Bunlar kimin paşası?
Ergenekon Örgütü soruşturmasıyla yüzyılın soygunları da bir bir deşifre olmaya başladı. Ergenekon davasının 3. iddianamesinin 138. delil klasöründe, Ünal İnanç’ın evinde bulunan el yazısı tek sayfalık dokümanda, Jandarma Genel Komutanlığı’na alınacak Skorsky helikopter için rüşvet alındığı iddia ediliyor.
ESKİ JANDARMA GENEL KOMUTANI AMERİKA’YA ÇALIŞMIŞ
Skorsky firmasın Türkiye Genel Merkezi’nde çalışan Atilla isimli eski bir Skorsky helikopter teknisyeni emekli astsubaydan aldığı bilgileri not eden İnanç, şu iddiaları gündeme getiriyor:
“Helikopter Skorsky diye firma var. Genel Merkezi Mecidiyeköy’de, Ankara Kavaklıdere’de şubesi var. Şirketin başında ABD ile irtibatı sağlayan koordinatör olarak 35 yaşında bir Amerikalı var. Eski Jandarma Genel Komutanları R.B. ve F.Ö.B. var. B. 3 yıl önce emekli oldu, yerine R.B. geldi. B. bu firmada ayda 40 bin dolar maaş alıyor, 20 binini görevdeki Jandarma Genel Komutanı B.’ye veriyor. B. de 2 yıl önce emekli oldu. B. bu yılsonunda şirketten ayrılıyor, yerine R.B. geliyor. Genel Komutanlığa getirilen M.Ş.E. ile firmanın irtibatını artık R.B. sağlayacak. Bu çark 11 yıldır sürüyor. KKK’da Kara Havacılık Daire Başkanı ile oradan emekli Tuğgeneral A.Ö. de aynı çarkı burada devam ettiriyor. Bilgileri veren A. bu firmada çalışıyor. Eski bir Skorsky helikopter teknisyeni emekli astsubay. Ankara’ya gelip ihalelere giriyor, sonra KKK ve Jandarmaya gidip dağıtımı yapıyor. Skorskylerle ilgili işlerin % 90’ını bu firma alıyor.”
BATIK BANKALARIN TEMSİLCİLERİ DE EMEKLİ ASKERLERDİ
Bilindiği gibi el konulan Egebank, Sümerbank, Yurtbank, Esbank ve Yaşarbank gibi kurumların danışmanlığını da emekli askerler yapıyordu. O dönemde el konulan bankaların toplam aktifleri (bilanço büyüklüğü) 1998 yılı sonu itibariyle 1 katrilyon 866 trilyon 312 milyar TL idi. 1998 dolar kuru itibariyle 5.7 milyar dolar olan bu bilanço büyüklüğü, 1999 sonu itibariyle 7.5 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Bu el konulan bankalar içinde Sümerbank, Alaaddin Çakıcı çetesi tarafından öldürülen Nesim Malki, Erol Evcil ve Hayyam Garipoğlu tarafından 1995 yılında “özelleştirme” kapsamında satın alınmıştı. 17.5 trilyon sermayeli ve 1998 itibariyle aktif büyüklüğü (bilanço) 312 trilyon olan bankanın Genel Müdürü Cengiz Biçer ve Yönetim Kurulu üyesi Muhittin Fisunoğlu’ydu. Muhittin Fisunoğlu, 1990-93 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığını yapmış ve emekliye ayrılmıştı. “Holding generalleri”nin en sonuncusu olarak adlandırılan Kara Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Muhittin Fisunoğlu, 25 Aralık 1999’da Milliyet’e verdiği röportajda Sümerbank’a giriş öyküsünü şöyle anlatmıştı: “Bankacılık alt kadroda teknik bir konu. Yönetim kadrosunda ise teknik bilgi gerektirmiyor. Herkes kendi bilgi birikimiyle faydalı olabilir. 1998 yılında bir arkadaşım tarafından bir banka yönetimine girmek isteyip istemeyeceğim soruldu. Hangi banka olduğunu sordum. Sümerbank olduğunu söyledi. Ben de kabul ettim.”
ERSÖZ DE RUS TEMSİLCİSİ ÇIKMIŞTI
Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün emekli olduktan sonra Rusya silah ihraç firması Rosoboronexport şirketine danışmanlık yaptığı da iddia edilmişti. Hatta yakalandığı sırada yanında bulunduğu belirtilen Ulvia Seremova’nın şirketin Türkiye temsilcisi olduğu bilgileri de basında yazılmıştı.
TÜRKİYE SKORSKY’E YABANCI DEĞİL
Skorsky helikopterlerine Türk halkı pek de yabancı değil. Çünkü Dağlıca baskınında şehit olan askerler için bütçe yetersizliğinden karakol yapamadığını söyleyen dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hasan Iğsız milyon dolarlık helikopterle pikniğe çıkmış ve kamuoyunda büyük tepki toplamıştı.
IĞSIZ, ‘PARA YOK’ AÇIKLAMASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
Aktütün Karakolu’na saldırı sonrasında açıklama yapan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, konum olarak savunmaya uygun olmayan 5 karakolun 2007 yılından itibaren taşınması için çalışma başlatıldığını, ancak bunun maddi imkânlar elvermediği için yapılamadığını ifade etmiş ve büyük tepki toplamıştı. Iğsız, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlanmış ve ödenek yokluğunun söz konusu olmadığı açıklanmıştı. 12 milyar 997 milyon TL’lik bütçeye sahip Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu gerekçeyi öne sürmesi ise anlaşılamamış ve söz konusu açıklamalar sert dille eleştirilmişti.
KEMAL GÜMÜŞ-VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.