Kabotaj bayramı ne zaman 2024? Kabotaj bayramı neden kutlanır? Kabotaj bayramı resmi tatil mi?
Türkiye'nin milli bağımsızlığına önemli katkıları olan Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girdi. Kanunun kabul edilmesinin ardından 1935 yılından bu yana Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlanıyor.
KABOTAJ BAYRAMI NE ZAMAN, RESMİ TATİL Mİ?
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı her yıl 1 Temmuz'da kutlanıyor. Ancak, Kabotaj Bayramı resmi tatiller arasında yer almıyor. Yani, bu özel gün, resmi tatil statüsünde değil ve çalışma düzeninde bir değişiklik olmuyor.
KABOTAJ NEDİR?
Kabotaj, bir ülkenin kendi karasularında ve limanlarında her türlü deniz taşımacılığı ve liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. Bu, sadece o ülkenin gemilerinin ve deniz araçlarının kendi limanları arasında sefer yapabileceği anlamına gelir. Kabotaj hakkı, bir ülkenin deniz ticaretinde tam bağımsızlığını sağlaması açısından büyük önem taşır.
KABOTAJ BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Türkiye'nin denizlerdeki bağımsızlığını ve egemenliğini simgeler. Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının ardından kapütülasyonların kaldırılmasıyla Türkiye, denizlerdeki egemenlik haklarını geri kazandı. Bu sürecin önemli bir parçası olan 815 sayılı Kabotaj Kanunu, 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarıldı ve aynı yıl 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Bu kanunla, Türkiye'nin limanları arasında sadece Türk bayraklı gemilerin hizmet vermesi zorunluluğu getirildi.
1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, Türkiye'nin denizlerdeki mutlak bağımsızlığını ilan etti. Bu tarihi adımın ardından, 1935 yılından itibaren her yıl 1 Temmuz'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 yılında ise bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak genişletildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.