İsrail ile ilişkiler ne olacak?

İsrail ile ilişkiler ne olacak?
Hükümet, İsrail’e göstereceği tavrı belirledi. Kademe kademe hayata geçirilecek yaptırımların ilk uygulamasını askeri işbirliği anlaşmaları içeriyor...

Hükümet, İsrail’e göstereceği tavrı belirledi. Kademe kademe hayata geçirilecek yaptırımların ana eksenini ‘askeri işbirliği anlaşmaları’ ve savunma sanayi ihaleleri oluşturuyor

İsrail’in Mavi Marmara Katliamı’nı BM, AB ve Türkiye’nin çağrılarına rağmen kendisinin soruşturacağını açıklamasına Ankara’dan sert misilleme geldi. Başbakan Erdoğan’ın iki ülke arasındaki ilişkileri İsrail’in izleyeceği tavrın belirleyeceğini açıklamasından sonra, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında İsrail’e uygulanacak yaptırımların yol haritası belirlendi. 6 saatlik toplantıdan İsrail ile savunma alanındaki işbirliğinin askıya alınması kararı çıktı. Toplantıya Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da katılarak bilgi verdi. Toplantıda, “İsrail’e yaptırım kararı” çıktı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, İsrail’den uluslararası komisyon kurulmasını beklediklerini belirterek “Alınacak tedbirleri görüştük” dedi.

ULUSLARARASI HER ORTAMDA İZOLE
star’a bilgi veren kaynaklar, “Askeri, diplomatik ve siyasi baskı ve tedbirleri kapsayan bir dizi karar aldık” diye konuştu. Kaynaklar katliamın ardından Türkiye’nin çabalarıyla İsrail’in, BM, NATO, İKÖ, Arap Birliği, SİKA ve Türk - Arap Formu’nda kınandığını anımsatarak, “Uluslararası Araştırma Komisyonu’nu kabul edip, komisyonun vereceği müeyyideye uyana kadar Türkiye, İsrail’i her uluslararası ortamda izole edecektir” diye konuştu. Ayrıca Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenler ve yaralananlarla ilgili Adli Tıp Kurumu raporları da masaya yatırıldı.

İsrail’e kademe kademe can acıtacak yaptırımlar
1- Silah Modernizasyonu: İsrail ile savunma sanayi kapsamındaki en büyük meblağlı anlaşma 632,5 milyon dolar değerinde 54 F-4E Fantom uçaklarının modernizasyonu konusunda yapıldı. 48 F5 uçağının 75 milyon dolar değerindeki modernizasyonunun İsrail-Singapur konsorsiyumu ile yapılması söz konusuydu. 50 milyon dolar değerindeki M-60 tanklarının modernizasyonu bir diğer önemli konu olarak masada.

2- Silah Sistem Alımları: Türkiye, İsrail’den, 500 km menzilli Arrow füze savunma sitemleri, Falkon uçak erken ikaz sistemleri, konvansiyonel ve plastik mayın dedektörleri; Suriye, Irak sınırında sızmaları önleyecek kara radar sistemleri; insansız hava araçları; deniz devriye uçağı ve 800 milyon dolar değerinde AWACS erken ikaz uçakları alımı konusunda talepte bulunmuştu. İsrail ise Türkiye’ye, 5 milyar dolar değerinde bin Merkava Mark III ana muharebe tankı satmak istiyor.

3- Müşterek Üretimler kesilecek: Her iki ülke 500 milyon dolarlık paket halinde Popeye I ve Popeye II havadan havaya füzelerinin müşterek üretimi ve Deliah uzun menzilli füze üretim projesi üzerinde çalışmak üzere 150 milyon dolar yatırım konusunda anlaşmışlardı.

4- Askeri tatbikat ve eğitimler askıya alındı: Türk F-16 pilotlarının uçaklardaki elektronik harp sistemlerini kullanmaları konusunda eğitimlerinin İsrail’de yapılması karşılığında, İsrail pilotlarının Anadolu’nun dağlık arazisinde uzun menzilli uçuş eğitimi yapmaları hususunda anlaşma sağlanmıştı. Akdeniz’de müşterek deniz ve hava arama ve kurtarma tatbikatları yapacaklardı. Türkiye, bu tatbikatları iptal etti.

5- İstihbarat Paylaşımı: İki ülke birbirlerine tehdit teşkil eden ülke ile ilgili bilgilerin paylaşılmasında anlaşmıştı. İsrail’in Türkiye’de eğitim faaliyetleri İran, Irak ve Suriye ile ilgili bilgi toplamasına yardımda bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.