Gerçeker'e jet yalanlama

Gerçeker'e jet yalanlama
Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert, referanduma sunulan anayasa reformu hakkında Türk Hükümeti tarafından bilgilendirilmediği yönündeki iddiaları yalanladı. Markert, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in Cumhuriyet gazetesinde ye

Cumhuriyet'te 'Avrupa'yı da yanıltmışlar" başlığıyla manşetten verilen haberde, Gerçeker, Markert'le görüştüğünü ve kendisine hükümetin reform paketi ve Venedik Komisyonu hakkında bilgi vermediğini iddia etmişti. Gerçeker'in kendisini "yanlış anladığını" belirten Markert, "Adalet Bakanı Sadullah Ergin bizi ayrıntılı şekilde bilgilendirdi ve reforma Komisyon olarak destek veriyoruz." dedi. 

Hükümet tarafından yanıltıldığı şeklindeki iddiaları yalanlayan Markert, şöyle devam etti: "Sanıyorum ortada büyük bir yanlış anlaşılma var. Ben Sayın Gerçeker'e anayasa paketi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımı söylemedim. Sadece anayasa reform paketi hazırlanırken, Venedik Komisyonu'nun resmi görüşünün alınmadığını söyledim."

Adalet Bakanı Ergin'in Venedik Komisyonu'nu reform hakkında kapsamlı şekilde bilgilendirdiğini kaydeden Markert, "Hükümet tarafından manipüle edildiğimiz yönündeki iddiayı kabul etmiyorum. Biz reform hakkında yeterli bilgiye sahibiz ve tavrımız değişmedi. Anayasa paketini Komisyon olarak destekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.


"GERÇEKER REFORMA KARŞI DÜŞMANCA BİR TUTUM İÇİNDEYDİ "

Gerçeker'le aralarında sert bir tartışma yaşandığını kaydeden Markert, "Kendisi anayasa reformuna karşı çok düşmanca bir tutum içindeydi. Anayasa reform paketi hakkındaki görüşlerimi aktarmam üzerine, sert sözlerle reform paketini eleştirdi. Sanıyorum ortada büyük bir yanlış anlaşılma var. Ben asla reformun içeriği hakkında bilgilendirilmediğimizi söylemedim." ifadelerini kullandı.

Gerçeker, dün Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte, "Burada yapılmak istenenlerin Avrupa'da iyi bilindiği kanaatinde değilim. Çünkü Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert bize basında bilinenlerden farklı şeyler söyledi. Bunların en önemlisi 'Biz anayasal değişikliklerin metnini görmedik. Türk hükümeti de bize hiç göndermedi' demesidir. İkincisi ise Türk Hükümeti'nin Venedik Komisyonu'ndan bu paketle ilgili görüş istemediğini de biz ondan öğrendik. Sadece Adalet Bakanı bilgi vererek, '12 Eylül anayasasındaki antidemokratik hükümleri değiştiriyoruz. Yapılanlar iyidir' demiş. Anlaşılan o ki paket Avrupa'ya farklı yansıtılıyor. Ben de kendilerine 'Sizin ülkelerinizde Anayasa Mahkemesi ve HSYK benzeri yapılar yürütmenin etkisi altına girer hale gelse bu ne derece bağımsızlık anlamı taşır?' diye sordum. Ayrıca anayasa paketinin bütün halinde referanduma sunulmasını, ilgili olmayan konuların bir arada sunulması hususunun kendi raporlarına aykırı olduğunu da söyledim." ifadelerini kullanmıştı.

Strasbourg merkezli Venedik Komisyonu, Avrupa'nın anayasa hukuku alanındaki referans organı kabul ediliyor.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.