Filistinli olmak nasıl bir şey?
Filistin ve Gazze kan gölüne dönmüşken; biz burada ‘komşu ve kardeş’lerimizden habersiz, ilgisiz, dertsiz olabilir miyiz? Hiç değilse zalime karşı ‘buğz’u devam ettirmeli, beş vakit de Gazzeli kardeşlerimize duâ etmeliyiz.
Hadiseleri değerlendirirken, bizim bildiğimiz ya da bilmediğimiz ‘hikmet’leri olduğunu da unutmamak lâzım. Aynı zamanda fert olarak bizler ‘el’e bakıp, ‘kalp’e bakamayacağımıza göre olayları da gördüğümüz kadarıyla değerlendirebiliriz.
Tabiî ki genelde Ortadoğu, özelde de Filistin meselesi bir günün meselesi değil. Geçmişi yıllara dayanan planların, hesapların neticesinde bu kan deryası meydana geldi. Bütün bunlara rağmen ortada ihtilâfa sebep olmayan bir durum var: İsrail yüzde yüz zulmediyor ve masum Filistinliler haksız yere katlediliyor. İnsanlığın bir an önce bu zulmü sona erdirmesi gerekir.
Konu ile ilgili birbirinden dikkat çekici değerlendirmeler yapılıyor. Bunlardan biri de Ortadoğu bölgesinin siyasetini ve güvenlik konularını yakından izleyen Doç. Dr. Gülden Ayman’a ait. MÜ öğretim üyesi olan Ayman, Neşe Düzel’in soruları üzerine hadiseyi (Taraf, 5 Ocak 2009) etraflıca değerlendirip gerçekleri ortaya koymuş.
“(İsrail) Gazze’den neden çıkmıştı ve şimdi niye girdi?” sorusunu cevaplandıran Doç. Dr. Ayman şöyle demiş: “İsrail 1967’de işgal ettiği Gazze’den 2005’te Filistin baskısıyla çekilmedi. Bu toprakta hiçbir çıkarı olmadığı için çekildi. Şimdi tekrar girdi çünkü orası Hamas’ın üssü ve İsrail Hamas’ın üssünü yıkmak istiyor. Ayrıca Filistin liderliğinin kendi içinde bölünmüş olması da İsrail’e bütün bu yaptıklarını savunabileceği bir söylem imkânı sağlıyor.”
Doç. Dr. Gülden Ayman’ın diğer tesbitleri şöyle özetlenebilir:
*İsrail’in öteden beri stratejisi bire karşı bindir. Eğer Hamas Kassam füzeleriyle saldırarak dört İsrailliyi öldürmüşse, İsrail’in buna cevabı daima yok edicidir. Bu çok ezici Gazze taarruzunun şimdi yapılmasının bir diğer etkenini de İsrail’de yaklaşan seçimler oluşturuyor. Şimdi seçimler öncesinde İsrail’de sertlik yanlıları prim yapıyor.
*İsrail kendisini son dönemde Ortadoğu’da yalnızlaşmış hissediyor. Çünkü yeni başkan Obama’yla birlikte Amerika’nın bölgede İran’la diyalog kurması gündeme geldi. Bu ihtimal İsrail’i rahatsız ediyor.
* (Ateşkes neden bozuldu?) Ateşkesin belli bir tarihi vardı, bu tarih aşıldı. Zaten iki taraf arasındaki güç uçurumu ne zaman biraz daralsa... Yani zayıf olan kuvvetliyi sıkıştırmak için ne zaman bir şans yakalasa zayıf olan hemen bir adım atıyor. İsrail, Hamas’ın geliştirdiği Kassam füzelerine karşı bir yol bulamadı.
*(Hamas kim?) Hamas apayrı bir terörist örgüt değil, intihar bombacılarını iknâ etse de, diğer terör örgütlerinden çok farklı Hamas. Aslında Hamas Gazze’de her evden bir kişi... Hamas halk demek. Şimdi nasıl savaşırsınız bütün bu evlere karşı?
*Arap ülkelerinin kamuoyları tamamen Hamas yanlısı. Onlar da kendi hükümetlerinin Filistin sorunu konusunda çok atıl kaldığını düşünüyorlar. Halklar Filistin sorununa çok duyarlılar. Arap ülkelerinin yönetimleri bu yüzden çok ikircikli bir konumdalar. İsrail’in başarılı olabilmesi için Gazze’de herkesi öldürmesi lâzım. Bu mümkün değil. Hamas dikkate alınmadan Filistin sorununa bir çözüm getirilemez.
*El Fetih, hem yolsuzluğa çok battığı için hem de Hamas gibi toplumuna yardım götüren bir örgüte dönüşemediği için Filistin’de etkisini kaybetmişti. Ayrıca İsrail çok farklı taktikler uygulayarak onu da çok yalnızlaştırmıştı. Şimdi İsrail, El Fetih’i muhatap saydığı için bu örgüt hâlâ etkilli. İsrail’in işine, onları bölerek, güçsüzleştirerek yönetmek geliyor. Göçler İsrail’in can damarı. Filistinliler çocuk doğuruyor, İsrail ise göç alıyor. Son yıllarda bu şiddet sarmalı yüzünden hem İsrail’e göç edenlerin sayısında dramatik bir düşüş var, hem de İsrail’den göç edenlerde bir artış var. Çünkü kimse böyle bir ortamda yaşamak istemiyor.
Ve can alıcı soru: “Filistinli olmak nasıl bir şey?”
İşte cevabı: “Filistinli olmak, cehennemi dünyada yaşamak gibi bir şey. Her an yok olmayı ve yok sayılmayı yaşıyorlar.”
Dünyada insanlık ölmediyse, Filistinliler bu cehennemden kurtarılmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.