Yücel Çakmaklı
Türk sinema tarihindeki önemli isimlerden biri de Yücel Çakmaklı’dır. Her ne kadar sinema tarihini elinde bulunduranlar ve kendilerine göre yazanlar, Yücel Çakmaklı’yı görmezden gelse de Yücel Çakmaklı milletin yönetmeni ve milletin gönlündedir. Buna örnek olarak 2008 yılında TBMM tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası”nın yanı sıra Kültür Bakanlığı’nca da sinemadaki 50 yıllık hizmetleri dolayısıyla “Emek ödülü” verilmiştir.
Yücel Çakmaklı sinema tarihinde çok önemli bir iş yapmıştır ve ilk defa bir yönetmen, yaptığı filmlerde din adamını diğerleri gibi üçkâğıtçı, gözü patlak, sakalı karışık, sürekli yalan söyleyen ve sahtekârlık yapan adam kılığından çıkarıp, dürüst adam kılığında sunmuştur. Çakmaklı’nın bu hizmeti bile kıyamete kadar anılması gereken bir emektir.
Milli sinema akımı Yücel Çakmaklı ile başlar. Yeşilçam’a yeni bir anlayış getirmiştir. Ağa babalarının paraları basarak; “Ben şu kadın artistin filimde oynamasını istiyorum, bunun için size para veriyorum” diye çekilen filmlerin dışında Çakmaklı; “Birleşen Yollar” adıyla kimsenin boyunduruğu altına girmeden sinemadaki ilk çıkışını yapar.
“Birleşen Yollar,” bütün Türkiye’nin istediği sinema filmidir. Büyük bir ses getirir. Filmin romanı “Huzur Sokağı” 20 yıl, en çok satanlar listesinden inmez ve bugün bile hâlâ çok satmaktadır. Yücel Çakmaklı milletin hissiyatına tercüman olmuştur. Artık bundan sonra böyle filmler çekmelidir ve sinema sanatı millete hizmet etmelidir.
Yücel Çakmaklı’nın sinema ve televizyon ile milletimize yaptığı hizmetler ayrı bir sinema tarihi olacak cinstendir. Toplumumuzun nerede sahip çıktığı bir sinema filmi veya televizyon dizisi olmuşsa, orada Yücel Çakmaklı imzasını görmek mümkündür.
Yücel Çakmaklı sinemada 50. yılını tamamladı. 50 yıldır kamera arkasında koşturmakta. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 50 yıla bir teşekkür vefası olarak, Yücel Çakmaklı haftası düzenledi. İBB Kültür A.Ş tarafından icra edilen Yücel Çakmaklı haftasında film gösterileri ve söyleşiler yapıldı.
Sinema ve televizyona 50 yılını harcamış Yücel Çakmaklı’nın televizyon dizileri de yapıldığı dönemde çok konuşuldu ve halen de büyük bir beğeniyle izlenmekte. “Kuruluş” ve “Küçük Ağa” başta olmak üzere imza attığı televizyon dizileri toplumumuzun gelenek, görenek, örf, adet ve değer yargılarına hizmet etmiş birer şaheser durumundadır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Yücel Çakmaklı adına düzenlenen haftanın kültürümüze ve kültürel değerlerimize verilen önemin bir göstergesi olduğunu, sanat adamlarımızın özellikle genç kuşaklara aktarılması ve tanıtılmasını tarihi bir vazife addederek, düşüncelerini şöyle dile getirdi.
“Yücel Çakmaklı gibi sinema ve televizyona emek vermiş büyük yönetmenlerimiz var. Her biri ayrı bir değer. Yücel Çakmaklı 50 yıldır setten sete koşarak, stüdyolarda geceleyerek, yaz kış, soğuk sıcak, demeden halkımızın duygu ve düşüncelerine tercüman olan film ve dizilere imza atmış bir kültür ve sanat adamımızdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına biz de vefa borcu olarak kendisini ve filmlerini halkımızla buluşturduk.”
Yücel Çakmaklı film ve dizileri üzerine kısa bir yolculuk yapalım ve 50 yıla neler sığmış bir bakalım. 1970 yılında “Birleşen Yollar” filmiyle Türk sinema tarihine “Milli Sinema” akımın sokan ve bu alanda çığır açarak nice yönetmenlerin arkasından gelmesini sağladığı gibi yine nice filmlerin yapılmasına ön ayak olmuştur.
1970’lerin ortasından itibaren TRT dizilerinde yönetmenliğe başlayan Çakmaklı, 1980 yılında “IV. Murat’tan” sonra artık sinema ve televizyonu birlikte götürmeye başlar. “Küçük Ağa” ve “Kuruluş” gibi uzun soluklu dizilerden sonra 1988 yılında Kahramanmaraş’ın kurtuluşun anlatan “Sahibini Arayan Madalya” ile sinemaya tekrar döner.
TGRT televizyonu için yüzlere diziye imza atar. Bu arada TRT’de yine onlarca dizide Yücel Çakmaklı imzası görülür. Genç kuşakların yoksun kaldığı bu diziler ve sinema filmlerinden bazılarının isimlerini zikredelim. “Memleketim,” “Bir Adam Yaratmak,” “Çok Sesli Bir Ölüm,” “Denizin Kanı,” “Hacı Arif Bey,” “Aliş İle Zeynep,” “Kızım Ayşe,” “Zehra” ve “Oğlum Osman” gibi filmleri saymak mümkün.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.