Aydın Doğan’a bir sahtecilik davası daha
AYDIN DOĞAN'LA İLGİLİ TÜM HABERLER
İŞTE AYDIN DOĞAN'I YALANLAYAN O BELGELER
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve 6 yönetici hakkında, hisse satışı sürecinde yanlış tarih bildirimi yaparak muhasebe hilesi yaptıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
SUÇLANAN İSİMLER
Hakkında hapis istemiyle dava açılanlar şunlar: Doğan grubu patronu Aydın Doğan ile üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Yalçındağ, Ertuğrul Özkök, Soner Gedik, Ahmet Toksoy, Barbaros Hayrettin Çağa, Vuslat Doğan Sabancı ve İmre Barmanbek. Bu isimler “sahtecilik” ve “muhasebe hilesi” suçlarından yargılanacak.
SAVCI VAKİT’İN YAYINLARI ÜZERİNE HAREKETE GEÇTİ
Geçen yıl Doğan Grubu'na kesilen yaklaşık 1 milyar TL'lik cezanın en tartışmalı konusu olan ve Doğan Grubu'nun ısrarla reddettiği anlaşmanın yapıldığı tarihin belgesini Vakit ele geçirmiş ve 2 Mart 2009 tarihli sayısında yayınlamıştı. Şok belgeye göre Axel'e hisse satışı, Doğan Grubu'nun iddia ettiği gibi 2007 yılında değil 2006 yılında yapılmıştı.
Vakit’in yayınları üzerine harekete geçen savcılık, muhasebe hilesi yaptıkları iddiasıyla Başta Doğan Holding’in yönetim kurulu başkanı Aydın Doğan ve 6 yönetici olmak üzere toplam 7 yöneticiye 3 yıla kadar hapis cezası istedi.
***
YARGI SÜRECİNDE YAŞANAN İLGİNÇLİKLER
Soruşturmayı yürüten savcı, iddianame düzenleyerek dosyayı kabul etmesi için Küçükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak mahkeme hâkimi Emine Ertemli, dosyayı kabul etmeyerek geri gönderdi. Buna gerekçe olarak ise “Maliye Bakanlığı yetkililerinin hazırladığı rapordan önce holdingde görev değişikliği olmuştur. Anonim ortaklığı bulunan şirkette görev dağılımına göre muhasebe işlemlerinden sorumlu kişi Soner Gedik ile Barboros Hayrettin Çağa’dır. Aydın Doğan’ın da aralarında bulunduğu diğer yöneticilerin muhasebe işlemlerinden haberdar olmaları mümkün değildir. Dolayısıyla bu iddialarla ilgili sanık olamazlar. Sanık olmamaları gerekir” deniliyordu.
SAVCI’NIN ISRARI SONUÇ VERDİ
Bunun üzerine Savcı Özaslan, kararında ısrarcı oldu ve “İddianamenin
gönderildiği 7.Asliye Ceza Hâkimliği iddiaları ve delilleri değerlendirmeden böyle bir karar veremez. İddianamenin kabul edilmesi gerekir” şeklinde görüş bildirdi.
Bu durumda ortaya çıkan bu görüş ayrılığı dolayısıyla, sorunun çözülmesi amacıyla dosya Bakırköy Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Ağır Ceza Mahkemesi de iddianamenin savcılığın hazırladığı gibi kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi. Söz konusu iddianame kabul edilince de Aydın Doğan’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi önümüzdeki günlerde yargı önüne çıkacak.
2006 YILINDA SATIŞ YAPILDIĞI GÖRÜLÜYOR
Aydın Doğan’ın da içinde olduğu toplam 7 kişi hakkında hazırlanan iddianameye dayanak gösterilen Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 16 Şubat 2009 tarihli raporunda şöyle deniliyor: “Şüpheliler, hisselerinin bir kısmını Axel Springer AG’ye2006 yılında satmalarına rağmen, kazancı, gelir defter kayıtlarına aynı yıl yansıtmamışlardır. Bu şekilde davranarak, satıştan doğan kurumlar vergisini, en az bir geçici vergilendirme dönemi daha geç ödemeyi amaçlamışlardır. Bu şekilde satışı 2006’da değil 2007 yılında satış gibi göstererek muhasebe hilesi yapmışlardır.”
