Nasrettin Hoca’dan Bush’a...
Ahmet Hakan gibi yapalım isterseniz: Nasreddin Hoca ile Bush arasındaki 10 benzerlik nedir? 10 benzerliği elbetteki bilmiyoruz ama bazı benzerlikler var. Sözgelimi, Bush’un önleyici vuruş/darbe doktrinini Nasrettin Hoca’dan devşirdiği ve ilham aldığı söylenmektedir. Preemptive strike/önleyici vuruş olarak tarihe geçen Bush doktrini aslında Nasrettin Hoca’nın doktrini imiş. Nasıl mı? Nasrettin Hoca’nın testiyi kırmadan önce oğlunu cezalandırması aslında bu doktrinin ilk teorisyenini de ortaya koymaktadır. İsterseniz fıkranın kalanına geçelim. Nasrettin Hoca, oğlunu çeşmeye gönderecekmiş. Testiyi eline verdikten sonra oğlunun kulağını çekmiş. Sonra da: “Sakın testiyi kırma!” diye çekişmiş. Bu durumu görenler: “Ne yapıyorsun Hoca Efendi?” demişler. “Çocuk testiyi kırmış değil ki... Hiç suçu olmayan çocuğu ne diye azarlıyorsun?” Hoca: “Testi kırıldıktan sonra ne ehemmiyeti var, tembih etmenin ne karı, ne de faydası olur” diyerek etraftakileri susturmuş. Demek ki, Bush doktrininin kaynaklarından birisi merhum Nasrettin Hoca imiş. Burada Ahmet Hakan’dan ayrılarak Bush’un seleflerinden birisinin de Brejnev olduğuna dikkat çekelim. Muhammed Haseneyn Heykel bir kitabında Brejnev’e atfettiği benzeri bir hikayeyi naklediyor. Brejnev Nasrettin Hoca’nın yerine koyduğu bir Rus köylüsünün zekasını anlatırken testiyi kırmadan tedbir almaya yönelik olarak aynı hikayeyi aktarır. Demek ki Bush’un önleyici vuruş veya darbe doktrininin birden fazla referansı var. Bu referasların başında elbetteki Nasrettin Hoca geliyor. İkinci sırada da Brejnev var.
-
Bush aslında hikmet sahibi değil, gabavet sahibidir. Zira kibri, zekasını ve hikmetini örtmüş gibidir. Dolayısıyla Nasrettin Hoca ile arasında bir benzerlik kurmak kolay değil. Lakin önleyici vuruş ile Hoca’ya atfedilen testi kırma fıkrası arasına birebir benzerlik var. Bush’un asıl rol modeli Brejnev olmalı. Bilindiği gibi, Afganistan işgali ve ekonomik durgunlukla birlikte SSCB’yi çökerten Brejnev olmuştu. ABD açısından da aynısı yapan Bush olmuştur. Bu itibarla, Bush doktrini aslında Brejnev doktrinidir. Bundan dolayı Brejnev’e karşı çıkan Brzezinski gibiler Bush’un da aleyhinde yer almışlardır. Önleyici darbe noktasında veya ihtiyati cezalandırma bağlamında Arap liderleri de Bush’un selefleri arasında sayılmalıdır. Gerçekte de öyledir. Aslında Bush demokrasi götürmek istediği Arap liderleri ile aynı anlayışı temsil ediyordu. Arap liderler halklarını Bush gibi hem toplu hem de bir kısmını önleyici ceza veya ihtiyati hapis ile cezalandırırlardı.
-
Bush’un seleflerinden ve doktrin kaynaklarından birisi de bizzat Hitler’dir. ‘Ya bizimlesin ya da karşımızdasın’ doktrinin kaynağının Hitler olduğu bilinir (el hivar el aklani, Salih Mübarek, http://www.asharqalarabi.org.uk/mu-sa/b-mushacat-2062.htm). Bush bu sloganı yeniden canlandırmıştır. Dünyayı düşmanlar ve dostlar şeklinde iki kategoriye ayırmış ve hayali tasniflerle birlikte dünyanın bir kısmına savaş açmıştır. Bu anlamda, Bush aynı zamanda Don Kişot’un da haleflerinden veya günümüzdeki temsilcilerinden birisidir. Türkiye’de de 28 Şubat sürecine aslında Demirel’in deyimiyle doğmamış çocuğa don biçerek İslâmi kesimleri cezalandıranlar, yine dahildeki önleyici darbenin mimarları Demirel ve 28 Şubat aktörleri olmuştur. Bush’un akildanelerinden biri olan Richard Perle gibi Vural Savaş da Refah camiasını şerrin kaynağı olarak görmüş ve güya şerrin kaynağını kurutmak için Refah’ı kapatma davası açmıştır. Sonra bu davayı açanların aslında Ergenekon gibi örgütlerle asıl şerrin kaynaklığını temsil ettikleri anlaşılmıştır. Kimse benim ayranım ekşi demez. Dolayısıyla Bush ‘ayranım ekşi’ demezken Vural Savaş da ayranının ekşi olmadığını söyleyenlerden. Yaşar Nuri ile birlikte aynı hedefe atış yapıyorlar. Yaşar Nuri, Yaşar Okuyan’ın deyimiyle kendisine ayna tutan Allah ile Aldatmak kitabını yazarken Vural Savaş da Hukuk ile Aldatmak kitabını yazmış. Bu iki kitabın ismi birbirine çok benziyor. İntihal değil, ilham olmalı. Birisi din mühendisliğinin bariz isimlerinden iken öteki de bir dönem kurgu ile ve hukuk mühendisliği ile Türkiye’de siyasete yön vermek isteyenler arasındaydı. Galiba bu kitapları aynaya bakarak yazmış olmalılar. Acaba Arapların deyimiyle modern Cuha veya Hoca sadece Bush’dan ibaret mi yoksa yanına Nuri ve Savaş gibilerini de katmak gerekir mi? Bilemiyoruz. Ama doktrinleriyle Bush ve hempaları Hoca’ya rahmet okuturlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.