Hani para yoktu!
Askerî bürokrasinin “maddî kaynak yok, terörle gereğince mücadele edemiyoruz” şeklindeki serzenişleri gerçeği yansıtmıyor. Genelkurmay’ın araç filosu göz kamaştırıyor. Her biri son model ya da birkaç yaşında olan ve sadece makama tahsisli kullanılabilen, operasyon amaçlı üretilmeyen binlerce lüks araca sahip bulunan askerî çevrelerin “para yok” iddiası inandırıcı görünmüyor.
ASKERİYEDEKİ LÜKS ARAÇ TUTKUSU
Maliye Bakanlığı’nın 2008 yılı verilerine göre MGK Genel Sekreterliği’nin 20, Milli Savunma Bakanlığı’nın 12 bin 738, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 4 bin 683 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın da 240 olmak üzere askeriyenin toplam 17 bin 681 aracı bulunuyor. Sözkonusu araçların 11’i MGK Genel Sekreterliği’nde, 2 bin 2’si Milli Savunma Bakanlığı’nda lüks makam aracı konumunda. Lüks makam aracı sayısı Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda da 33’e ulaşırken Jandarma Genel Komutanlığı’nda ise bu sayı 2 bin 336 oluyor.
JANDARMA DA ARAZİ ARACI AZ
Askerîyenin araç türü tercihi de kafaları karıştırıyor. Ağırlıklı olarak kırsal kesimde faaliyet gösteren, dağ bayır dolaştığı varsayılan Jandarma Genel Komutanlığı’nda arazi araçlarının sayısının fazla olması beklenirken, rakamlar bunun tersini ortaya koyuyor. Verilere göre, jandarma Genel Komutanlığı’nın 2 bin 336 makam aracına karşılık sadece 847 adet arazi aracı bulunuyor.
ORDU AMBULANS FAKİRİ!
Makam araçlarındaki bu bolluğa rağmen askerî tesislerdeki ambulans azlığı da dikkat çekiyor. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, toplam 17 bin 681 araç içerisinde ambulans sayısı yalnızca 760! Öyle ki, sık sık çatışmalara giren Jandarma birlikleri bünyesinde 2 bin 336 makam aracına karşılık sadece 194 tane ambulans bulunuyor. Başka kurumlarda bulunmasına rağmen arazi tipi ambulans ise jandarma bünyesinde bir tane bile yok.
DİYANET, ADALET, MİLLÎ EĞİTİM ARAÇ FAKİRİ
Ordu bünyesinde kelimenin tam anlamıyla araç bolluğu yaşanırken, kimi büyük kamu kuruluşlarında ise araç azlığı dikkat çekiyor. Örneğin, ülkedeki 90 bine yakın caminin yanı sıra he il ve ilçedeki müftülüklerde hizmet veren Diyanet işleri Başkanlığı’nın makam aracı sayısı sadece 935’le sınırlı. Yine 15 milyon öğrenciye hizmet veren millî Eğitim Bakanlığı’nın da makam aracı sayısı ancak 822’ye ulaşabiliyor. Ülkenin her geçen gün artan adalet işlerini yürüten Adalet Bakanlığı’nın da makam aracı sayısı sadece 851 ile sınırlı.
(Murat Unay – habervaktim)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.