İki dergi, bir şiir kitabı
Bu hafta iki dergi ve bir şiir kitabından söz etmek istiyorum. İlk dergimiz “Birdirbir” adını taşıyor. “Eğlenceli din eğitimi ve kültürü dergisi” alt başlığıyla yayın hayatını aylık olarak sürdüren dergi, Filistin Özel sayısı hazırlamış.
Çocukların ve özellikle de anne babaların yakından takip etmesi gereken dergi, çocuk dili ve çocuk gözüyle bezenmiş. Çocuklara bilgi boğumu yaşatmıyor. Az, öz bilgilerle donatılan dergiye sahip olunmalıdır diyerek sayfalar arasında kısa bir gezinti yapalım.
Filistin özel sayısında ilk sayfa; “İsimleriyle Rabbimiz” konusuna ayrılmış. “Hacivat ile Karagöz” çizgilerle yine derginin sayfalarını süslemiş. Nezire Demir “Allah’ım” isimli şiiriyle Filistin dramını anlatmış. “Hayat Bilgisi” bölümü “Kalbimizden Yükselen Feryat Kunut” dualarına ayrılmış.
“Kulağa Küpe, Hayta ile Cemşit, Çırak Taci, Batuta, Gazze, Gazze’ye Adanmış Sözler, Oyuncak, Filistin İçin 99 Dua, İcat Taci, Zorbul Zehra’nın Günlüğü, Yardım Yapamazsam Yandım, Kur’an Ansiklopedim, Siz Olsaydınız, Hanzala, İbrahim, Hasan ve Hatice’nin Maceraları, Yanlarına Kalmayacak, Filistin’in Şekerleri, Cenk Şarkısı, Mutluluk Çağından, Allah’ın Adıyla Çıkın Yola, Gazzeli Gülsüm, İlginç Sorular ve Ödüllü Bulmacalar” gibi konular da derginin diğer sayfalarında yer alıyor.
Birdirbir dergisi için irtibat telefonu: (0216) 481 30 23
İkinci dergimizin adı; “Dil-Kültür ve Edebiyat Dergisi” olan “Yağmur.” Üç ayda bir yayınlanan “Yağmur” yine dopdolu bir şekilde okurlarının karşısına çıkmış. Dergi vardır, bir çırpıda okunur geçer. Dergi vardır, lazım oldukça okunur geçer. Dergi vardır, her an elinizin altında durur, hem okunur, hem yararlanılır, hem paylaşılır. İşte Yağmur onlardan biri.
Yağmur’un bu sayısında “Kültür Problemimiz ya da Kendimiz Olma” mevzuu işlenmiş ve şu noktaya dikkat çekilmiş; “Kendi kültürümüzle yeniden dirilişimiz, imanla şahlanmış gönül erleri, düşünce ufkuyla yarınlarda dolaşan fikir mimarları, sanat telakkisiyle varlık ve hadiseleri kucaklayan ve ince tahassüsleri, tefahhuslarıyla, bize bulunduğumuz ufukların ötesinde yeni cevelângâhlar belirleyecek dehalar beklemekte.”
Derginin sayfaları arasında yer alan bir diğer konu ise, “İslâm Estetiği” başlığını taşıyor ve konu hakkında şunlar kaydediliyor; “İslâm sanatkârı, öncelikli olarak kuldur ve bunun bilincinde olarak hareket eder. Onun iyi bir sanatkâr olması, iyi bir kul olmasından geçer. Bir sanatkârın yaptığının ‘güzel’ olması, sanatını Allah ile irtibatlı kılabilmesine bağlıdır.”
“Nasreddin Hoca’yı Mevlana ve Yunus Emre’den Ayırmak Mümkün Değil” mevzuu ise bir başka güzel konu. Farklı kültürler, böylesi değerleri, şahsiyetleri yokken sanal kahramanlar üretiyorlar. Biz ise var olan değerlerimizi, kimliklerimizi yok saymaya veya rengini değiştirmeye çalışıyoruz, değil mi?” diye soruluyor ve cevabı da veriliyor. Sağanak sağanak “Yağmur’a” abone olabilmeniz için irtibat telefonu: (0216) 444 0 361
Yazının başında bir şiir kitabımız var demiştim. Uzun zamandır kaybolan bir şiir adamımız, daha doğrusu edebiyatımızın “kaçmayı ve yalnızlığı seven adamı,” Ömer Aksay oldukça farklı bir şiir kitabıyla eş, dost ve tanıdıklarının karşısına çıkmış.
“Bahçe’nin Epik Sürgünü” adını verdiği şiir kitabının sayfaları arasında dolaşırken, dikenli tellere takılmadan Bahçe’ye girmek gerekiyor. Şiirin birinde dikenli tellere takılmazsanız bile bir diğerinde takılıyorsunuz. Zor şiiri sevenler için harika bir eser olmuş.
Ömer Aksay, hayatın hep ölü noktasında yaşar ama dirice yaşar. Bu özelliği kimseye zarar vermek istemediğindendir. Öfkesini de sevincini de kimi zaman mısralarına katarken, kimi zaman da kelimelerdeki harflere yükler. Bazen bir mısrada dakikalarca duraklarsınız.
Genç kuşaklar için “Ömer Aksay kimdir” sorusuna da cevap vereyim. Adana menşeili ama Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra çeşitli reklam ajanslarında grafikerlik yaptı. Andırın’da 1993’ten Ekim 1994’e kadar “İkindiyazıları” dergisinin son altı sayısını yönetti. 2002 yılında yayınlanan “Eski Bir Yalnızlık Dilinde” ilk kitabıdır. Şiirleri, 1982’den 84’e kadar Bilâl Cerîr mahlasıyla Edebiyat dergisinde; kendi adıyla birçok dergide (Gergedan, Yedi İklim, Hece, İkindiyazıları, Derkenar, Kırklar, Le Poête Travaille, Kitap-lık, Atlılar, Fayrap, Akatalpa, Heves) yayımlandı. Kitap hakkında bilgi için: Hece Yayınları, (0312) 419 69 13
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.