Affetmek kazançtır
Uzmanlar öfkesini kontrol etme becerisi kazanan ve öfke duyduğu kişiyi affedebilen kimselerin ruhsal ve bedensel olarak daha sağlıklı olduklarını ve hayata daha pozitif bakabildiklerini ifade ediyorlar. Bu konudaki araştırmalarıyla bilinen Frederic Luskin, 260 kişi arasında yaptığı araştırmasında deneklere affetmeyi öğretmeye çalışmış bu çalışma sürecinde affetmeyi öğrenen deneklerin ruhsal ve bedensel olarak rahatladıklarını görmüş, bu kişilerde strese bağlı olarak gelişen ağrıların iyileştiğini gözlemlemiştir. Luskin bu çalışmasıyla, insanları affetmenin, kişiyi kin ve intikam duygularından arındırdığını ve rahatlık sağladığını ifade etmiştir. Bu anlamda dindar insanların affetmeyi ilke edindiklerinde daha huzurlu ve pozitif olduklarını artık batılı bilim adamları da itiraf ediyorlar ve İslam'ın bizlere asırlar önceden tavsiye ettiği ahlaki düsturları yeni keşfetmenin heyecanıyla tavsiyelerde bulunuyorlar.
Dinimizde, affetmek, insanların kusurlarını yüzüne vurmamak, onlarla iyi ilişkiler kurarak doğru davranış modelini yaşantısal olarak ifade etmek esastır. Hazreti Peygamber, Taifte kendisini taşlayan ve eziyet veren kimselere dahi buğuz etmemiş, onları affetmiş ve onlar için hayır duada bulunmuştur. Kendisine eziyet veren, her fırsatta düşmanlık besleyen Yahudi komşularına da iyi muamalede bulunmuş ve onların haklarını gözetmiş, ikramda bulunmuştur.
Modern kültürün esaretinde yaşayan, günümüz insanı, hayat görüşü olarak çatışmayı ve rekabeti dikkate aldığından affedici ve bağışlayıcı olmaktan çok, kin ve intikam duygularıyla hareket etmektedir. Oysa affetmek insanın hayatındaki en önemli erdemlerden biridir... Affedici olmadığınızda ise, öfkeniz kin ve intikam duygularını da doğuracak ve siz öc alma tutumuyla hareket edeceksiniz. İntikam duygusu başlı başına bir pataloji...Ve intikam duygusunuz varsa, bu sizin sevgi ve muhabbetinizi de silecek, yerine düşmanlık, hırs ve rekabeti getirecektir.
Öfke duyduğunuz ve düşmanlık beslediğiniz birini affettiğinizde ne kadar da çok kazancınızın olduğunu biliyor musunuz? Evet affetmek gerçekten bir kazanç... Affetmek, her şeyden önce sizi yoran, enerjinizi tüketen, etrafınızdaki insanlarla aranıza buz dağları ören öfkenizi kontrol altına almanızı ve bu duygularınızı eğitmenizi sağlayacaktır. Bu durumda siz, öfkenin esiri olmaktan kurtulacaksınız ve öfke sizin esiriniz olacak. Affettiğinizde, hem kendinizi hem de karışınızdaki kişiyi kazanacaksınız.. Öfke duyduğunuz belki de aynı alanda kalmaya dahi tahammül edemediğiniz kişiyi kazandığınızı ve onunla iyi ilişkiler kurmaya başladığınızı göreceksiniz.
Affettiğinizde, sizi rahatsız eden, bedensel kimyanızı bozan, zihinsel aktivitenizi, ruhsal dengenizi alt üst eden öfkenizi kendinizden uzaklaştırarak, yine kendinize bir ikramda bulunuyor, kendinize de iyilik yapıyorsunuz . Bu sizin aile içinde ve dolayısıyla toplum içinde de huzurlu olmanıza ve insanlarla daha iyi ilişkiler kurmanıza katkı sağlayacaktır.
Modern kültürün normlarını içselleştirmiş ve hayata sırf maddi boyutuyla bakmayı hayat tarzı edinmiş kişiler, kendilerine sadece maddi olarak fayda getiren işleri tasvip ettiklerinden affedici olmayı aptallık gibi görebilirler. Zira araştırmalarını bu bağlamda yapan uzmanlar da, ortaya koydukları verilerin dünyevi faydalarını da gördükten sonra açıklıyor ve tespitlerini ifadelendiriyorlar. Oysa, hayatı maddi ve manevi boyutlarıyla tanıyan ve inanan kimseler bunun ne kadar da büyük bir kazanç olduğunu öteden beri bilirler ve duyumsarlar.
Bizler için, en büyük kazanç ahiretimize yapılan yatırımlarımız, ahretimize yapılan kazançlarımızdır. Bu anlamda, kendimiz için veya bir başkası için yaptığımız, her şeyin, her eylemin, her işin, hem maddi hem de manevi bir boyutu, bir getirisi ve bize dönen bir sonucu vardır ve affetmek de bunlar arasında önemli bir yere sahiptir. İlk etapta affedici olmak, biraz zor gelebilir. Öfkelendiğiniz kimseden büyük yaralar almış, hatta haksızlığa uğramış ta olabilirsiniz.. Ya da, incitilmiş, kırılmış, örselenmişsinizdir . Peki ama içinizi bunaltan ve size hayatı zehir eden öfkenizin, öc alma duygunuzun sizin hayatınıza ne katkısı var ki ? Hem madem ki, affetmek büyük bir kazanç öyleyse bu kazanca neden talip olmuyorsunuz ? Bu konuda yapılacak atılım için, her an bir fırsattır. Önce buna karar verin ve hayatınız için bazı kazançlar elde etmek için harekete geçin... Kızdığınız, öfkelendiğiniz, kin ve nefret duyduğunuz, görmeye bile tahammül edemediğiniz, adını duymak istemediğiniz, karşılaşmaktan kaçındığınız kim varsa hepsini affedin ve onlar için duada bulunun... Eğer bunu başarabilirseniz, hayatınızı bir kazanca çevirecek ve gerçek zenginliğe ulaşacaksınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.