Selçuk Bayraktar: Bağımsızlık için büyük risk
Türkiye, savunma sanayii ve havacılık alanında büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. Silahlı ve silahsız insansız hava araçları başta olmak üzere, tank, savaş helikopteri, askeri gemi, keşif uydusu, fırtına obüsü yapan mühendislerimiz şimdi gençlere de öncülük ediyor.
Özellikle havacılık alanında yapılan yerli ve milli hamle İstanbul'da gerçekleştirilecek bir festival ile tüm dünyaya tanıtılıyor. Alanında bir ilk olacak İstanbul Havacılık ve Uzay Teknolojileri Festivali'nde 20-23 Eylül tarihleri arasında büyük bir coşku yaşanacak.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı önderliğinde gerçekleştirilecek bu önemli bu organizasyon kapsamındaki tüm etkinlikler ücretsiz olacak. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yerli ve milli savunma sanayinin önemi, gençlerin havacılığa ilgisi ve Teknofest'in doğuşu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN FİRMALARI DESTEK OLDU
Aselsan, Havelsan, Roketsan, TAİ/TUSAŞ gibi Türkiye'nin önde gelen yüksek teknoloji firmaları da kendi faaliyet alanlarında düzenlenen yarışmaların sponsoru ve destekçisi olmak istediler. Vakfımızdaki ekip ve bu şirketlerden uzman arkadaşlarla, üniversite paydaşlarımızdan akademisyenler biraraya geldi ve her bir yarışma için bir Danışma Kurulu oluşturuldu. Bu danışma kurulları çalışmalarına Kasım ayında başladı ve 12 farklı daldaki teknololi yarışmalarının içerikleri hazırlanması için süreç başlatıldı.
24 ÜLKEDEN 2400 BAŞVURU ALDIK
Festival bu yıl ilk kez düzenleniyor olmasına rağmen, sadece Türkiye'den değil yurtdışından da ciddi bir ilgi gördü. Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi'ne, 83 ülkeden 600'den fazla teknoloji girişimi başvurdu. HackIstanbul için, 24 ülkeden yaklaşık 2400 katılımcından başvuru aldık.
World Drone Cup ise, en fazla ülkeden yarışmacının katılacağı drone kupası olacak. 25 ülkeden 64 drone yarışcıyı TEKNOFEST'te yarışacak.Teknoloji yarışmalarında ise, özellikle TÜBİTAK işbirliği ile düzenlediğimiz İHA ve Türksat işbirliği ile düzenlediğimiz model uydu yarışmalarına kaydadeğer sayıda yabancı takım başvurdu.
DRONE'U HACK'LEME YARIŞI
Nisan ayı itibarıyla yarışma başvuruları kapandı. Toplamda 2000'in üzerinde takım, ki bu takımlar arasında yurtdışından yabancı takım başvuruları da vardı, yarışmak için başvurdu. Takımların başvuruları değerlendirildi, teknik altyapısı yarışmalara uygun olarak belirlenen takımlar kabul edildi. Sonrasında yaz döneminde, çoğu kategoride aday takımlar detaylı teknik raporlarını sundular. Bu rapor aşamasında da başarılı olan takımlar TEKNOFEST'te yarışmaya hak kazandı. Bu süreçte paydaşlarımızla birlikte, hazırlanan takımlara ulaşım ve teknik malzeme desteği sunduk.
TEKNOFEST kapsamında düzenlenen bir diğer yarışma HackIstanbul. HackIstanbul'a, 24 ülkeden yaklaşık 2500 takımdan başvuru aldık. Aralarında dünyaca ünlü beyaz şapkalı hackerların da olduğu çok güçlü başvurular vardı. Adaylar iki aşamalı yarışmaya tabi tutuldular. Son aşamaya kalan 10 ekip, TEKNOFEST'te yarışacak ve Aselsan'ın yarışma için geliştirdiği özel anti drone sistemine sızmaya çalışacak.
SABAH
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.