Oğlumla sorunlarım var
Onbeş yaşındaki oğlumla aramda ciddi sorunlarım var. Çocuk okula ilk başladığında sorunlu bir öğretmeni vardı. Kadın eşinden ayrılmıştı ve çok sinirliydi. Ama olan bizim çocuklara oldu ve beş yıl boyunca oğlum öğretmeninden baskı gördü. Çocuğum özellikle matematik derslerini sevmiyordu ve buna bağlı olarak da zaman zaman dayak yiyordu. O günlerde olaya pek müdahale etmedim, biraz bekleyeyim dedim ama bu epey uzun sürdü. Çocuk birkaç kere bana geldi ve anne bu gün öğretmen bana hakaret etmedi, vurmadı diyordu o günü kendisi için büyük bir şans olarak görüyordu. Bir kere gittim ve konuşmaya çalıştım bana da hakaret etmeye başladı. Ben de sabrettim ve çocuğum beşinci sınıfı tamamladı sonra başka okula aldık. Aradan epey zaman geçti şimdi lise son sınıfta ama hâlâ o günleri açıyor ve beni kendisini korumamakla suçluyor, eleştiriyor, hatta bu konuda benden nefret ettiğini söylüyor. Çocukların anneleri onları koruyordu sen niye böyle davranmadın diye tenkit ediyor. Oğlumla iyi ilişkiler kurabilmek için neler yapmalıyım? Ferdane Nergiz
Oğlunuzla konuşun
İfadelerinize göre çocuk hayatının en önemli döneminde uzun süreli devam eden baskı ve hakaretlere maruz kalmış. Çocuklar her zaman anne babayı sığınacak bir liman kendilerini tehlikelerden koruyacak bir kalkan olarak görürler. Hatta bu duygularını oyunlarında bile yansıtırlar ve küçük bir şeyde "Seni anneme ya da babama söylerim, o bunun hesabını görür" tarzından cümleler kurarlar. Bu anlamda bizler çocuklarımıza karşı bazı sorumluluklar taşırız ve bunlardan biri de güçlerini aşan, onların ruh ve beden sağlığını tehdit eden tehlikelerden korumaktır... Ayrıca, sevgi vermek, değer vermek ve güven vermek de bu kapsamda önemli birer unsurdur. Bu unsurlardan biri eksik kaldığında çocuğun iç dünyasında bazı yoksunluklar meydana gelebilir.
Anladığıma göre, çocuk o dönem yaşadığı sıkıntılarda sizden yeterince destek alamadığını düşünüyor ve bu konuda arkadaşlarının anneleriyle sizi mukayese ederek, ona gerekli sevgi ve ilgiyi göstermediğinize inanıyor. Bu sorunu gidermek için oğlunuzu bir uzmana götürerek, o dönemin yeniden yapılandırılmasına katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca onunla sevgi ve anlayışa dayalı ilişkiler kurarak güvenini kazanmaya, duygularını anlamaya çalışabilir, ilişkilerinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.
Acaba zarar mı veriyorum?
16 yaşında bir kızım var. Tek çocuk olduğu için biraz fazla şımarttık ve şimdi de bunun sonuçlarını görüyoruz. Gerçi kızım bana fazlaca güvenir ve yaptığı her şeyi bana danışır ama yine de kendi isteklerinin öncelikli olarak yerine gelmesini ister ve öyle de olur. Şimdi lise ikiye gidiyor ama dersleri hiç ciddiye almıyor, özellikle matematik ve İngilizce'den sürekli kalıyor ve ben de imkanlarımı zorlayarak ona özel öğretmen tutuyorum. Ortaokuldan beri, hep özel öğretmen desteğiyle geçti. Eğer derslerine çalışsa ve hiç olmazsa ödevlerini yapsa sınıfını geçecek ve ben bu konuda zorlanmayacağım ama yapmıyor. Nasıl olsa annem özel hoca tutar ve beni sınıfta bırakmaz diye düşünerek bir kere olsun ödev yapmıyor, derslere pek çalışmıyor. Bu konuda ona nasıl bir sorumluluk anlayışı verebilirim? Samime Yılmaz
Sorumluluklarını hatırlatın
Tek çocuğa sahip ailelerde bu türden sorunlar ortaya çıkabiliyor. Sizin de ifade ettiğiniz gibi, aile tek çocuğa sahip olduğu için, onun sınırlarını belirlemiyor ve istediği her şeyi yaparak farkında olmadan çocuğun hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu türden bir sorunla karşılaşmamak için, tek de olsa, çok da olsa çocuğa bazı kuralları öğretmek ve bazı sorumlulukları vermek gerekiyor.
Anladığıma göre, kızınız ders çalışma ve ödevleri yerine getirme sorumluluğunu tam öğrenemediğinden ve onun bu sorumluluğunu özel hoca aracılığıyla siz yerine getirdiğinizden bu türden sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunun için onunla konuşun ve " hepimizin yerine getirmemiz gereken bazı sorumluluklarımız var, aile içindeki görev dağılımına katılmak, derslerine çalışmak ve ödevlerini yapmak ta senin sorumlulukların arasında. Eğer bu sorumluluğunu yapmazsan, sınıfta kalabilirsin ve bunun sonuçlarını yaşamak zorunda kalabilirsin..." tarzından konuşmalarla ona düşüncelerinizi belirtin. Bütün sorumluluklarını yerine getirdikten ve bu konuda yeterli gayreti gösterdikten sonra, zorlandığı bir konu olursa özel öğretmene ancak o zaman ihtiyaç duyabileceğinizi vurgulayın ve lütfen bu sorumluluğu ona verin. Ayrıca gün içinde evde de odasını toplamak ya da sıradan sorumluluklarını yerine getirme konusunda da bu türden bir yaklaşım gösterin ve onun sorumluluklarını ona verin, siz üstlenmeyin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.