Sakallı paşaya kritik sorular

Sakallı paşaya kritik sorular

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, iki emekli orgeneralin de gözaltına alındığı 1 Temmuz operasyonu sırasında yurtdışına kaçmıştı. Eski istihbaratçı olmasının faydasını mı gördü bilinmez ama operasyonu önceden öğrendiği ihtimali yüksek gözüküyor.

6.5 ay sonra yakalandı. Sakallı ve tipi bir hayli değişmiş. Kamuflajı ihmal etmemiş. Karadeniz’den deniz yoluyla ve sahte kimlikle yurda giriş yaptığı anlaşılıyor. İlk bakışta sağlık problemleri yüzünden döndüğü izlenimi var. Gerçek nedeni sanırım zamanla anlaşılacaktır.

Ancak Ersöz’ün Ergenekon soruşturmasının ‘kilit ismi’ olduğu yönünde yaygın kanaat bulunmaktadır. Sorgulama, soruşturmanın seyrini etkileyebilecek çok önemli yeni ipuçlarını ortaya çıkarabilir. İlave olarak, Ergenekon’un uluslararası (özellikle Rusya) bağlantılarına, hatta PKK ilişkisine yeni boyut kazandırabilir.

Levent Ersöz, Ergenekon sanığı Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı, Sarıkız ve Ayışığı gibi darbe senaryolarının pişirildiği dönemde (2002-2004) İstihbarat Başkanlığı görevinde bulundu. Emrindeki Teknik Takip Daire Başkanı Albay Atilla Uğur da şimdi Ergenekon kapsamında yer alıyor.

Eruygur, 2004 yılı Ağustos ayında emekli olup yerini Orgeneral Fevzi Türkeri’ye bırakınca Eruygur’un Jandarma istihbaratındaki ekibi Levent Ersöz ve Albay Atilla Uğur, Ankara’dan uzaklaştırıldılar. Ersöz Bursa’ya, Uğur Çanakkale’ye gönderildi. Şuradan kısa süre önce de (2004 Mart/Nisan) bu ikilinin alt kadrosu Genelkurmay’dan gelen talimat doğrultusunda dağıtılmıştı.

Ayrıca, Ersöz’ün 2005 yılı Ağustos ayında emekli olduktan sonra Rusya’nın savunma sanayinde ihracatla yetkili tek firması Rosonboron Export bünyesinde danışmanlık yaptığı biliniyor. Hatta 2008 yılı Mart ayında (operasyondan 4 ay önce) bu firmanın Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’ndeki tanıtım toplantısına katılmıştı.

Türkiye’den iki milletvekili, bazı Rus generalleri ve çok sayıda savunma sanayi temsilcisinin bulunduğu bu toplantıda, değişik özelliklerde hafif-ağır silahtan savaş uçağına kadar değişik ürünler hakkında sunum yapıldı.

Toplantıdan ayrılırken kullandığı araç, zırhlı S 600 Mercedes’ti.

Soruşturmaya göre bugün Ergenekon aile fotoğrafında gözüken Şener Eruygur, Levent Ersöz ve Atilla Uğur hakkında bu kısa bilgileri verdikten sonra, bir kısmı iddianame eklerine de yansıyan şu önemli iddialara yanıt bulmak gerekiyor:

-Levent Ersöz, Şener Eruygur’un da adının karıştığı Sarıkız ve Ayığışı darbe senaryolarına ne gibi istihbarat desteği sağladı?

-2003 yılı sonunda Mustafa Balbay imzalı ‘Genç Subaylar rahatsız’ manşetindeki rahatsızlar arasında kendileri de var mıydı?

-Cumhuriyet Yazarı Mustafa Balbay’la karargahta bir araya geldikleri 5 Ocak 2004 tarihli görüşmeyi ne amaçla kayda aldılar?

-Hükümetin Kıbrıs’ta desteklediği Annan Planı’ndan Mart’taki yerel seçimlerde aday olacak isimlere ve Cumhuriyet Gazetesi’nin tirajının arttırılmasına kadar çok sayıda konunun ele alındığı görüşme kaydı için kim emir verdi?

-Bazı üst düzey komutanlar, hatta dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün takip edildiği iddiası var, doğru mu?

-2003 Eylül ayında Albay Erdal Sarızeybek’in alay komutanlığı yaptığı dönemde Şanlıurfa’da telefonlarının dinlenmesi talimatı verilen 9 kişi kimdi? Bunlar arasında Tansu Çiller var mı?

-Telefon dinlemeleriyle ilgili Erdal Sarızeybek’le yaşandığı iddia edilen kavga doğru mu? Doğruysa neden?

-Güneydoğu’da haber elemanı olarak kullanıldığı iddia edilen ve Veli Küçük’le yakın ilişkisi olduğu belirtilen Yalçın Tanfer’in bölgedeki aşiret reislerinden topladığı paralarla bölgede sürdürülen yakın takibin bir ilgisi var mı?

-Adı Şemdinli’deki bombala olayına karışan PKK itirafçısı Veysel Ateş, Ersöz’ün ekibinde miydi?

-Ersöz’ün yakın çalışma arkadaşı Albay Atilla Uğur, Çanakkale’de görev yaparken Abdullah Öcalan’la görüştü mü? Bu iddia doğruysa görüşme talimatla mı gerçekleşti, neler konuşuldu?

-Abdullah Öcalan’ın Şam’da kaldığı binada oturan ve onunla görüştüğü iddia edilen askeri ateşe Atilla Uğur muydu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi