'Kırmızı Kitap' nasıl hazırlanır?

'Kırmızı Kitap' nasıl hazırlanır?
Türkiye'de "Kırmızı Kitap" olarak bilinen ve içeriği gizli tutulan Millî Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB)'nin birçok demokratik ülkedeki benzerleri kamuoyuyla paylaşılıyor.

İngiltere'de millî güvenliğin sağlanmasında devlet, halk ve güvenlik güçleri uyumunun gerekliliği birçok maddede vurgulanıyor. Dikkat çeken diğer bir nokta da terörizme ve şiddete karşı kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla desteklenecek kurumlar arasında camilerin de sayılması.

MGSB'nin bu yıl içinde revize edileceği ve "iç tehdit" bölümünün kaldırılacağının açıklanması üzerine dikkatler bu belge üzerinde yoğunlaştı. Demokratik ülkelerde bu tür belgeler, güvenlik kurumlarının da katkısıyla seçilmiş siyasi otorite tarafından hazırlanıyor. İçeriği de buna bağlı olarak şeffaflaşıyor. İngiltere'de halk, tehditlere karşı korunması gereken bir unsur olarak gösterilirken Türkiye'de tam tersine "iç tehdit" sayılıyor.

İngilizlerin 5 bölümden oluşan belgesinde, bir ulusal güvenlik forumu kurulacağı, buna yerel ve merkezi yönetimlerden kişiler, akademisyenler, siyasiler, hatta özel sektörden temsilcilerin davet edileceği belirtiliyor. İngiltere, terörizm ve aşırı uç fikirlerden oluşabilecek iç tehdit unsurlarına karşı gençlerin ve ailelerin bilinçlendirilmesini de kendi millî güvenlik siyaset belgesinde ele almış. Bunun için cami, kolejler, üniversiteler ve cezaevlerinin aracı kurumlar olduğu ve desteklenmesi gerektiği belirtiliyor. "Terör eylemlerini İslam adına yaptıklarını iddia eden şiddet yanlıları" ifadesi de diğer dikkat çekici bir unsur.

LAÇİNER: DEMOKRATİK ÜLKELERDE HALKLA HAZIRLANIYOR, TÜRKİYE'DE GİZLENİYOR
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, demokratik ülkelerde bu tür belgelerin içeriğinin halka anlatılması için büyük çaba gösterildiğini, Türkiye'de ise tam tersine gizlemek için uğraşıldığını söyledi.

Laçiner, "Her ülkenin bir 'kırmızı kitabı' vardır ancak iç tehdit, dış tehdit ve ana tehdit gibi konular sır olamaz. Sır olan, operasyonlardır. Başbakan ve Meclis'ten sır saklanmaz. Örneğin ABD'ye göre dış tehdit, küresel terördür ve bunu MGSB'sinde belirtir. Herkes de bunu okur ve bilir. Biz de ise kalkıp Yunanistan tehdit ilan edilecek, daha sonra bu sır olacak." dedi.

Sağlıklı demokrasilerde millî güvenlik siyaset belgelerinin uzmanlar ve siyasiler tarafından uzun uzun tartışıldığını vurgulayan Laçiner, "Örneğin İngiltere'de bu mevzuların önemli noktaları, kitap olarak basılıyor ve dağıtılıyor. Aynı şekilde meclisinde de tartışılır ve gizli bir şey kalmaz. Bizde ise MGSB'de yazanların bırakın halkı, hükümeti bile ilgilendirmediğini düşünen bir zihniyet mevcut. Bu zihniyetin değişmesi gerekiyor. Bu zihniyete, 'Kırmızı kitabı ben hazırlarım, onlar uyar.' anlayışını doğuruyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'de güvenlik kurumlarının bile gizli olma ihtiyacı hissettiğinin altını çizen USAK Başkanı Laçiner, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde bunun tam tersi bir durum yaşandığını kaydetti.

Laçiner, "İngiltere'de gizli servisler, halk günleri düzenleyerek gelişmeler hakkında bilgi veriyor. Aynı şekilde Amerika'da CIA, ilkokul çocuklarını alır, gezdirir. Kendilerinin vatan için çalıştıklarını anlatırlar. Türkiye'de ise bizim istihbarat teşkilatımızın sitesinde telefonunu bile bulamazsınız." değerlendirmesinde bulundu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.