine titrediği bir ses oldu hep. Bu ses bugün "amasız, fakatsız" barışı mı destekleyecek, yoksa barış aktörlerinin üzerine mi çullanacak. Çıplak soru budur. "Demokrasi mi, barış mı" sorusu yapaydır; akıl dışıdır.
Taraf'ın barış politikalarını destekleyen çizgisini "demokrasi mücadelesinden vazgeçmek" gibi gören ve gösteren aklın, onun gücünü hükümete ve Kürt hareketine yüklenmek için kullanmamasından rahatsız olduğu anlaşılıyor. Bu aklın öncelikli endişesi, barışı sağlayacak aktörlerin kazanacağı politik güç. Barışı önemsizleştiren ve "demokrasi eksikliklerine" odaklanan bir editoryal çizgi operasyonunun başka bir tercümesi yok.
Barışın politik aktörlerini demokrat kamuoyu gözünde aşındırmayı, barışın desteklenmesinden daha önemli bulanlar Taraf'ı köklerinden kopartmayı göze aldılar. Artık onları ilkeler değil, politik hesaplar ilgilendiriyor. "Demokrasi olmadan barış olmaz" sloganının cilasını kazıdığınızda ortaya çıkan budur.
Bizler aklı ve vicdanı olan her yurttaş gibi, sorunların silahla değil siyasetle çözülmesini ve insan yaşamını en yüksek değer olarak görüyor; barışın demokrasiye giden yolu kısaltacağına inanıyoruz.
Taraf'ın dar politik çıkarların enstrümanına dönüştürülmesinin koltuk değneği olmayacağız.
BİLDİRİYE İMZA ATAN YAZARLAR
*Halil Berktay
*Hidayet Şefkatli Tuksal
*Gürbüz Özaltınlı
*Mithat Sancar
*Melih Altınok
*Cihan Aktaş
*Roni Marguiles
*Kurtuluş Tayiz
*Gülengül Altınsay
*Yıldıray Oğur
*Markar Esayan
*Ceren Kenar
*Tuncer Köseoğlu
*Alper Görmüş
*Demiray Oral
*Erol Katırcıoğlu
*Ferhat Kentel
*Cahit Koytak
*Vahap Coşkun
GAZETECİLER.COM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.