O vergi veriyor, bu kaçırıyor!

O vergi veriyor, bu kaçırıyor!
Biri asgari ücret alıyor, diğeri milyonlara hükmediyor. 527 TL alan asgari ücretli bile vergi verirken, milyonlara hükmeden Dündar vergi kaçırıyor.

BELGELERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Doğan Yayın Holding’e kesilen 1 milyarlık vergi usülsüzlüğü cezasından sonra, Holding’in bünyesinde faaliyet gösteren Star TV’nin haber spikeri Uğur Dündar’ın da vergi kaçırdığı ortaya çıktı. Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Yayın Holding’e kesilen vergi hırsızlığı cezası nedeniyle haber bültenlerinde “Doğan’ın vergi kaçırdığı ortaya çıksın ben burada durmam” şeklinde ifadeler kullanan Uğur Dündar’ın 2.5 milyon dolar ve 1.7 milyon liralık Hazine bonosundan elde ettiği gelirin vergisini ödemediği ve bu yüzden ceza aldığına dair belgeye Vakit ulaştı. 

KAÇAKÇILIĞI KABUL ETTİ, KİMSE BİLMESİN DİYE RİCA ETTİ

Habervaktim’in elde ettiği belgede milyon dolarlara hükmeden Uğur Dündar, 2005 yılında 2,5 milyon Dolar ve 1,7 TL’lik Hazine bonosundan elde ettiği 310 bin TL ve 139 bin Dolar faizin gelirini beyan etmeyerek, 158 bin TL vergi kaçırdı. Vergi kaçırdığının ortaya çıkması üzerine Dündar, Maliye’den olayın duyulmamasını rica etti ve bugüne kadar kimseye bunu duyurmadı. 

ASGARİ ÜCRETLİ BİLE VERGİ VERİRKEN O VERGİ KAÇIRDI

527 TL asgari ücretle çalışandan bile vergi kesilen Türkiye’de, milyonlara hükmeden iş adamları ve Uğur Dündar gibi gazetecilerin vergi kaçırması, ülkemizde nasıl bir sosyal adaletsizlik olduğunu da gözler önüne seriyor. İşsizliğin yüzde 15’lere çıktığı ülkemizde asgari ücretle bile iş bulmanın neredeyse zor olduğu Türkiye’de, vergi kaçıran baronların sonradan Maliye ile anlaşarak bir şey olmamış gibi bir hayat yaşamaları, vergi sistemindeki adaletsiz uygulamaları ortaya koyuyor. 

Doğan Yayın Holding’e kesilen 1 milyarlık vergi hırsızlığı cezasından sonra, Holding’in bünyesinde faaliyet gösteren Star TV’nin haber spikeri Uğur Dündar’ın da vergi kaçırdığı ortaya çıktı. Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Yayın Holding’e kesilen vergi hırsızlığı cezası nedeniyle haber bültenlerinde “Doğan’ın vergi kaçırdığı ortaya çıksın ben burada durmam” şeklinde ifadeler kullanan Uğur Dündar’ın 2.5 milyon dolar ve 1.7 milyon liralık Hazine bonosundan elde ettiği gelirin vergisini ödemediği ve bu yüzden ceza aldığına dair belgeye Vakit ulaştı. 

ASGARİ ÜCRETLİLER BİLE VERGİ VERİYOR AMA DÜNDAR KAÇIRIYOR

Kamuoyuna kendisini ‘dürüst’, ‘ilkeli’ gazeteci olarak tanıtan ve patronu hakkında verilen vergi hırsızlığı cezasına en çok itiraz eden Dündar, hakkındaki vergi kaçakçılığı cezasını kabul ederken, Maliye’den olayın gizli tutulması için ricada bulunduğu da ortaya çıktı. Aylık 527 YTL’ye çalışan asgari ücretlilerin bile vergi verdiği Türkiye’de, Uğur Dündar gibi milyonlara hükmeden kişilerin bir yandan kendisini ‘fakirlerin dostu’ olarak göstermesi, diğer yandan da vergi kaçırması büyük bir tezat oluşturuyor. 

TL VE DOLAR CİNSİNDEN HAZİNE BONOSU FAİZİNDEN GELİRİNİ BEYAN ETMEMİŞ

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlerinin ortaya çıktığı vergi kaçakçılığı ile ilgili 11 Nisan 2007 tarihli ve GKR-2007-881/3 sayılı rapora göre olay şu şekilde meydana geliyor: 
Uğur Dündar elinde bulunan 1.762.000-YTL ve 2.754.000-USD bedelli hazine bonolarından 2005 yılında, 310.000-YTL ve 139.000-USD (188.000-YTL) faiz elde ediyor. Elde edilen bu faizler sonucunda Uğur Dündar 158.000-YTL faiz gelirinin vergisini beyan etmeyerek vergi kaçırıyor.

CEZAYI ÖDÜYOR AMA BİLİNMESİNİ İSTEMEDİ

Durumu tespit eden Maliye’nin denetim elemanları bu sebeple Uğur Dündar’ı ifadeye çağırıyor. Maliye’ye gittiğini ve hakkında işlem yapıldığının bilinmememsini isteyen Uğur Dündar, Burhan Özdemir isimli bir şahsı vekalet göstererek, işlemin bir an önce bitirilmesini istiyor. Olaya hiçbir itirazı bulunmayan Uğur Dündar bu sebeple kendisi adına yazılan 124.500-YTL vergi ve cezaya itiraz etmeksizin faiziyle birlikte uzlaşma talep ederek tamamını ödüyor. Olayın kimse tarafından duyulmamasını isteyen Uğur Dündar 11 Nisan 2007’de kendisi hakkında yazılan raporu hiç kimseye duyurmadı.

MUHAMMED FATİH ERDOĞAN/HABERVAKTİM.COM-ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.