Vize serbestisinde kritik tarih!

Vize serbestisinde kritik tarih!
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında vize muafiyetine ilişkin olarak yapılması planlanan ancak özellikle Brüksel’in ağırdan alması nedeniyle yaklaşık dört aydır sürüncemede kalan toplantı 31 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirilecek.

 

AB Komisyonu, Türkiye’nin toplamda 72 olan vize muafiyetikriterlerinden henüz yerine getirilmeyen yedisi için 7 Şubat’ta ilettiği önerileri masaya yatıracak heyeti haftaya gönderiyor. Teknik yönü ağır basacak toplantı, 31 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak. Heyete, AB Komisyonu Göç ve İç İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Simon Mordue başkanlık edecek.

AB Komisyonu, Türkiye tarafından sunulan belgeye çok olumsuz bakmamakla birlikte bazı değişiklikler yapılmaksızın kabulünü mümkün görmüyor. Ankara’daki toplantıda Türkiye’ye verilecek mesaj da bu çerçevede şekillenecek. Türkiye’nin sunduğu belgeye ilişkin tutumunda şu ana kadar belirgin bir değişiklik olmadı. AB kanadının masaya getireceği karşı öneriler ve talepler görüşmelerin seyri ve somut sonuçları açısından belirleyici olacak.

EN ZORLU BAŞLIKLAR 

Müzakereye konu olacak öneriler arasında en hassas ve zorlu başlığı terörle mücadele mevzuatı oluşturuyor. AB’ye sunulan belgede Brüksel’in çok hassas olduğu ifade özgürlüğü boyutu öne çıkarılmış ve bu bağlamda düşüncenin eleştiri kapsamına giren ya da habercilik sınırını aşmayan şekilde ifade edilmesinin suç oluşturmayacağı vurgusunu yasaya ekleme taahhüdünde bulunulmuştu. Ancak AB kanadından gelen sinyaller daha net bir yaklaşım ve bazı değişiklikler talep edileceği yönünde. Sorun yaratma potansiyeline sahip bir başka başlık da verilerin korunması. Türkiye, kişisel verilerin korunmasına yönelik yasayı AB standartları dikkate alınarak gözden geçireceği, gerekmesi halinde değiştireceği taahhüdünde bulunmuştu. AB kanadında uygulama bağlantılı şüphe söz konusu. Ankara, karşılanması gereken diğer kriterlerden AB polis teşkilatı Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması imzalanması, yolsuzlukla mücadele, suç bağlantılı konularda işbirliği ve Geri Kabul Anlaşması’na (GKA) yönelik eksikleri sorun olarak görmüyor. AB kanadının bu kriterler bağlamında Ankara ile tamamen aynı frekansta olduğunu söylemek ise zor.

YAKINDA 6’YA DÜŞECEK 

Karşılanması en kolay kriter olan AB uyumlu pasaportlar sorunu ise yakında ortadan kalkacak. Türkiye’nin bu konuda attığı adımlar kapsamında, AB’nin önümüzdeki değerlendirmede karşılanmayan kriter sayısını 6 olarak ilan etmesi bekleniyor.

HIZLI ADIM TALEBİ

Süreçte yaşanan gecikme ve aksamalardan rahatsız olan Türkiye’nin AB’den iki önemli beklentisi var. Bunlardan ilki hızlı hareket edilmesi. Diğeri de vize muafiyetinin siyasi bir sorun haline getirilmemesi. Ankara, AB’nin vize muafiyeti konusunda adım atmamasını ‘taahhütlerin yerine getirilmemesi’ olarak değerlendiriyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.