Arife günü oruç tutulur mu? Kurban Bayramında arife günü oruç tutulur mu?

Arife günü oruç tutulur mu? Kurban Bayramında arife günü oruç tutulur mu?
Kurban Bayramı heyecanı yaşanırken, arife günü orucunun detayları da Diyanet'in sayfasında araştırılıyor. Arife günü oruç tutulur mu ve bunun fazileti nedir gibi sorular art arda geliyor. Peki, arife günü oruç tutmak zorunlu mu?

Mübarek zamanlarda İslam dünyası oruç tutuyor. Kurban Bayramı Arifesinde oruç tutmayı düşünen Müslümanlar, Arife günü oruç tutulup tutulmayacağını araştırıyorlar. İşte, Arife günü orucuyla ilgili merak edilenler ve oruç tutmanın yasak olduğu zamanlar...

ARİFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı Arife günü oruç tutmak hakkında merak edilenleri yanıtladı. Arife günü, hacı adayları dışındaki Müslümanlar oruç tutabiliyor.

ARİFE ORUCU FAZİLETİ NEDİR?

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.

Hz. Peygamber (s.a.s.), Arife günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olabileceğini Allah'tan umut ettiğini belirtmiştir. Ancak hac ibadetinde bulunanların, ibadetlerini aksatmamaları ve sıkıntıya düşmemeleri için Arife günü oruç tutmamalarının daha uygun olacağı ifade edilmiştir.

ORUÇ TUTMANIN YASAK OLDUĞU GÜNLER

Oruç tutmanın yasak olduğu günler arasında öncelikle bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Ramazan Bayramının birinci günü ve Kurban Bayramı günlerinde oruç tutulmaması gerektiğini bildirmiştir.

Hacıların, oruç tutmaları nedeniyle güçsüz ve yorgun düşebilecekleri göz önünde bulundurularak, Zilhiccenin 8. ve 9. günlerinde oruç tutmamaları daha uygun görülmüştür.

Ayrıca, sadece âşûrâ gününde (Muharrem ayının 10. gününde) oruç tutmanın mekruh sayıldığı belirtilmiştir.

Şaban ayının sonuna gelindiğinde, Ramazan'ın başlamasından önceki günlerde oruç tutulup tutulmaması konusunda şüphe yaşanması durumunda, bu günlerde oruç tutmanın mekruh olduğu ifade edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.), Ramazan'ı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamayı yasaklamıştır.

Son olarak, iki veya daha fazla günü arka arkaya iftar etmeden oruç tutmanın mekruh olduğu belirtilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.