Doğan'ın Vatan'ı bu üç gazeteye yüklendi

Doğan'ın Vatan'ı bu üç gazeteye yüklendi
Doğan Grubuna kesilen ceza Medyada da adeta deprem etkisi yarattı. Sabah, HaberTürk, Vakit yayınları ile bir safta yer alırken Doğan Grubu gazetesi Vatan ise savunmaya geçti. İşte medyadaki o büyük kapışma:

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, Doğan Grubu’na kesilen vergi cezasından sonra konu yargıya giderken bazı gazetelerin bağımsız yargıyı etkilemeye yönelik uydurma haberleri dikkati çekiyor. Dün Sabah ve Vakit gazetelerinde süren davada yargının vereceği kararı zan altında bırakacak kasıtlı ve yanlış haberler çıktı. Koç Grubu’ndan ilan alamayan Ciner’in gazetesi HaberTürk ise vergi incelemesinde sıranın Koç Grubu’na geldiğini yazdı 

Sabah, Vakit ve HaberTürk. Bu üç gazetenin Doğan Yayın Holding’e kesilen Türkiye tarihinin en büyük vergi cezasından sonra yaptıkları haberler “Basın kullanılıyor” iddialarının bir kez daha yoğunlaşmasına neden oldu. Vakit ve Sabah gazeteleri dün birinci sayfalarında manşetten Doğan’a kesilen vergi cezası sonrası konunun yargıya intikal eden süreci ile ilgili tamamen yoruma dayalı, uydurma haberler verdiler. Kaynak: Vatan

Sabah Gazetesi, “Doğan’dan oyun içinde oyun” başlığı ile verdiği haberde Doğan’ın 4.8 milyar TL’lik vergi cezasına ilişkin davayı istediği mahkemeye düşürmek için ince taktikler uyguladığını öne sürdü. Aynı gün Vakit’in manşetten verdiği haberde ise “7 saat ne konuştunuz?” diye sorulurken Doğan’ın İstanbul Vergi Mahkemesi’ndeki üyelerle 7 saatlik bir görüşme yaptığı öne sürüldü ve bu görüşmelerin ardından yürütmeyi durdurma davası açılmasının manidar olduğu yazıldı.

İki haberi de yorumlayan hukuk uzmanları, yargıya intikal eden bir vergi cezası ile ilgili olarak sanki aynı yerden düğmeye basılmış da kurgulanmış görüntüsü veren bu iki haberin de temel amacının yargıyı zan altında bırakmak olduğuna dikkat çektiler.

Bu arada Doğan Holding de dün çok sert bir açıklama yaparak her iki gazetede çıkan haberlerin uydurma, kasıtlı ve yanlışlarla dolu olduğunu kamuoyuna duyurdu. Holding’den yapılan açıklamada sözkonusu gazeteler hakkında derhal yargıya başvurulacağının da altı çizildi.

HaberTürk de devrede

Ciner Grubu’nun gazetesi HaberTürk’ün de son hafta içinde Doğan’a kesilen vergi cezası ile bağlantılı, Koç Grubu’nu hedef alan haberleri dikkati çekiyor. Çıktığı günden bu yana Türk işdünyasından ilan almakta çok büyük sıkıntılar yaşayan, ilan alamadığı büyük reklam verenler için aleyhte haber yapmaktan çekinmeyen HaberTürk’ün, Koç Grubu’yla da ilan sıkıntısı yaşadığı için, bu durumu fırsata çevirmeye çalıştığı gözleniyor.

1 Ekim Perşembe günü yapılan TÜSİAD Yüksek İstişare Konsey toplantısında Konsey Başkanı Mustafa Koç’un yaptığı açılış konuşmasında “Vergi kurumunun siyasallaşmasından ciddi endişe duyuyoruz” sözlerini çarpıtan HaberTürk gazetesi bu söylem ile Koç Grubu’nun Doğan’ı koruyor gibi görünürken aslında kendilerine yönelik vergi incelemesine atıfta bulunduğunu iddia etti. Tıpkı Doğan gibi Koç Grubu’nun da vergisel yönden incelendiğini iddia eden bir haber yapan HaberTürk gazetesi, Koç’un gelir idaresinin siyasallaştığı yönündeki tespitinin de bu incelemeye yönelik bir mesaj olduğunu öne sürdü.

HaberTürk’te hafta sonu çıkan bu yorumdan sonra önceki gün de Vakit’de Abdurrahman Dilipak “Doğan’dan sonra sırada Koç mu var?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Doğan’a kesilen ceza ile ilgili olarak “Onu Vergi mahkemesi hakimleri de kurtaramaz. O dosyadan değilse başka bir dosyadan yakasına yapışırlar” diyen Dilipak, Koç Grubu ile ilgili olarak da “Asıl can alıcı soru şu. Doğan’dan sonra sırada kim var. Şimdi sırada özel sektörün bir numarası Koç var. Doğan’dan sonra her an Koç’un kapısı çalınabilir. Şimdi bu ikisi de gidici de anlaşarak mı gidecekler yoksa kavgayla mı?” diye yazdı.

Koç hisseleri dedikodu yüzünden değer yitirdi

Koç ile ilgili iddialar dün Borsa’da da etkisini gösterdi ve Koç Grubu hisselerine yatırım yapan binlerce yatırımcı ekstra zarar etti. IMKB 100 endeksi günü ortalama yüzde 0.87 oranında değer kaybı ile tamamlarken, Koç Grubu’na ait hisselerin yüzde 5’i geçen değer kayıpları dikkat çekti. Tofaş hisseleri günü yüzde 5.13’lük değer kaybı ile tamamlarken, Koç Holding’deki değer kaybı ise yüzde 4.95’i buldu.

Şirket adı Kapanış fiyatı Değer kaybı

Tofaş Oto 3.70 %5.13

Koç Holding 3.84 %4.95

Aygaz 5.50 %4.35

Yapı Kredi 3.32 %4.05

Y Kredi Koray 1.76 %3.30

Tüpraş 24.50 %2.97

Arçelik 4.30 %2.71

Ford Oto 8.90 %1.66

IMKB 100 49.036 %0.87

Cafesiyaset.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.