Bakan Gönül'den garip taslak
Askerlerin “suç işlenen askeri mahallere sivil savcı ve mahkeme heyetinin girişinin yasaklanması” anlamına gelen ve “aramalarda, gizli olarak nitelendirilebilecek bilgilere dokunulmaması”nı hüküm altına alan bir kanun taslağı hazırladığı ortaya çıktı.
Genelkurmay Başkanlığı’nca 11 Kasım tarihinde hazırlanan bu taslağın Aralık ayında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül imzası ile Adalet Bakanlığı’na gönderildiği öğrenildi.
ARAMALAR ASKERLER TARAFINDAN YAPILSIN
Sözkonusu taslakta “askeri mahallerde yapılacak arama ve soruşturmaların askeri savcı veya askeri mahkeme heyeti tarafından yapılması” öngörülüyor.
TASLAK’TAKİ O MADDE
“5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı”nın 1. maddesi şöyle: “4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 119. maddesinin 5. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: ‘Arama askeri mahalde yapılacak ise, Cumhuriyet Savcısı ilgili Askeri Savcılıktan aramanın yapılmasını ister. Arama öncelikle ve ivedilikle bizzat Askeri Savcının katılımıyla, askeri makamlar marifetiyle yerine getirilir.”
MEVCUT ŞEKLİ ŞÖYLE
Sözkonusu maddenin yürürlükteki şekli şöyle: “Askerî mahallerde yapılacak arama, ... Cumhuriyet savcısının istem ve katılımıyla askerî makamlar tarafından yerine getirilir.”
“GİZLİ OLARAK NİTELENDİRİLEN BİLGİLER KOPYALANAMAZ”
Kanun taslağının 2. maddesi ile de 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 134. maddesine yeni bir fıkra eklenmesi teklif ediliyor. Yeni fıkra, “gizli olarak nitelendirilen bilgi ve belgelerin kopyasının alınmamasını” öngörüyor. Teklif edilen yeni fıkra şöyle:
“Askeri mahallerde şüphelinin kullandığı bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerinde yapılacak aramalarda, bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerinin ait olduğu kurum amiri veya kıta komutanı tarafından, bunların içerdiği bilgiler arasında devlet sırrı niteliğini haiz gizli kalması gereken bilgiler ile devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerin bulunduğunun beyan edilmesi halinde, arama ve inceleme işlemi bu kanunun 125’inci maddesi usullerine uygun olarak Askeri Mahkeme heyeti veya Askeri Hakim tarafından yapılır. Bu bilgileri içeren bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerinin kopyası alınamaz, yedekleme yapılamaz.”
GEREKÇELER
Taslakta bu değişikliklere gerekçe olarak şu görüşler ileri sürülüyor:
Elde edilen bilgi ve belgeler, savcılar tarafından veya onların ihmali sebebiyle basına sızabiliyor.
TSK’yı hedef alan yayınlar yapılmasına sebebiyet verilebiliyor.
Savcılar veya mahkeme heyeti aramaya konu olmayan bilgi ve belgeleri de inceleyebiliyor.
Sivil savcılar askeri mahallerde yaptıkları soruşturmalar esnasında yanlış uygulamalar yapabiliyor.
Cumhuriyet savcısı askeri mahallerdeki soruşturmalarda sorunlar yaşayabiliyor.
Fatih Akkaya / Akit
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.