İŞTE GÜN GÜN SATIŞLA İLGİLİ GERÇEKLER
Söz konusu satışın 2006 yılında yapıldığının kayıtlara nasıl yansıdığı ise şöyle izah ediliyor: “İncelenen belgelere göre; holdingin hisselerinin Axel Springer’e satışına ilişkin anlaşma, Mehmet AliYalçındağ ve Soner Gedik tarafından 16 Kasım 2006 tarihinde imzalandı. Bu anlaşma sonrası Doğan TV Holding A.Ş, alıcı firmanın tüm hak ve yetkilerini elde etti. Doğan TV Holding A.Ş, İMKB’ye, iştirak hisselerinin satışına ilişkin görüşmelere başlandığını ise 16 Kasım 2006 tarihinde bildirdi. İMKB’ye iştirak hisseleri satışının tamamlandırdığını ise 22.12.2006 tarihinde bildirdi. Aynı kurumun satış işleminin kesin olarak sonuçlandırıldığını ise 26.12.2006 tarihinde açıkladılar.”
Rapora göre; grubun satış işlemlerini 2006 yılında yaptığına dair kayıtların olmasına rağmen, haklarında vergi incelemesinin başlandığı 21 Kasım 2008 tarihinden sonra ilginç bir girişimde bulundukları ortaya çıktı. Raporda şöyle denildi: “Defterleri incelemeye tutulan grup, bu incelemeden tam 6 gün sonra yani 27 Kasım 2008 tarihinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na özel durum bildirimi yaparak hisselerini 2006 yılında sattığını duyurdu.”
KAYITLAR GERİYE DÖNÜK OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ
Söz konusu Raporda, Doğan TV Holding A.Ş’nin 2006 hesap dönemi defterlerine yaptıkları satış kaydını ters kayıt sistemiyle 2007 olarak düzelttikleri belirtiliyor. Grubun satış tarihini yanlışlıkla 2006 yazdığını, muhasebe programı yazılımı gereği silmemeleri üzere geriye dönük ters kayıt yapmalarına vurgu yapıldı.
MALİYE’YE YAPILAN SAVUNMA
Doğan Holding’in, soruşturma safhasında yaptığı savunma raporda şöyle yer aldı: “2006 hesap dönemine ait Kurumlar Beyannamesi eklerinde iştirak hisselerinin satışının 2006 yılında yapıldığı yazıldı. Ancak satışa konu hisse senetlerinin 2007 yılında ciro edilmesi, satışın 2006 yılında gerçekleştirilmesini etkilemez. Çünkü gerçek anlamda hisse senetlerinin devir işlemleri koşullar oluştuktan sonra yapıldı. Bu tarih ise 2006 değil 2 Ocak 2007’dir. Bu tarihte yapılan karşılıklı anlaşmanın ardından kapanış işlemleri yapılarak hisse devri yapıldı.”
***
DOĞAN’IN SAVUNMASI: “YANLIŞ BİLDİRİM VERGİ KAYBI OLUŞTURMAZ”
Doğan Grubu ise söz konusu satışın vergi kaybına neden olmadığını şöyle savunuyordu: “Vergi kaybı yoktur. Doğan TV A.Ş’nin hisselerinin 2006’da veya 2007’de satılması vergi dairesi açısından durumunu değiştirmez. Velev ki, satış 2006’da yapılmış olsaydı bile, Doğan TV’nin koşulları yüzde 75’lik istisnadan yararlanmaya uygun durumdaydı. Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre bu istisnadan yararlanmak mükellefin tercihine bağlıdır.”
SAVCILIĞIN GÖRÜŞÜ
Muhasebe hilesi olması halinde holding yöneticilerinin ve üyelerin sorumluluğunun ne olacağı konusunda savcılığın görüşü şu şekilde oluştu: “Yapılan inceleme sonrası holdingin yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yapılmadığı, bu nedenle ihbarın tüm şüpheliler yönünden geçerli olduğu kabul edilmelidir.”
***
VAKİT SKANDALI BÖYLE ORTAYA ÇIKARTMIŞTI
Doğan Yayın Holding A.Ş.'ye bağlı ortaklığı olan Doğan TV Holding A.Ş. sermayesinin % 25'ini temsil eden 90.854.185 adet hisseyi Alman Axel Springer firmasına 584.183.826.YTL'ye satmıştı. Doğan Grubu, bu satışın 2007'de yapıldığını ve vergilendirilmesinin 2007 hesapları üzerinden yapılması gerektiğini belirtmişti. Oysa denetçiler, satışın 2006'da gerçekleştiğini ortaya çıkardılar.
KÜÇÜK YATIRIMCIYA TEMETTÜ YOK
Hisselerini Axel'e satan şirket 2006 yılında zararda gösterilmiş, bu nedenle hem vergi verilmemiş, hem de küçük yatırımcıya kar payı dağıtılmamıştı. Denetçiler, söz konusu şirketin 2006'da zararda gösterildiğini, oysa satışın 2006'da gerçekleştiğini, satış geliri sebebiyle şirketin 2006'da karda olması gerektiğini, bu karın vergisinin verilmesi gerektiğini ve halka açık olan şirkette, hissedarlara yani küçük yatırımcıya kar payı dağıtılması gerektiğini rapor ettiler. Maliye denetçileri, satışın yapılış yılında skandal oynamayla kaçırılan vergi miktarıyla birlikte küçük yatırımcının mağdur edildiğini kaydettiler.
