Gerçeker'den saygısızlık!
Gerçeker, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla Yargıtay'da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “dogma” dediği Kur’an ayetlerinden “Tanrı'dan nakledildiği öne sürülen kurallar” diye söz ederken, kendi elleri ile yazdıkları yasaları ise “yaratılan hukuk” şeklinde tanımlayarak, adeta dokunulmaz kıldı!.. Yargıtay Başkanı şu ifadeleri kullandı: “
‘Seküler’ bir toplumda, Tanrı'dan nakledildiği öne sürülen ve bu nedenle mutlak gerçek olarak kabul edilen kurallar yerine, akla dayalı ilkeler geçerlidir. Bu bakımdan ‘laik’ ve ‘seküler’ kavramları arasında yakın ilişki vardır”, “Laik devlet, kişilerin belirli ahlâk kurallarına uymalarını isterken ve buna dayalı hukuku yaratırken, bunların akıl yolu ile bulunabileceği esasından yola çıkar. Hukuk düzenini dinî kurallara değil, aklın gereklerine dayandırır.”
HIRİSTİYANLIK İLE İSLÂM’I KARŞILAŞTIRDI
Gerçeker, bununla da yetinmeyerek, laiklik konusunda Hıristiyanlık ile İslâm’ı karşılaştırma cüretinde bulundu. Laik devletin koyduğu kuralların Hıristiyanlıkla bağdaştığını, dolayısıyla bir sorun olmadığını söyleyerek laikliğin Hıristiyan merkezli bir ilke olduğunu kabul eden Gerçeker, laiklik konusunda İslâm’ın ise “sorun yarattığını” söyledi! “Laik devletin koyduğu kurallar dinî inançlar ile bağdaşmıyor ise ne olacaktır” sorusunu soran Yargıtay Başkanı, “Hıristiyanlıkta böyle bir sorun yoktur. Musevilik ve İslâmiyet’te ise böyle bir ikilem olduğu, akıl ile iman arasındaki bu ikilemin, İslâmî inancın yaygın olduğu toplumlarda ciddi sorunlar yarattığı söylenebilir” dedi.
MİLLETİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKA BAKA SU İÇTİ
Gerçeker, eski Cumhurbaşkanı Sezer’in açıklamalarını andıran konuşması sırasında su içmeyi de ihmal etmedi. Yargıtay Başkanı, kameraların önünde, Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan ve bakanların, en önemlisi de "nüfusunun yüzde 99'u Müslüman" olan Türk milletinin gözlerinin içine baka baka su içti. Sezer de, 2003'ün Ramazan ayında Anıtkabir’de düzenlenen bir törende kameraların önünde, Meclis Başkanı Arınç, Başbakan Erdoğan ve bakanların önünde su içerek tarihe geçmişti.
YARGI REFORMU TASLAĞINI DA ELEŞTİRDİ
Konuşmasında yargının birçok sorunu olduğunu da anlatan Gerçeker, diğer taraftan hükümet tarafından hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi Taslağı'nı ise eleştirdi. Yargıtay Başkanı, “Taslak, birçok yönü ile yargı bağımsızlığını geriye götürecek, yargıyı yasama ve yürütmenin daha çok etki altına sokacak düzenlemeler bulunduğu görülecektir” dedi.
KİMLER KATILDI?
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün yanı sıra yüksek yargı mensupları da katıldı. Bakanlar Kurulu üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği törene, AK Parti hakkındaki kapatma davasının sonuçlanmasının ardından hiçbir törende görülmeyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın katılmaması dikkat çekti. Yalçınkaya'nın yerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kublay Özkan, törende hazır bulundu.
Kenan Ersözlü- Ankara
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.