‘Patron’a bir darbe de Sarıgül’den
Büyükşehir Belediyesi’nin reddederek Şişli Belediyesi’ne gönderdiği inşaat iznini 6 kat artıracak plan değişikliği talebini ikinci kez görüşen Şişli Belediye Meclisi, plan talebini bu defa uygun bulmadı. Aydın Doğan'a ait Ortadoğu Otomotiv, Ağustos 2005'te 63 bin 277 metrekarelik araziyi, Özelleştirme İdaresi'nin ihalesinden satın aldıktan sonra bölgede ticaret merkezleri yapabilmek için Şişli Belediyesi’ne koşmuştu.
43 bin 666 metrekarelik inşaat yapılabilir alan ile 0,7'lik emsale sahip olan arazi için Aydın Doğan'a ait Ortadoğu Otomotiv, aradan 1 yıl geçmeden 25 Ağustos 2006'da plan tadilatı için Şişli Belediyesi'ne başvurdu. Doğan Grubu söz konusu arazi için emsalin 2,7 olarak belirlenmesini istedi. Şişli Belediyesi ise emsali sadece yerüstü için 2,5 olarak tespit ederek Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Büyükşehir onaylasaydı Aydın Doğan'ın satın alırken 43 bin 666 metrekare olan kapalı inşaat alanı bir anda 240 bin metrekareye çıkacak ve Aydın Doğan da bu çok değerli araziye ticaret merkezleri konduracaktı. Plan değişikliğini 27 Mart 2007’de inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü; plan tadilatının öncelikle 1/5000 ölçekli bölge planı kapsamında incelenmesi gerektiği, plan hiyerarşisine göre üst ölçekli plana aykırı plan kararları alınmaması gerekmekte olduğu, bu hususta birçok mahkeme kararı da bulunduğu yönünde bir rapor hazırladı. Raporda plan değişikliğinin meri plan fonksiyonlarını değiştirici, meri plan bütünlüğünü bozucu, yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu artırıcı ve çevreye emsal teşkil edici bulunmakta olduğu kaydedildi.
YASAYA AYKIRI İŞLEM KABUL EDİLMEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, tarihi arazideki inşaat alanını kat kat artıracak imar planı değişikliğini 14 Nisan 2008’de Şişli Belediyesi'ne iade etti. Çünkü Şişli Belediyesi’nin işlemi 3194 sayılı yasaya aykırıydı.
Büyükşehir Belediye Meclisi, Şişli Belediyesi’nden Doğan'ın dosyasının diğer plan değişikliklerinden ayrılmasını istedi. Bu arada İstanbul II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 11 Nisan 2008’de aldığı kararla bölgeyi SİT alanı ilan etti ve Hilton Otel binası da taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi. Bu gelişme üzerine Büyükşehir Belediyesi’nden iade edilen plan değişikliği taleplerini yeniden görüşen Şişli Belediye Meclisi, Aydın Doğan’ın talebini bu kez geri çevirdi. Şişli Belediyesi’nin tavrı Aydın Doğan’ın Büyükşehir Belediyesi’nin işleminin doğruluğunu tescillerken, Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine kastı olduğu yönünde açıklamalar yapan Aydın Doğan’ı da yalanladı.
Hakan Güneş- İstanbul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.