Başkentgaz’dan Kota Kazığı
Firma bu yolla bir yandan, ardı arkası kesilmeyen zamlardan etkilenmemek için parası oldukça gaz alan vatandaşın önünü keserken, diğer yandan kartlı sayaçları faturalı sayaca zorlamış oluyor.
Başkentlilerin kartlı yani "parası olduğu kadar gaz alma" sisteminden faturalı sisteme geçmeye zorlanmaları, GSM operatörleriyle ilgili olarak sık sık gündeme gelen "faturalar üzerinden haksız kazanç elde ettikleri" iddialarını akla getirdi.
Başkentgaz'ın kota uygulaması Ankara'nın en güçlü yerel gazetesi Habervaktim'in bugünkü manşetindeydi. Habervaktim gazetesinin haberi şöyle:
"Başkent Doğalgaz yetkilileri 'hiçbir abonemizi hiçbir vatandaşımızı gazsız bırakmayacağız' açıklamalarına rağmen uygulanan kota vatandaşlar tarafından büyük tepki topluyor...
Kartlı sayaç kullanarak yaz aylarında geliri oranında parçalar halinde gaz alan vatandaşlar bu kez sınırlama sıkıntısı yaşıyor. Bir konutun aylık doğalgaz harcaması olarak 70 TL'lik bir kota belirlendiğini belirten yetkililer, bu kotanın artırılması konusunda herhangi bir çalışmanın yapılmadığını da sözlerine eklediler. Başkent Doğalgaz yetkilileri, vatandaşın önceden büyük oranlarda aldıkları gaz miktarları yüzünden şirketin büyük zarara uğradığını, EPDK tarafından ileriki günlerde eğer kabul edilirse, vatandaşların kullandıkları kartlı sayaçların hepsinin sökülüp yerine normal sayaç bağlanacağını, bu şekilde şirketin zarar etmesinin önüne geçileceğini, zam gelmeden önce vatandaşların toplu olarak gaz alımını engelleyeceklerini söylediler.
TİCARİ İŞLETMELER NE OLACAK?
Yetkililer, gaz kotası uygulamasında normal ticari işletmelerde de binalarda kullanılan normal sayaç kullandığını belirterek, ticari firmaların diğer meskenlerden ayrılması gerektiğini bunun için de firma yetkilileri tarafından kendilerine başvurmaları gerektiğini söylediler. Firma yetkilileri, belirlenen bu kotaların kendileri için artırılması gerektiğini, belirlenen oranın kendileri için birkaç günlük gaz harcaması olduğunu bu şekilde büyük sıkıntıların yaşanacağını aynı anda müstakil ev ya da villa, dubleks, tripleks gibi yapılarda oturanlar da bu oranların kendilerine yetmeyeceğini belirttiler.
BÜYÜK MESKENLER NE OLACAK?
Şu anda Başkent'te ticari faaliyette bulunan birçok işyerinin birçoğunda doğalgaz kullanımı yaz ayı olmasına rağmen halen büyük oranlarda devam ediyor. Aynı anda büyük evlerde ve özellikle de kalabalık ailelerde de, Başkentgaz'ın belirttiği kota yetersiz gelecek. Peki dubleks bir evde ya da tripleks bir evde kullanılan doğalgaz oranı ile normal bir dairede kullanılan gaz miktarı aynı olabilir mi? O halde vatandaş şimdi ne yapacak? Bu soru üzerine yetkililer firma yetkililerinin bu sayacı bir ticari işletmede kullandığını kanıtlayacak belgelerle kendilerine geldiklerinde kota artırımı yapacaklarını, dubleks, tripleks ya da müstakil büyük yapılarda ise beyan üzerine kota ilaveleri yapılacağını, belirtilen mesken ya da işyerlerinin geçmiş aylık doğalgaz kullanım verilerinin zaten kendilerinde bulunduğunu, yanlış beyan ya da hatalı beyan konusunda dikkatli olduklarını söylediler.
BOTAŞ'TAN PAHALI ALIYORUZ, UCUZ SATIYORUZ
Başkentgaz yetkilileri, önceden yüklü oranlarda alım yapan abonelerin ucuz fiyattan gaz alıp stokladıklarını, gaza gelen zamlarla birlikte şirket olarak BOTAŞ'a aradaki farkı şirket olarak ödediklerini bu durumda da şirketin günlük milyarlarca lira zarar ettiğini belirterek, kış aylarında bu kotaların giderek artırılacağını, sıkıntı çeken vatandaşların kendilerine başvurarak kota artırımı yapabileceklerini, zam gelecek haberleri ile birlikte Başkentgaz'da büyük yığılmaların da büyük oranda önüne geçebileceklerini sözlerine ekledi.
VATANDAŞ MAĞDUR, PEKİ NE YAPACAK?
Bu durumda vatandaşın tabi ki yapabileceği hiçbir şey yok. Eskisi gibi önceden gaz alıp sayacına yükleme işi artık tarih oldu. Zam geldiğinde de gidip zamlı olarak belirlenen kota oranında gaz alacak. Vatandaşın elindeki kartlı sistemlerden hiçte memnun olmayan yetkililer ise vatandaşın kartlı sayacının iptali konusunda elinden geleni yapacak gibi. EPDK tarafından geri çevrilen kartlı sayaçların değiştirilip yerine normal sayaçların takılması işlemi ise vatandaşı biraz rahatlattı. Sonu ne olacak tabiki şimdiden belli değil. Özelleştirmenin ardından yeni yönetim vatandaş için neler yapar, neler yapabilir muamma. Ama bir gerçek var o da vatandaşın her halükarda faydasına olmayacak uygulamalar olacak… Bunun başında da elinizdeki sayaçların değiştirilmesi geliyor. Şimdiden sayaçlarınızın kıymetini bilin yakın bir zamanda belki de bu sayaçlara veda edebileceğiz…
VATANDAŞIN SUÇU NE?
Şimdi her gaz alan vatandaş "Yetkililer, vatandaş aldığı gazın fiyatının yükselmesi karşısında şirketin zarar ettiğini bunun önüne geçebilmek için değişik uygulamalar yapıyorlar, peki aynı şeyin tam tersini düşünün aldığımız gazın fiyatı düştü o zaman ne yapacaksınız… Vatandaş için de birşeyler yapar mısınız?" diye ilginç ama düşündürücü bir soru soruyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.