***
RAPORDA SATIŞ DELİLLERİ
Raporda satışın 2006'da gerçekleştiği, 'kamu kurumlarıyla yapılan yazışmalar, DYH'nin söz konusu dönemde aldığı satış onayları, şirket yetkililerinin imzaladığı belgeler, denetim şirketi açıklamaları ve bildirimleriyle' delillendirilip ortaya konuyor.
İŞTE O DELİLLER
Delil 1- Şirket, İMKB'ye önce 06.11.2006'da iştirak hisselerinin satışına ilişkin olarak görüşmelerin başladığını, daha sonra 16.11.2006 tarihinde de sözleşmenin imzalandığını bildiriyor. Bildirimde, “hisse devir işlemi sonucunda yasal kayıtlarımızda bugün itibarıyla yaklaşık 584.183.826 YTL iştirak hissesi satış karı oluşmaktadır” denilerek satışın gerçekleştiği DHY tarafından açıkça belirtiliyor. Hatta, “iştirak hissesi satış karının tam olarak hesaplanılma çalışmalarına da gün itibarıyla başlandığı” belirtiliyor. Satış karının hesaplanması ve kamuoyuna bu durumun açıklanması, satışın gerçekleştiğinin delili. DYH'nin iddia ettiği 02.01.2007 tarihinde ise şirket tarafından İMKB'ye bu duruma ilişkin herhangi bir bildirimde bulunulmuyor.
DOĞAN GRUBU ISRARLA REDDETMİŞTİ
Şirket yetkilileri Soner Gedik ve Mehmet Ali Yalçındağ da, satış sözleşmesini satışın iddia edildiği gibi 02.01.2007 tarihinde değil, 16.11.2006 tarihinde imzalıyorlar. Satış sözleşmesi imzalanmasından sonra 22.12.2006 tarihinde de İMKB'ye satış işleminin tamamlandığı bildiriliyor.
Delil 2- Şirket, iştirak hisselerin satışına ilişkin olarak Rekabet Kurumu'ndan izin istiyor, kurum da 15.12.2006 tarihinde hisse devrine izin veriyor.
Delil 3- SPK'dan konu hakkında bilgi talep edilmiş ve kurum da satışın 2006 yılında gerçekleştiğini bildirmiş.
Delil 4- Şirket yönetim kurulu 26.12.2006 tarihinde aldığı kararla 16.11.2006 tarihinde imzalanan satış sözleşmesini onaylıyor.
Delil 5- Yönetim kurulu kararıyla satışın onaylandığı tarih olan 26.12.2006'da şirket, satışa ilişkin defterlerine kayıt yapıyor.
Delil 6- Şirketin bağımsız denetimini yapan Pricewaterhouse denetim şirketi, 17.01.2009 tarihinde kendi internet sitesinde Türkiye'deki en büyük 20 satın alma işlemini açıklamış ve bu satın almalar içinde 20. sırada Doğan TV hisselerinin Alman Axel Springer firmasına satışına yer vermişti. Satış işleminin tamamlanma tarihi de 16.11.2006 olarak belirtiliyor.
Delil 7- Şirket yine aynı şekilde Aralık ayında başka bir iştirakini satıyor. Yapılan tüm işlemler tıpa tıp Doğan TV'de olduğu gibi. Para yine 2007 yılında tahsil ediliyor. Ancak burada çok ilginç biçimde, satışın gerçekleşme tarihi olarak 2007 yılında ısrar edilmiyor. Defter kayıtlarında düzeltme işlemi yapılmıyor ve satışın 2006'da yapıldığı kabul edilerek “istisnadan” faydalanılıyor. Sıra 585 milyonluk hisse devrine gelince işler değişiyor ve finansal operasyon başlıyor.
KENDİ YAZARLARI KENDİLERİNİ YALANLAMIŞTI
Hisse senedi satış karının 2006 veya 2007 yılında gerçekleşmesinin vergi açısından farklı olduğunu Prof. Şükrü Kızılot 21.02.2009 tarihli makalesinde verdiği örnekle ortaya koymuştu. Kızılot özetle; 'Satış 2006 tarihinde olursa oluşan geçici vergi 17 Şubat 2007'de, satış 2007 tarihinde olursa oluşan geçici vergi 17 Mayıs 2007 tarihinde ödeniyor, yani yıl farklılığı verginin ödenmesinde üç ay fark ortaya çıkarıyor' diyordu.
YENER DÖNMEZ/VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.