İsrail kazdıkça kanayan yara
İstanbul önemli bir programa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu Cumartesi Zeytinburnu Sanat ve Kültür Merkezi’nde Uluslararası Mescid-i Aksa Sempozyumu düzenleniyor. İsrail dramı bir kere daha çok güçlü bir programla anlatılacak. İmkânı olanların mutlaka bu sempozyumu izlemeleri gerekir düşüncesindeyim.
İsrail’in kazı çalışmalarını bahane ederek yıkmaya çalıştığı Mescid-i Aksa’yı kurtarmak için İslâm dünyasındaki sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Filistin ve birçok ülkeden aktivist ve konunun uzmanı tarihçilerin katılacağı sempozyum, İstanbul Barış Platformu tarafından düzenleniyor.
Birçok kuruluşun bir araya gelmesiyle oluşturulan Barış Platformu’nun Türkiye ayağında ise İHH İnsani Yardım Vakfı, Araştırma ve Kültür Vakfı, İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB), Mazlumder İstanbul Şubesi, Medeniyet İlim Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği ile Mirasımız Derneği yer alıyor.
Mescid-i Aksa yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Duyarlı ülkelerin ve duyarlı milletlerin sessiz kalmaması gereken bir meseledir. “İsrail Kazdıkça Kanayan Yara” sloganıyla organize edilen sempozyumla ilgili İstanbul Barış Platformu tarafından yapılan bir açıklama var. Ben de onu sizlerle paylaşmak isterim.
“Özelde tüm İslâm âleminin genelde de bütün insanlığın ortak mirası olan Mescid-i Aksa, eğer önlem alınmaz ise yakın bir gelecekte İsrail tarafından yok edilme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Mescid-i Aksa Sempozyumu ile Mescid-i Aksa’nın günümüzde karşı karşıya olduğu tehditler, siyonizmin; Aksa’ya, Kudüs’e ve halkına yönelik uyguladığı ihlaller, bölge uzmanları, kanaat liderleri ve insan hakları gözlemcilerinin tespitleri ışığında gündeme getirilecek.
Mescid-i Aksa Sempozyumu ile mescit altında sürdürülen kazılara son verilmesi, Aksa ve çevresindeki mabetlere konan tadilat yasaklarının kaldırılması, Mescid-i Aksa ve çevresinin ivedi olarak korunmasında uluslararası toplumun harekete geçirilmesi hedeflenmektedir.” Açıklama böyle.
Sempozyumun başta Filistin olmak üzere Uzakdoğu’dan Amerika’ya, dünyanın farklı bölgelerindeki kanaat önderlerini ve halkları Mescid-i Aksa duyarlılığı etrafında birleştirmesi; barış ve adaletten yana olan insanlığın gündeminde olan bir meselenin çözümüne katkıda bulunması amaçlanmakta.
Nitekim Mescid-i Aksa, Filistin meselesinin merkezi konumundadır. Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerin sonlandırılması ve Mescid-in korunmasına yönelik çalışmalar, Filistin meselesinin çözümüne de katkıda bulunarak, özelde bölgede, genelde ise dünyada barış ve adaletin tesisinde etkili olacaktır.
Peki, sempozyuma kimler katılacak? Aksa Müessesesinden Zeki Ağbariye, “Mülkiyet İhlallerini,” Araştırmacı-Yazar Israel Adam Shamir, “Çok Yönlü Bir İhlal Kaynağı Olarak Utanç Duvarını,” Mizan İnsan Hakları Merkezinden Dr. Kemal el-Şerefi, “Şiddete Dayalı İhlalleri,” Kudüs Kalkınma Kurumu’ndan Fadıl Vişadi, “Kudüs‘teki Yaşamı,” Arap Çalışmaları Derneği’nden Halil M. Tüfekçi “Kudüs’te Yaşayan Filistinlilerin Zoraki Göçünü,” Çağdaş Araştırmalar Merkezi’nden Dr. Hasan Sanallah ise “Kuşatılmış Kudüs’te Yoksulluğun Toplumsal Etkilerini” anlatacak.
Diğer konuklar ise şu isimlerden oluşuyor: Lübnan Zeytun Araştırma Merkezi’nden Dr. Muhsin Salih, Nahda Hareketi Genel Başkanı Raşid Gannuşi, Beyariğ Müessesesinden Seyyid Abdunnasır Ağbariye, Güney Afrika el-Aksa Cemiyeti Başkanı İbrahim Gabriels, Kanada CBC Müslüman Toplum Danışmanı Essam Hallak, Moro Bangsamoro Araştırmaları Enstitüsünden Abhoud Syed M. Lingga, Kudüs Müessesesi’nden Dr. Ekrem el-Adluni, Mescid-i Aksa ve çevresindeki kazı çalışmalarına başkanlık eden Prof. Dr. Tufan Buzpınar, 48 Toprakları İslâm Hareketi Başkanı Şeyh Raid Salah, Çağdaş Araştırmalar Merkezinden Raid Fethi, Araştırmacı-Yazar Mustafa Özcan, Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci ve İHH Ortadoğu Sorumlusu Ahmet Emin Dağ.
İnşaallah hayırlara vesile olur dileğiyle...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.